Recenze: Kuchařka Andrey Motlíkové, V kuchyni vždy otevřeno...

Andrea Motlíková z blogu V kuchyni vždy otevřeno vydala nedávno svou kuchařku a oslovila mě, jestli bych na kuchařku nenapsala recenzi. Varovala jsem ji, že budu upřímná, ale nezalekla se a dál si na svém trvala. A tak si nyní můžete přečíst, jaká kuchařka je a jak se na ní koukám já svýma kritickýma očima.




Recenze kuchařky není rozhodně žádná lehká věc a když už mám o něčem psát, tak tu věc musím taky ozkoušet. V případě kuchařky je nabíledni, že vezmu pár receptů a poctivě je navařím a ochutnám. Z plánu, že mi to bude trvat maximálně měsíc se staly měsíce tři, návrat do zaměstnání si holt vyžádal své. Každopádně ze svého nároku uvařit dle kuchařky alespoň tři recepty jsem neslevila, naopak jsem jich zkusila víc.

Ale začněme od začátku - jak na mě kniha působí na první dojem. Kniha je v pevné vazně, čtvercového formátu, na obálce lákavě vypadající porce vepřové panenky, z nápisů je zcela jasno, o jakou knihu se jedná a co od ní asi tak můžeme čekat. Vše je tištěno na lesklém papíře s vyšší gramáží, takže je jasné, že 300 receptů se pronese - ano, narážím na to, že kuchařka je relativně těžká.

Členění knihy je velmi hezky a logicky udělané - předkrmy, polévky, hlavní jídla uspořádána dle použitého masa (to velmi kvituji), dezerty a nakonec chuťovky a nakládané věci. Když budu hledat nějaký konkrétní recept, vím, alespoň typově, kam sáhnout.

Jako člověk, který miluje jídlo a taky ho baví ho fotit, musím hodnotit i fotky. Tady je vidět, že Andrea psaní kuchařky neuspěchala a připravovala jí dlouho - recepty mají totiž různorodou kvalitu fotek. Některé jsou evidentně focené už před nějakou dobou a jsou objektivně horší, než ostatní. Je to celkem logická věc, pokud kuchařku nefotíte třeba během dvou měsíců ale dvou let. Každopádně je to věc, která mě trochu ruší - ale uznávám, že tohle řeším asi jen já, běžný člověk není takový hnidopich :o) Každopádně fotky jsou hezké a vystihují podstatu jídla, které si podle receptu připravíte, žádné přeplácané čančání nebo nevkusná dekorace se nekoná. A samozřejmě stejně jako u každého jiného foodblogera, je zde vidět Áji rukopis:o)

Recepty jsou psané většinou tak, že na jedné stránce je fotka a pod ní text celého receptu. Z toho plyne, že popis receptu je většinou stručný a ingrediencí málo. V tomto případě to ale není na škodu a vlastně to ničemu nevadí - Andrea má recepty jednoduché a se základními kuchařskými znalostmi se v jejích receptech krásně zorientujete a nebudete mít problémy. Já razím heslo, že v jednoduchosti je síla a Andrea to má evidentně stejně.

Co se týče kvality receptů, tak v tomto případě můžu říct, že všechno, co jsem ozkoušela, bylo dobré až vynikající. Žádný recept mě opravdu chuťově nezklamal, slané recepty (které jsem vyzkoušela) byly rychlé a chutnaly všem v rodině. Ve sladkém úseku jsem dlouho vybírala, co vyzkouším. Kdo zná můj blog, ví, že se specializuji hlavně na sladké a jsem v tomhle ohledu dost náročná. Schválně jsem vybrala recept, který se mi na první pohled zdál překombinovaný. Je pravda, že misek jsem ušpinila víc než dost, ale výsledný řež byl výborný a zvláště děti se po něm mohly utlouct :o) .

Zaměření receptů je "nemoderní" - a teď to rozhodně nemyslím ve zlém. Andrea ve své kuchařce prostě nesleduje aktuálně poplatné moderní trendy, ale vaří tradičně - tak jak jsme zvyklí od našich maminek a babiček. Ono se to zřejmě odvíjí i od toho, že má doma tři chlapy (muže a dva syny) a dost často mívají muži vyhraněné chutě a salátem a aktuálně moderními surovinami je prostě neohromíte. Ale najdou se tu i recepty z asijské kuchyně, kterou má Andrea ráda (ale třeba mně nechutná, takže tyhle recepty jsem v testování vynechala).  Pokud znáte její blog, kuchařka je koncipována dost podobně.

Kniha se bude určitě líbit všem, kteří hledají jednoduché, relativně rychlé a klasicky chutnající recepty. Kdo váhá, jak má chutnat pořádná koprovka nebo rajská, jak udělat španělského ptáčka nebo bramborovou polévku, nebo jak naložit sýr, tahle kuchařka je přesně pro něj. Já jsem z ní nevařila naposledy, mám založeny další recepty, které chci vyzkoušet (ano, to jsou ty žluté lístečky čouhající z knihy na úvodní fotce:o)).

Nakonec ještě tři fotky z jídel, které jsem podle kuchařky vyzkoušela. Testovacích subjektů bylo více, jen ne vždy se dalo fotit:o)

Kuřecí s medovo-hořčičnou omáčkou a koprem

Králík s cibulovou omáčkou na víně
Skládaný jablečný koláč

Komentáře

  1. Dobrý den Marcel, náhodou Vy kuchařku vydávat nebudete? Byla bych prvním zájemcem :-) Nebo poradíte nějakou pěknou novou kuchařku - k vánocům si vždy přeji novou kuchařku, teď mám bohužel nohu v sádře a do knihkupectví se jen tak nedostanu, tak musím objednat po netu :-) Hezký den Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář, já kuchařku alespoň zatím vydávat nebudu. Není na to čas ani prostor (v říjnu jsem se po rodičovské dovolené vrátila do práce). A abyste nebyla Vy první a poslední zájemce:oD

      Co se týče ostatních kuchařek, tak strašně záleží, co vás zajímá a o co stojíte - slaná nebo sladká kuchařka, česká nebo mezinárodní kuchyně? Klasika nebo moderna, případně třeba bezlepek? Letos vydává kuchařku opravdu hodně foodblogerů, jde si vybrat i mezi nimi.. Já se přiznám, že moc kuchařky nekupuju, nemám čas na neustálé listování a vyhledávání (ač to teda miluju) a doma mám skoro výhradně jen ty hodně profláklé...

      Vymazat
    2. nejraději zaměření na sladké jako vy a pak bezmasá zeleninová jídla, slané a domácí pečivo apod. (maso nee)

      Vymazat
    3. tak v tomhle okruhu mě zaujala kuchařka od slovenskáho Dua - Príbehy z Kuchyně 2 - jsou to dvě slovenské blogerky a vydaly teď kuchařku plnou sladkostí. Pár receptů jsem podle nich zkoušela a vždycky to bylo výborné (o nádherných fotkách ani nemluvím).

      Ohledně pečiva mám za to, že Maškrtnica bude vydávat nejakou brožuru o kváskovém pečení a snad by měla vyjít do Vánoc. a Maškrtnica o kváskovém pečení ví hodně, té bych věřila:o))

      Na vege jídla mně nic nenapadá.. Já jsem spíš dost masová:o)

      Vymazat
    4. díky moc, kouknu na to :-)

      Vymazat
  2. Paní Marcelo,
    tento blog znám a chvíli jsem i uvažovala o zakoupení této kuchařky.
    Jenže jsem si uvědomila, že už jednu letitou prověřenou mám a stejně, když potřebuji kuknu se do ní :-)
    Pokud mě zaujme něco nového na netu, vytisknu si recept přímo a založím ;-)
    Jinak samozřejmě znám i Váš blog a musím říct, že to co jsem zkusila mě nikdy nezklamalo!
    Třeba chessecake už jiný nedělám a kdo ochutnal , vždy si žádá i recept :-)
    Letos na podzim u nás vedl dýňový ;-)
    Krásné adventní dny !

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den,
    , pekna recenze. Rozhodne vyzkousejte kruti medailonky na vine. My jsme jednou zkusili a od te doby je varime snad kazdy mesic. To jidlo je opravdovy skvost :) Andrejcinu kucharku mam od te doby,co vysla a mam ji moc rada, saham po ni kazdou chvili :) Bara

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů