Jablečné máslo (apple butter) z pomalého hrnce

Původně jsem hledala na pinterestu inspiraci na nový jablečný koláč a nakonec mě zaujal recept na husté pyré z jablek z pomalého hrnce. Jelikož máme jablek fakt hodně a nestíháme je jíst jen tak a v pomalém hrnci jsem zatím dělala jen slané věci, musela jsem ho vyzkoušet. A povedlo se na výbornou! Dětem moc chutná a během chvíle jsme snědli už 3 skleničky:o)

Nečekejte konzitenci jako máslo, já jsem jen zachovala původní název. Jedná se prostě o husté pyré, které jde třeba namazat na chleba, ale zároveň zamíchat do jogurtu a určitě by se dalo použít jako náplň do koláče (ale tady bych zvážíla zahuštění ještě škrobem).

Uvedené množství je dělané na velkou nádobu pomalého hrnce o objemu 5,7 l. Pokud máte menší nádobu, upůsobte tomu i množství použitých jablek. Do mého hrnce se ty jablka v syrovém stavu vešly tak akorát.






Množství  do velké nádoby 5,7 l

2,5 kg jablek
1 hrnek cukru krupice (při hodně sladkých jablkách lze dát méně)
1 lžíce mleté skořice
1/2 lžičky soli 
------------------------------------------------------------
Jablka omyjeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na 4 mm tenké plátky. Jablka se nemusí předem loupat, pouze pokud mají hodně poškozenou nebo strupatou šlupku, je lepší ji dát pryč. 

Jablka nasypeme do nádoby pomalého hrnce, zasypeme cukrem, skořicí a solí, promícháme. Přiklopíme poklici a pustíme na High na 4-5 hodin. 

Po zmíněných 4-5 hodinách by měla být jablka zcela měkká. Opatrně vše ponorným mixérem rozmělníme (chvíli to trvá a dejte pozor, abyste nepoškrábali nádobu).

Pomalý hrnec zapneme znovu na High na 1 hodinu a poklici necháme lehce odklopenou, aby se mohla tekutina vypařovat a směs houstnout. 

Horkou směsí naplníme čisté sklenice (mně vyšlo asi 7 skleniček, které vidíte na fotkách), necháme vychladnout a umístíme do chladu. Spotřebujeme do 2 týdnů.

Jablečné máslo je skvělé do jogurtu, na lívance, vafle, toastový chleba nebo jako poleva na zmrzlinu. Můžete zkusit i nahradit ve sladkém pečení část tuku (ale max. poloviční množství) tímhle "máslem". 



Zdroj: https://www.pillsbury.com/everyday-eats/slow-cooker/how-to-make-apple-butter-in-a-slow-cooker

Komentáře

  1. Vypadá to báječně, hned bych ochutnala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý tip - jablíčka ve sklepě rychle dozrávají a ... určitě vyzkouším ♥ Iv

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě vyzkouším, máme hodně jablíček

    OdpovědětVymazat
  4. A lze zavarit potom?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů