Nahatý dort s kakaovým korpusem a tvarohovým krémem

Tenhle dort byl vlastně nouzovka, aby dceři nebylo líto, že se domácí oslava jejích narozenin kvůli nemoci ruší. Nákupy jsem zrušila a nahlédla do lednice, co tam je, a vznikl z toho jednoduchý a vlastně dost obyčejný dort s kakaovým piškotem a krémem z tvarohu. A víte, jak se říká, že méně je někdy více a krása je v obyčených věcech? Tak o tomhle dortu to platí 100%. Zvládne ho opravdu každý, suroviny budete mít za 90% doma a každý tvarohový nadšenec ho bude milovat.

Lze ho kombinovat i s ovocnýma náplněma - dobré do něj jsou jahody, maliny, borůvky nebo rybíz všeho druhu.

A ty makronky nejsou součástí receptu, ty pekla Štěpánka z Tasty life a měly být součástí oslavy:o)






Korpus (20 cm v průměru)

5 středních vajec
150 g cukru krupice
5 lžic oleje
120 g hladké mouky
30 g holanského kakaa
špetka soli
1,5 lžičky kypřícího prášku
-----------------------------------------------
Troubu zapneme ma 180°C (horkovzduch na 160°C).

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a upneme do obruče. Já boky ničím nepomazávám ani nevysypávám, protože chci aby se piškot přichytil na obruč - stačí ho pak jen odříznout a mám na dortu rovné boky.

Vejce si rozklepmene a oddělíme žloutky a bílky. Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a šleháme na nejrychlejší stupeň do polotuhého sněhu. Pak po lžicích přisypáváme cukr a vždy ho zcela zašleháme do sněhu. Oslazený sníh šleháme dál několik minut, až vznikne velmi pevný sníh, ve kterém zůstávají stopy po metle a když (vypnutou) metlu zvedneme, sníh tvoří špičky a je tuhý.

Vrátíme metlu do sněhu, dál šleháme a přidáme jeden žloutek, zcela jej zašleháme, pak vlijeme lžíci oleje a opět zcela zašleháme. Následuje další žloutek a další lžíce oleje - pokaždé vše pečlivě zašleháme do bílkové směsi. Pokračujeme než spotřebujeme všechny žloutky a předepsané množství oleje.

Mouku smícháme s kakaem a kypřícím práškem. Směs pak po částech přidáváme do vaječné směsi a gumovou stěrkou opatrně zapracujeme.

Těsto nalijeme do formy, stěrkou těsto nahrneme lehce do krajů (aby byl střed maličko propadlý) a piškot vložíme do trouby. Pečeme 45 minut, troubu během pečení neotevíráme.

Propečenost korpusu zkusíme špejlí a pokud vyjde suchá, korpus je propečen. Vyndáme formu z trouby, přemístíme ji na mřížku a necháme piškot zchladnout aspoň do vlažné teploty. Pak opatrně objedeme boky nožem, sundáme obruč a dort otočíme  dnem vzhůru (tím se vyrovnají případné nerovnosti) a necháme zcela vystydnout.

Krém

750 g tvarohu z vaničky
200 g pomazánkového másla nebo creamcheese
120 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
--------------------------------------
Všechny ingredience vložíme do mísy a pečlivě prošleháme.

Pozor, pokud je tvaroh hodně tekutý, necháme ho nejprve vykapat přes plátýnko.

Kompletace

malinová nebo rybízová marmeláda
čerstvé maliny (či jiné ovoce) na ozdobu a do náplně
cukr moučka
--------------------------------------------------------------------
Korpus si 3x prořízneme.

Maliny omyjeme, osušíme a poprášíme cukrem moučka (částečně se tím zakonzrevují a nebudou se tak rychle kazit).

Na servírovací tác položíme spodní plát, pomažeme ho asi 3 lžíčkami marmelády.

Krém vložíme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou většího průměru. Na korpus vytvoříme po celé ploše "bobky" krému, na pár místech do krému zatlačíme maliny. Přiklopíme druhým plátem, přitlačíme trochu rukou. Postup zopakujeme ještě dvakrát, dokud nepřiložíme poslední - vrchní - plát korpusu.

Poslední plát nemažeme marmeládou. Rovnou na něj zdobičkou uděláme po celém obvodu stejně velké "bobky" krému. Pak menší cukrářskou špachtlí tyto "bobky" cca ze středu rozmázneme směrem ke středu dortu. Když máme takto rozmázlé všechny stříkance krému, nastříkáme další letokruh "bobků" a postupujeme stejně. Takto zdobíme dort až do středu, kam nakonec posadíme pár malin. Jak má zdobení vypadat je dobře vidět na poslední fotce zeshora.

Dort vložíme do lednice a necháme pár hodin vychladit a proležet.










Komentáře

  1. Dort vypadá užasně a jistě i tak chutnal.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá dobre☺Opět mám novou inspiraci😆

    OdpovědětVymazat
  3. I z úplně obyčejných a snadno dostupných surovin se dá vykouzlit něco úžasného. A to je právě tento případ. Kolikrát jsou takové recepty nejlepší! :) Vypadá moc krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u nás doma už pár takových receptů "z nouze ctnost" nebo "co kredenc a lednice dá" vzniklo a bývají to občas fakt skvělé repcety a perly, které pak peču opakovaně.

      Vymazat
  4. Vďaka za inšpiráciu. Nie je azda príliš dlho 45 min. piecť korpus pri 180 stupňoch? Mala som ho v rúre 25 min. a to sa mi zdalo, že uz takmer prihorel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kazdemu pece trouba jinak. Jestli vam po 25 minutach "temer horel", nejspis vam trouba pece vic nez by mela.. resp. Pece o dost jinak nez ta moje...

      Vymazat
  5. Dobry den, bohuzel mi nevyskocil vubec jako vam. Ani poradne na jedno rozriznuti. Tusite cim to muze byt? Premyslim ze bilkx byly naslehane ale pak se zacaly delat bubliny jako by a trochu se zmensil objem. Jde bilky preslehat? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jestli se v našlehaných bílcích začaly dělat bublínky, tak se fakt musely přešlehat. Ale nidky se mi to nestalo:o(

      Vymazat
  6. dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám dělat dort "koně" čili bych udělala klasika 22cm kulatý, celý obmazaný a nahoře ouška a "hřívu".
    chtěla jsem vědět jestli bude krému dost na obmazání celého dortu, jeho zakrytí. a ještě na případné zdobení a jestli se tento krém na zdobení hodí. moc děkuji Šebestíková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krém vám na pomazání celého dortu a zdobení stačit určitě nebude. vystačí fakt takhle, jak je vidět na fotce. A každopádně na zdobení a vytváření oušek a hřívy bych volila jiný krém s podílem másla, aby krém držel požadovaný tvar. Mrkněte třeba na slavnostní dort - tam je krém z mascarpone a másla a ten drží hezky.

      Každopádně tímto krémem bych dort naplnila a vrchní vrstvu, boky a zdobení bych dělala z tužšího krému.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů