Letní dort s vanilkovým korpusem a tvarohovým krémem

Blížila se druhá oslava dceřiných narozenin (tentokrát s prarodičema na vsi) a já byla přesvědčená, že zopakuju dort z oslavy první (ten, který jsem málem jedla sama, protože díky nemoci z oslavy nebylo nic a děti schvácené horečkami neměly chuť k jídlu). Pak ale kolega z práce přinesl na ochutnání svůj svatební dort, jehož korpus mě moc zaujal a jelikož byl k dispozici recept, bylo rozhodnuto!

Korpus není klasický piškot, ale kombinuje podmáslí / kefír, vejce a vanilku a tyhle ingredience dohromady jsou moc dobré a chutí připomínají kefírové lívance! Když jsem tedy přemýšlela, jaký krém použít, vzpomněla jsem si, co mi na lívancích chutná nejvíc. Marmeláda a tvaroh! Takže korpus je potřený marmeládou a krém jsem si "vypůjčila" z míša řezů. Ale tomuhle dortu bude slušet i krém z mascarpone a šlehačky a nebo se jedno patro dá potřít jen marmeládou. Na ozdobu použijte, co doma najdete, čerstvé ovoce ze zahrádky (případně stánku, když nemáte zahrádku) mu sluší nejvíce. Já použila domácí jahody, rybíz, borůvky a meduňku (kdo má raději mátu, použije klidně tu). A pokud toho ovoce máte dost, nacpěte ho klidně i dovnitř:o) 

Ještě mám poznámku k těm vejcím - tentokrát jsem dle původního rozpisu použila u vajec gramáž, což je trochu nezvyk, ale vysvětlím. V originále je použito asi 7 velký bílků, což jsem neměla a jelikož jsem neměla čas spotřebovat žloutky, nakombinovala jsem, co bylo doma - nějaké bílky a pár celý vajec. Gramáž jsem dodržela podle rozpisu a vše fungovalo, jak má. Takže postupujte stejně - máte-li bílky, postačí vám a budou fungovat, nemáte-li, použijte celá vejce:o)




Korpus (21 cm)

220 g másla (ideálně pokojové teploty)
220 g cukru krupice
240 g vajec  - lze použít jen bílky z cca 7 velký vajec, nebo jako já použijte kombinaci celých vajec a bílků, dohromady by měly vážit 240 g a vychází to třeba na 3 velká celá vejce, nebo 4 malá + 1 bílek, já osobně měla 2 maličké bílky a přidala jsem 3 malá (tak XS) vejce
420 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
360 ml kysaného podmáslí nebo kefíru
2 lžičky vanilkového extraktu (nebo 20 g vanilkového cukru)
2 g soli
-----------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme ma 180°C (horkovzduch na 160°C).

Dno dortové formy o průměru 21 cm vyložíme pečícím papírem a upneme do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci aby se piškot přichytil na obruč - stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky.

Změklé máslo vložíme do mísy, přidáme cukr a vyšleháme do bílé nadýchané hmoty. Poté přidáme vejce a zapracujeme do máslové směsi. Nakonec ještě rychle zapracujeme vanilkový extrakt.V této fázi nemusíme šlehat nijak moc, stačí, aby se našlehané máslo s cukrem hezky spojilo s vejci.

V jiné míse smícháme hladkou mouku, sůl a prášek do pečiva.

Šlehač přepneme na menší otáčky a do máslové směsi přidáme podmáslí (kefír) a následně i mouku. Nešleháme zbytečně dlouho, stačí, aby všechny ingredience byly propojené v homogenní směs.

Těsto nalijeme do připravené formy, urovnáme stěrkou do roviny, vložíme formu do trouby a pečeme 60-75 minut. Propečenost zkoušíme špejlí - musí z korpusu vyjít suchá.

Upečený dort vyndáme opatrně z trouby a necháme zcela vychladnout na mřížce.


Krém 

150 g másla
500 g tvarohu z vaničky (pokud je tvaroh hodně vodnatý, je lepší ho nechat dopředu vykapat přes plátýnko)
100 g cukru moučka
------------------------------------------
Povolené máslo ušleháme společně s cukrem. Poté do něj za stálého šlehání po lžicích přidáváme tvaroh.

Dokončení

6 lžic marmelády z letního ovoce - jahody, meruňky, rybíz nebo borůvky
sezonní ovoce na ozdobu
-------------------------------------------------------------------------------------------
Korpus odřízneme od boků formy nožem, odstraníme obruč a ze spodu vyndáme pečící papír. Korpus se při pečení nejspíše vyboulil nahoru, takže je potřeba ho zarovnat cukrářským nožem do roviny.

Následně korpus 2 x prokrojíme.

Ovoce na ozdobu omyjeme, osušíme a lehce posypeme cukrem a necháme asi 10 minut stát (ovoce se tím lehce zakonzervuje a nebude osychat a kazit se).

První patro posadíme na servírovací tác, potřeme ho 3 lžícemi marmelády, naneseme část krému a uhladíme ho. Stejně pokračujeme i s druhým patrem.

Poslední plát korpusu dáme na předchozí připravená patra, potřeme ho krémem (marmeládu nedáváme). Krémem potřeme i boky dortu a stěrkou zarovnáme.

Zbytek krému můžeme dát do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou a ozdobit vršek dortu. Na ozdobu použijeme i připravené sezonní ovoce.

Dort dáme do lednice alespoň na 3 hodiny proležet.










Zdroj: recept na korpus https://chelsweets.com/2016/09/05/best-vanilla-layer-cake-recipe/

Komentáře

  1. Opravdu tam přijde 420 g mouky??? Zdá se mi to přílis v poměru k ostatním ingrediencím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu tam prijde 420 g mouky. Vsak je tam 360 ml podmasli a 240 g vajec plus maslo... pekla jsem ho takto, nebojte😀

      Vymazat
  2. No a já přemýšlím jaktoze má korpus takovou skoricovou barvu, kdyz je v nem vsechno bile? :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou okraje, ktere jsou diky peceni prirozene tmavsi 😀. Tyhle kefirove korpusy se pecou dlouho a okraje lehce karamelizuji. Vnitrek je svetle zluty (po zloutkach, kdyz by se pouzily jen bilky, byl by svetlejsi).

      Vymazat
  3. Pokud přidáte do vymíchaných surovin podmáslí nesrazí se těsto? Stejně tak po přidání tvarohu do krému? Já mám bohužel s máslem tuhle špatnou zkušenost i když dodržuji stejnou teplotu surovin. Děkuji za odpověď. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to sražení tuku v momentě nalití podmáslí se mi občas stane, ale upečený korpus je úplně v pohodě. Krém se mi srazil jen jednou, když jsem neměla máslo pořádně prošlehané a hodila jsem do něj celý tvaroh najednou... POkud našlehám nejdřív máslo a pak do něj po částech přidávám tvaroh, vždycky je krém krásně hladký..

      Vymazat
  4. Dobrý večer, ač už je léto téměř za námi, rozhodla jsem se udělat tento dort. Bohužel se mi nepovedl korpus. Změnila jsem trochu postup, prvně jsem vyšlehala do krásné pěny vajíčka cukrem a až pak jsem přidala máslo a kefír a tím jsem to celé zabila. Těsto po upečení bylo moc hutné a jakoby nedopečené. NIcméně dceři ke svátku moc chutnal. Myslítě, že kdybych prvně vyšlehala máslo s cukrem a pak se vejci, tohle by se mi nestalo? Díky Lu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maslo se rado srazi, pokud se ve vetsim mnozstvi zasleha do jine smesi. Navic u tehle podmaslovych korpusu neni nutne slehat vejce -nepusobi v receptu jako kypridlo, ale jako pojidlo.

      Vymazat
  5. Dobry vecer:) Vase recepty mam hodne rada a jiz mnohe jsem vyzkousela. Tento dort jsem pekla dnes, postupovala podle receptu a take se mi korpus nepovedl. Testo se mi srazilo, ale kdyz jsem zacala pridavat po troskach mouku, tak vypadalo jiz krasne. Po upeceni mi popraskalo a taky bylo jakoby hutne. Ja si myslim, ze to je ale tim, ze nebylo dopeceno, nez ze by byl spatny postup?:) surovin je hodne, tak by se mel asi pect dele.
    Preji pekny vikend. Natal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně povch těchhle korpusu při pečení taky popraská, to je normální. Těsto je rozhodně hutnější než piškotové, ale taky má tu výhodu,že se dá jíst i bez krému, nebo s minimeme potření.

      Zkoušela jste špejlový test? A byla špejle suchá? Ony se tyhle korpusy pečou fakt dlouho a každá trouba peče trochu jinak..

      Kažfopádně korpus má po upečení tmavší kůrku, vnitřek je hutnější, ale všude stejné konzistence. Pokud by byl nedopečený, bude dole divně tvrdý (a přitom trochu šťavnatý) nebo někde uprostřed matlavý jako kaše.

      Tak snad jsrm to vysvetlila dostatečně.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů