Nadýchaný tvarohový koláč

Tip na tenhle koláč mi asi před dvěma lety dala kamarádka Jana a já se k němu dostala až teď. Pochází z nějakého německého časopisu, takže mi ho musela i přeložit (já umím německy jen pár vtipných vět jinak nic). První pokus byl dobrý, ale náplň podivně suchá, takže následoval pokus druhý a ten už je dokonalý. Koláč jako celek nevypadá úplně hezky - náplň se během pečení nafoukne, udělá se zlatý okraj a při chladnutí zase splaskne, ale nenechte se odradit, odmění se vám na řezu. je krásně lehoučký a nadýchaný a tmavý korpus chutná jako základ na cheesecake. Skvělá kombinace!




Těsto:

50 g  nahrubo namletých lískových ořechů nebo mandlí
150 g hladé mouky
50 g cukru
100 g másla
1 rovná lžíce kakaa
1 žloutek
špetka soli
-------------------------------
Máslo necháme povolit, přidáme všechny ingredience a vytvoříme těsto (jde to i rukou, robot poslouží také).  Pokud se těsto nechce spojit, přidáváme po lžičkách vodu.

Dortovou formu o průměru 23-25 cm vyložíme pečícím papírem, boky natřeme máslem a i tam dáme pečící papír. Těsto do formy vymačkáme rukama a zarovnáme.

Troubu spustíme na 150°C (horkovzduch) a na spodní rošt vložíme vyšší plech s asi litrem vroucí vody.

Tvarohová vrstva

500 g tvarohu
200 g zakysané smetany
1 bílek (zbyl po přípravě těsta)
3 celá vejce
120 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
40 g kukuřicného škrobu nebo balíček vanilkového pudinku
100 ml mléka
1/2 citronu - šťáva z něj
---------------------------------------------------------------------------
Vejce rozdělíme na bílky žloutky, všechny bílky (dohromady 4) ušleháme se špetkou soli do polotuhého sněhu. Pak přihodíme polovinu cukru a došleháme do tuha.

V další míse smícháme žloutky, tvarohy, smetanu, zbytek cukru a vanilkový extrakt. Škrob (nebo pudink) rozmícháme v mléce a přidíme k tvarohové směsi společně s citronovou šťávou a rozmícháme. Ke směsi přidáme pevný bílkový sníh a pomocí stěrky opatrně zapracujeme.

Tvarohovou náplň nalijeme do formy na tmavý korpus a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 60-75 minut, dokud špejle zabodnutá do středu koláče nevyjde suchá - resp. obalená  několika drobečky. Koláč bude tou dobou celkem dost nafouklý nad okraj formy. Necháme vychladnout v pootevřené troubě.

Servírujeme úplně vychladlé (ideálně z lednice), můžeme polít čokoládovou polevou, nebo rozvařeným drobným ovocem. 





Komentáře

  1. Dekuji za tip, vyzkousim. Ten tvaroh pouzivate prosim jaky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezlaktózový vaničkový z Alberta, je trochu hustější než klasický vaničkový, ale v receptu je dost "ztužovačů" (vejce a škrob), že by měl bez problémů podržet i tučný tvaroh z vaničky - ten jsem používala dřív, když jsem neměla intoleranci laktozy.

      Vymazat
  2. Krásně nafoceno, hned bych se zakousla. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Výborný! Zařadím do stálého repertoáru 😀. Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  4. Neměla jsem tvaroh, tak jsem smíchala ricottu, 2 Lučiny, žervé, půl kysanky a trošku jogurtu. :D Uvidíme, co z toho bude! Formu jsem použila o průměru 27 cm a bylo to tak akorát... Zatím je ten zázrak v troubě. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak musím říct, že koláč byl vynikající!I z ricotty! :D Navrch jsem nakonec natřela lemon curd, nemělo to chybu. Děkuji za recept. :)

      Vymazat
    2. Jsem ráda, že chutnal a děkuji za poznatek s riccotou. Alespoň budou ostatní vědět, že jde použít i tenhle mléčný výrobek.

      Vymazat
  5. Už se peče, děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů