sobota 28. října 2017

Kaki perník

Minulý víkend jsem fotila kaki pro Bouquet a protože nějaké to kaki zbylo, zkusila jsem z něj vytvořit nějaký svůj recept. A ono se to povedlo! Perník je krásně vláčný, cukru v něm moc není (myšleno přidaného cukru) a nijak zvlášť se nedrobí. Zkusila jsem ho upéct do menší bábovkové formy i do pekáčku v klasickém tvaru. A tenhle recept je naprosto ideální, když se stane, že vám kaki přezraje, je měkké a samotné se jen tak nedá jíst. Pokud nemáte kaki, určitě stejně dobře poslouží měkká hruška nebo kombinace hrušky a banánu.

Pokud nedáte polevu a nebo vynecháte máslo (a prostě jen rozpustíte čokoládu), jde recept označit za bezlaktozový (tak jak jsem to udělala u štítků).









280 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžíčka skořice
2 lžičky koření do perníku
400 g kaki (asi 1,5 velkého kusu)
100 ml oleje
100 g cukru krupice
2 větší vejce
------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C), menší formu na bábovku, nebo pekáček s rozměry 16x27 cm vymažeme tukem a vyspeme hrubou moukou.

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a perníkové koření.

Do mixéru vložíme kaki a rozmixujeme ho na pyré. Přidáme k němu olej, cukru i vejce a krátce promixujeme i to. Směs nalijeme na mouku a promícháme. Těsto vylijeme do připravené formy a dáme péct do trouby na 35-45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí.

Bábovku necháme 10 minut odstát a pak ji vyklopíme. Na perník v pekáčku můžeme udělat čokoládovou polevu:

50 g tmavé čokolády
10 g másla
----------------------------
V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a potřeme jí perník.





Žádné komentáře:

Okomentovat