středa 17. ledna 2018

Rajská omáčka s masovými kuličkami

Vždycky, když děti nechtějí moc jíst (většinou při nebo po nemoci), vím, že jim chuť 100% spraví rajská omáčka. Stejně jako já ji prostě milují a během chvíle vymetou talíře do poslední kapičky. Ideálně s těstovinami (ty dětem chutnají nejvíc, kolínka forever), i když já pro sebe obvykle volím basmati rýži, neboť je dietnější a taky mi prostě víc chutná:o)

Každý tu svou rajskou vaří podle sebe, já jsem se k té ideální variantě prokousávala dlouho a přes nespočet pokusů. Zkoušela jsem jen z rajčat a nebo jen z protlaku, jednou i bez vývaru jen z vody, ale ta nejlepší, u které jsem zůstala obsahuje všechno - vývar, rajčata i protlak - pak jsou ty chutě přesně tak, jak mají být.

Rajskou dělám v 99 případech ze 100 s kouličkami z mletého masa. Děti je mají raději než plátek hovězího a je s tím o trochu méně práce:o) V receptu pak uvádím, jak ochutit hovězí i drůbězí variantu.











Masové koule

500 g mletého masa (krůtí nebo hovězí s vepřovým, viz dále)
1/2 lžičky soli
mletý pepř
1 vejce
2 lžíce strouhanky nebo kukuřičné krupice (pro bezlepek) - volitelné
koření:
  • do hovězího masa (nebo směsi hovězí +  vepřové) - 1 lžíčka lístků petržele, 1 lžička oregána, půl menší červené cibule nadrobno, 1/2 lžičky citronové kůry
  • do krůtího masa - oregano, bazalka, petrželka (od všeho lžička), 1 stroužek česneku (nebo lžička sušeného), trošku sladké papriky
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Všechny ingredience kromě strouhanky/ kukuřičné krupice vložíme do mísy a pečlivě promícháme. Pokud jde ze směsi tvořit koule, které se nerozpatlávají a drží tvar, můžeme rovnou tvarovat koule o velikosti ping-pongového míčku. Pokud je směs příliš řídká, přidáme strouhanku / kukuřičnou krupici.

Masové koule vyskládáme na tác a připravíme omáčku.

Omáčka

60 g másla (nebo ghí)
50 g hladké mouky (nebo hrašky pro bezlepkovou verzi)
1 střední cibule
400 g loupaných rajčat (stačí konzerva)
800 ml vývaru (hovězí či drůbeží)
1/2 lžičky  skořice
1 bobkový list
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
1/2 lžičky tymiánu
140 g rajčatového protlaku
ocet a cukr na dochucení
-----------------------------------------

Cibuli nasekáme na jemno.

V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme cibuli a restujeme do zlatova. Snížíme plamen a cibuli zasypeme moukou (hraškou) a asi minutu opékáme. Přidáme rajčata, promícháme a směs zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, pepř, nové koření, tymián a skořici, osolíme a přivedeme k varu.

Pak do omáčky přidáme připravené masové koule, zlehka promícháme, přikryjeme pokličkou, snížíme plamen a dusíme 45 minut.

Po stanoveném časem vyjmeme maso z hrnce. Zbylou omáčku přes síto přecedíme a na plamen už nevracíme. Přidáme do ní rajský protlak a drátěnou metličkou promícháme. Dochutíme octem a cukrem - obvykle stačí 1 lžíce octa a 3 lžíčky cukru, ale každý se řídí vlastní chutí :o)

Masové koule vrátíme do omáčky, aby dále nechladly.

Podáváme s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem.

Omáčka i připravené maso se dá bez problémů mrazit.





22 komentářů:

  1. Snad všechny děti milují rajskou s kuličkami, ani u nás tomu není jinak !

    OdpovědětVymazat
  2. Super. Rajská je nejlepší, mňam. Kuličky i kolínka děláme taky, u nás taky nejoblíbenější. Já jsem třeba od táty kuchaře zvyklá zarestovat rovnou na cibuli i rajčatový protlak, aby ztratil takovou tu svojí kyselost. Dělám to i do guláše. Ale každý má chutě trochu jinak :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento tip jsem už také slyšela. A kdy tam daváte tu mouku na zahuštění? K tomu protlaku už asi ne, nebo jo? Chci to také vyzkoušet, tak aby mi to fungovalo :-) . Díky, Magda.

      Vymazat
    2. ten rajčatový protlak zarestuji na cibulce u guláše, ale u rajské ne, tam se mi vyplatilo fakt až nakonec (chápu, že každý má jiné chutě).

      Mouka se může dávat po protlaku a nebo protlak po mouce, jen je důležité ho chvíli opékat a nezalévat hned vývarem.

      Vymazat
  3. Dostala jsem strašnou chuť na rajčovou - jak říká dvouletá dcera - tak jsem ji hned vyzkoušela a i když bez masových koulí, jelikož sehnat v našem vesnickém koloniálu jiné maso než mražená kuřecí stehna a rybí prsty, je nemožné (dost velká výzva byla i ta plechovka loupaných rajčat!), tak výsledek stál za to. Příště i s koulema ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry den, vyzera to uzasne. Mozem sa spytat, mate osvedceny pretlak? Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bohužel nemám, beru, co najdu v obchodě.. ony ty výsledky jednotlivých protlaků byly proměnlivé, takže co bylo v pohodě před pěti lety, dneska už nemusí být:o(

      Vymazat
  5. Ahoj, krásná rajská, krásný talíř!

    Noemmi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju.o) Talíř je miska, co jsem vyhrála v soutěži s panem Cuketkou:o)

      Vymazat
  6. Pěknou sobotu paní Marcelko, dnes jsem se pustila do své první rajské i přes vlnu lehkého odporu mého novomanžela (nemá rajskou rád). Prostě jsem měla chuť zkusit něco pravého a tradičního. Řídím se heslem: "Kdo umí číst, umí vařit", což mi občas nevychází, ale recepty od vás,ANO. Zahušťovala jsem hraškou a použila koření, co jsme si přivezli z Kréty. Recept byl snadný a v hrnci se kuličky pěkně koupaly. Už to zkrátím! Trochu jsem šetřila s cukrem a omáčka byla chuťově lehce do italska, ale manžel byl nadšený a prý ho naučím jíst rajskou! Děkuji vám za výborný oběd, Kamila ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za krásný komentář:o) Největší ocenění pro mě je, že se někdo naučí jíst něco, "co fakt nejí a nesnáší".o) Jsem ráda, že novomanželovi chutnalo a přeju i další úspěchy (ať už podle mého nebo cizího blogu nebo kuchařky, či vlastní hlavy):o)

      Vymazat
  7. Tak akože takú dobrotu som už dlho nejedla. A to som guľky v paradajkovej omačke začala jesť až v dospelosti, aj to len keď iné nebolo na výber. A teraz, podľa tvojho receptu, sa oblizovali všetci. A ja ich jem už druhý deň a ľutujem, že som dala kúsok do mrazáku, lebo by som teraz mala viac. Proste skvelý recept, ďakujem za to. :-) A takých receptov tu máš viac (mojich obľúbených a môj obľúbený blog).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle fakt zahřeje u srdce. Děkuju za komentář a jsem moc ráda, že rajská chutnala!

      Vymazat
  8. To je super, že někdo vaří rajskou podobně :-) - já tedy nepoužívám vývar. Něco pustí kuličky. A někdy máme chuť na svěžejší chuť, tak naplníme jednu dvě papriky a vaříme s kuličkami.

    OdpovědětVymazat
  9. rajskou varim skoro uplne stejne :-) a koule mam taky rada, u nas teda jeste casteji jedou k te rajske "karbenatky", ktere opecu na zlehka pomastene panvicce do zlata z obou stran a pak dopecu v troube. Jedine s cim si dovolim nesouhlasit je ta dietnost ryze versus testoviny, ono to vychazi, aspon podle kalorickych tabulek, opravdu prast jako uhod :-) ale taky mam k rajske rada ryzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no já ještě krom energetické vydatnosti hodnotím u potravin i glykemický index a ten má třeba basmati rýže úplně někde jinde než těstoviny:o)

      Vymazat
  10. Dobrý den, ty masové koule vaříte/dusíte přímo v té omáčce? Nerozpadnou se? Zdenča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, koule se vaří přímo v omáčce a nerozpadnou se, nebojte.

      Vymazat
  11. V pátek jsem uvařila, nalákaná... "Mami, můžu to maso a těstoviny suchý?" Tak. Lámu nad nima hůl :D chyba receptu to nebude...

    OdpovědětVymazat
  12. Hezky den preji. Mam komentar k receptu - ta mouka se mi nejak nezda. Kdyz jsem to navazila (tech 50g), prislo mi to hrozne moc na dane mnozstvi surovin, asi 3 lzice kopcem... Pak byla ta omacka od mouky docela svetla a po celou dobu duseni kouli se hodne prichytavala na dno hrnce. Pridani protlaku na konci spravilo farbu, ale chut byla mirne nahorkla, asi jak se ta mouka pripalovala. Nevim, jestli to neni chyba v receptu, nebo jsem ja udelala neco spatne, ale priste dam urcite jisku az na konec a asi tak tretinu uvedeneho mnozstvi. Jinak paradni recept na ochuceni masa, mela jsem kruti a moc mi to takhle chutnalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chyba v množství mouky určitě neni, dělám to tak vzdy... Barva je svetla, dokud se neprida protlak na konci. A jestli byla omacka nakonec horka, byla pripalena (bud jste pripalila jisku hned na začátku a nebo pri vareni - dusit je nutne na malem plameni).

      Vymazat