Kakaovo-kokosová bezé roláda s tvarohem a ovocem

Zase se mi v mrazáku nahromadily bílky - tentokrát celé jedno kilo, fakt kilo mražených bílků, 1000 g - to je asi tak 30 bílků z větších vajec - a tak nastal čas je spotřebovat. A jelikož mi kamarádka Irča popisovala tmavou roládu plněnou tvarohem a jahodami, kterou upekla její kolegyně, jako to nejlepší, co za poslední dobu jedla, zkusila jsem si zaimprovizovat a vytvořila svou verzi. A ta moje verze chutná jako koka sušenky naplněné tvarohem a jahodami. Kdo ochutnal, zaplesal:o) Až skončí sezona jahod, můžete do téhle rolády nacpat borůvky, maliny, půlky třešní (a půjde i rybíz, ale ten bych dopředu trochu obalila v cukru) a neuděláte chybu. Těsto je kakaové bezé s kokosem, i po upečení vláčné, takže se nebojte popraskání a složitého sbalování zatepla. Těsto stačí upéct, nechat vychladnout a až po namazání krémem stočit.

Pokud vás zaujal porcelán, na kterém jsem roládu nafotila, tak ten je z www.eporcelan.cz řada Lifestyle. Je naprosto úžasný, když jsem si vybírala, které kousky si odnesu domů, měla jsem problémy to nevzít všechno:o)

Nádobí z www.eporcelan.cz





Roláda

200 g bílků - asi z 8 menších nebo 6 velkých vajec
140 g cukru krupice
40 g hladké mouky
20 g kakaa
60 g strouhaného kokosu
špetka soli
---------------------------------------------------------------
Troubu si zahřejeme na 200°C (horkovzduch na 190°C).

Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a začneme šlehat. Když je sníh polotuhý, přidáme po částech a za stálého šlehání všechen cukr a šleháme dál, dokud není sníh pevný a na metle se po vyndání tvoří špičky, které nestékají, ale drží pevný tvar.

Mouku smícháme s kakaem a obojí promícháme se sněhem. Nakonec přimícháme i kokos.

Velký plech pokryjeme pečícím papírem. Těsto dáme na papír a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký.

Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 8-12 minut. Propečenost poznáme tak, že když na povrch položíme dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopéct.

Těsto hned sundáme z plechu a otočíme na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu stáhneme pečící papír a roládu otočíme zase zpět (spodní část, na které byl pečící papír, je položená na utěrce, horní část směřuje opět vzhůru). Roládu nemusíme stáčet, vydrží měkká a půjde stočit i po vychladnutí. Plát těsta je slabý, takže chladne rychle - cca za 20 minut po upečení ji můžeme potřít krémem.

Krém

120 g smetany ke šlehání
250 g tvarohu
70 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
200 g jahod
---------------------------------
Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha, poté zašleháme cukr a nakonec po lžicích zašleháme i všechen tvaroh a vanilkový extrakt.

Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájímena menší kousky.

Roládu po celé ploše (krom spodních 3 centimetrů) potřeme krémem, posypeme jahodami a odshora stočíme (ten kousek těsta, který není namazaný krémem vyjde naspod rolády). Položíme na tác a vložíme do lednice alespoň na hodinu proložet.

Nádobí z https://www.eporcelan.cz/





Komentáře

  1. Vypadá úžasně... Nebyla by varianta bez kakaa? Sice to barevně vypadá krásně, jak to kontrastuje, ale dcera když vidí něco dohněda, co může mít cos společného s kakaem nebo čokoládou, tak nepozře ani jedno sousto...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasne, ze jde 😀. Kakao nedavejte a hladke mouky pouzijte 60g. Sice to lehce ubere na chuti, ale kdyz u Vasi dcery nejede vlak pres cokoladu / kakao, jina sance neni 😀.

      Vymazat
  2. Dobrý den, mohu se zeptat, jaký používáte vanilkový extrakt?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svůj vlastní z vanilkových lusků a vodky. Mám tu na něj i recept.

      Vymazat
    2. Moc děkuji, zkusím ho urcite, ale to bohužel ted nestíhám, chtěla bych péct zítra. Kdybyste to měla nahradit něčím kupovaným, co by to bylo? :) Mám doma nějaké extraky Dr.Oetker, ale prijde mi to silene umele nebo nevim :( Jednou jsem s tím dělala dort a prijde mi, že mi ho to zkazilo.

      Vymazat
    3. Místo extraktu lze použít vanilkový cukr a nebo mletou vanilku, záleží, co máte doma. Ty extrakty do Dr.Oetkera mi nepřijdou kdovíjak kvalitní, bohužel. Někdo si chválí extrakt od Marks and Spencer...

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů