Ovesné placičky

Tyhle ovesné placičky už se nějaký čas pečou u manžela doma. Dřív je jeho maminka dělala na Vánoce jako jeden druh cukroví, dneska je peče i během roku vnoučatům na rychlou svačinku na výletech. A pro mého syna, který jinak ovesné vločky nemá rád, je tohle varianta, na které si opravdu pochutná:o)

Recept neobsahuje moc ingrediencí a už od pohledu je jednoduchý. Genialita chuti spočívá v opražení vloček hned na začátku procesu, sušenky pak mají nezaměnitelnou chuť. 








Množství je cca na 3 plechy
125 g másla
250 g ovesných vloček
120 g cukru krupice
2 vejce
100 g rozinek (malých)
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
-------------------------------------------------
Pokud nemáme ovesné vločky "jemné" (tzn. pomleté víc na jemno už od výroby) na začátku je lehce rozmixujeme (ne na moučku, stačí pár pulsů na mixéru).

V pánvi nebo větším hrnci rozpustíme máslo, do něj pak přisypeme vločky, zamícháme a za stálého míchání asi 2 minuty pražíme. Pak přisypeme i cukr a opět mícháme, dokud se cukr nerozpustí (trvá to tak 4-5 minut). Směs přemístíme do mísy a necháme zcela zchladnout.

Do vychladlých vloček přisypeme rozinky a prášek do pečiva a zamícháme. Nakonec přidáme zlehka prošlehaná vajíčka (stačí vidličkou) a vše zamícháme.

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C) .

Plech vyložíme pečícím papírem. Pomocí dvou lžiček tvoříme hrudky a ty klademe na plech (ne úplně k sobě, hrudky se roztečou do placiček).

Plech vložíme do trouby a pečeme 12-15 minut do zlatavé barvy. Placičky necháme vychladnout na plechu a poté skladujeme v uzavíratelné nádobě. 






Komentáře

  1. Zrovna jsem sušenky dopekla a jsou opravdu výborné! Děkuji za další skvělý recept. Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem je za poslední 2 týdny pekla potřetí a opět nic nezbylo. Pradobroty doporučuji všem, kdo ochutnají (nejen tyto sušenky, ale i vše ostatní, co podle nich peču) JanaVi

    OdpovědětVymazat
  3. Dneska jsem pekla, akorát místo cukru jsem dala třtinovou šťávu a přidala ještě vanilku a skořici. Výborné, tento recept určitě zopakuji.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů