Čokoládová buchta s jablky

K sobotní kávě jsme chtěli něco rychlého, jednoduché a hlavně něco, do čeho spotřebujeme poslední jablka, která už tu nějakou dobu stojí a nikdo je syrová jíst nechce. Manžel tedy zalistoval kuchařkami, dal mi pár tipů a já jeden vzala a obohatila o čokoládu (jen s kakaem se mi zdál moc suchý) a rybíz a vznikl z toho další jednoduchý, vláčný koláč, který máte raz dva a pokud potřebujete něco na výlet do krabičky, tohle je ideální kandidát.











100 g másla
50 g čokolády (ideálně 50% kakaa)
160 ml mléka
2 vejce
150 g cukru krupice
15 g kakaa
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
200 g jablek zbavených slupky a jádřinců
dvě hrsti rybízu (lze použít maliny, ostružiny nebo borůvky, případně vynechat)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozpálíme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Dortovou a nebo koláčovou formu o průměru 27 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Máslo necháme rozpustit a nalámem do něj čokoládu, směs mícháme do rozpuštění čokolády. Pokud směs příliš zchladne a čokoláda se nechce rozpustit, vrátíme ji na zdroj tepla (na mírný oheň nebo do mikrovlnky) a mícháme do rozpuštění.

Čokoládu nalijeme do mísy, přidáme mléko a promícháme. Přidáme vejce a cukr a metličkou rozmícháme do hladka.  V další míse smícháme mouku, kakao a prášek dopečiva a přidáme k tekuté směsi a opět rozmícháme do hladka.

Očištěná jablka nakrájíme na centimetrové kostky a pomocí stěrky zapracujeme do těsta. Těsto vylijeme do připravené formy, posypeme odstopkovaným a omytým rybízem a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 25-30 minut, propečenost zkoušíme špejlí - musí vyjít suchá, bez známek mazlavého, syrového těsta.

Moučník necháme vychladnout, pocukrujeme a podáváme.


Zdroj: Roman Vaněk, Snadno a rychle, 111 receptů pro všední den

Komentáře

  1. Hmm, vypadá velice chutně, určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, vyzkoušela jsem, ale místo jablek a rybízu jsem použila meruňky. A dobré. Marcela

    OdpovědětVymazat
  3. Dělám hodně podobnou buchtu, do které se dávají strouhaná jablka. Tak ji někdy zkusím "vytunit" o čokoládu a jablka na kostky.
    Obdivuju, jak to máš vždycky krásně nafocené.

    OdpovědětVymazat
  4. Dala jsem jen hromadu červeného rybízu a 75% čokoládu a nemá to chybu. (Akorát ten krok "hodíme jedno vejce na zem", příště vynechám - dost to zdržuje.) HI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento krok ale já v receptu nemám, to je tvoje vylepšení, Irčo:oD To už příště fakt nedělej:o)

      Vymazat
  5. Rychlé a bezvadně vláčné. Díky. Hodně s Vámi peču a k narozeninám jsem si pořídila pořádného robota, se kterým jde vše jako po másle.

    OdpovědětVymazat
  6. Také jsem si dnes vybrala tento recept. Jen ještě nemám toho robota. Prosím, můžete doporučit? Děkuji. Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Dobry den,velice rada pecu podle vasich skvelych receptu.ac je mi prez padesat tak se rada necham navnadit vasima dobrutkama.par jich mam vyzkouseno a davam za 1.diky moc .vase nadmiru spokojena fanynka

    OdpovědětVymazat
  8. Moc dobrá... Ještě jsem přidala 3 lžíce oleje, je vlacnejsi a lesklejsi... Jinak super rychlovka... Diky

    OdpovědětVymazat
  9. Moc dobrý recept, určitě jsem nepekla naposledy. Přidala jsem o trochu víc mouky a mléka, aby toho bylo více a ubrala jsem cukru. Jsme zvyklí sladit méně. Děkuji a chválím.

    OdpovědětVymazat
  10. Vyborný recept, trochu jsem ubrala cukru, moc nesladíme a naopak přidala trocbu více jablek, mouky, mléka a přidala špetku soli, nastrouhanou citrónovou kúru a přidala rum. 😍💯🔥🔥Určitě nedělám naposledy, děkuji moc za inspiraci. 😍😎

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů