sobota 15. července 2017

Čokoládová buchta s jablky

K sobotní kávě jsme chtěli něco rychlého, jednoduché a hlavně něco, do čeho spotřebujeme poslední jablka, která už tu nějakou dobu stojí a nikdo je syrová jíst nechce. Manžel tedy zalistoval kuchařkami, dal mi pár tipů a já jeden vzala a obohatila o čokoládu (jen s kakaem se mi zdál moc suchý) a rybíz a vznikl z toho další jednoduchý, vláčný koláč, který máte raz dva a pokud potřebujete něco na výlet do krabičky, tohle je ideální kandidát.











100 g másla
50 g čokolády (ideálně 50% kakaa)
160 ml mléka
2 vejce
150 g cukru krupice
15 g kakaa
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
200 g jablek zbavených slupky a jádřinců
dvě hrsti rybízu (lze použít maliny, ostružiny nebo borůvky, případně vynechat)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozpálíme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Dortovou a nebo koláčovou formu o průměru 27 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Máslo necháme rozpustit a nalámem do něj čokoládu, směs mícháme do rozpuštění čokolády. Pokud směs příliš zchladne a čokoláda se nechce rozpustit, vrátíme ji na zdroj tepla (na mírný oheň nebo do mikrovlnky) a mícháme do rozpuštění.

Čokoládu nalijeme do mísy, přidáme mléko a promícháme. Přidáme vejce a cukr a metličkou rozmícháme do hladka.  V další míse smícháme mouku, kakao a prášek dopečiva a přidáme k tekuté směsi a opět rozmícháme do hladka.

Očištěná jablka nakrájíme na centimetrové kostky a pomocí stěrky zapracujeme do těsta. Těsto vylijeme do připravené formy, posypeme odstopkovaným a omytým rybízem a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 25-30 minut, propečenost zkoušíme špejlí - musí vyjít suchá, bez známek mazlavého, syrového těsta.

Moučník necháme vychladnout, pocukrujeme a podáváme.


Zdroj: Roman Vaněk, Snadno a rychle, 111 receptů pro všední den

3 komentáře:

  1. Hmm, vypadá velice chutně, určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, vyzkoušela jsem, ale místo jablek a rybízu jsem použila meruňky. A dobré. Marcela

    OdpovědětVymazat
  3. Dělám hodně podobnou buchtu, do které se dávají strouhaná jablka. Tak ji někdy zkusím "vytunit" o čokoládu a jablka na kostky.
    Obdivuju, jak to máš vždycky krásně nafocené.

    OdpovědětVymazat