Kaki perník

Minulý víkend jsem fotila kaki pro Bouquet a protože nějaké to kaki zbylo, zkusila jsem z něj vytvořit nějaký svůj recept. A ono se to povedlo! Perník je krásně vláčný, cukru v něm moc není (myšleno přidaného cukru) a nijak zvlášť se nedrobí. Zkusila jsem ho upéct do menší bábovkové formy i do pekáčku v klasickém tvaru. A tenhle recept je naprosto ideální, když se stane, že vám kaki přezraje, je měkké a samotné se jen tak nedá jíst. Pokud nemáte kaki, určitě stejně dobře poslouží měkká hruška nebo kombinace hrušky a banánu.

Pokud nedáte polevu a nebo vynecháte máslo (a prostě jen rozpustíte čokoládu), jde recept označit za bezlaktozový (tak jak jsem to udělala u štítků).









280 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžíčka skořice
2 lžičky koření do perníku
400 g kaki (asi 1,5 velkého kusu)
100 ml oleje
100 g cukru krupice
2 větší vejce
------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C), menší formu na bábovku, nebo pekáček s rozměry 16x27 cm vymažeme tukem a vyspeme hrubou moukou.

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a perníkové koření.

Do mixéru vložíme kaki a rozmixujeme ho na pyré. Přidáme k němu olej, cukru i vejce a krátce promixujeme i to. Směs nalijeme na mouku a promícháme. Těsto vylijeme do připravené formy a dáme péct do trouby na 35-45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí.

Bábovku necháme 10 minut odstát a pak ji vyklopíme. Na perník v pekáčku můžeme udělat čokoládovou polevu:

50 g tmavé čokolády
10 g másla
----------------------------
V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a potřeme jí perník.





Komentáře

  1. Buchtu jsem vyzkoušela a musím pochválit. Ke kaki jsem do váhy doplnila banán a také moc dobré a navrch jsem dala citronovou polevu. Jen jsem měla těsto oproti vám světlejší. Nemá tam ještě přijít kakao?
    Moc se mi líbilo množství na menší pekáček, protože moc sladkého najednou nesníme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda, že perník chutnal:o) Kakao jsem nedávala, podle mě záleží na složení perníkového koření, už mi více lidí psalo, že mělo perník světlejší než já.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů