pátek 28. dubna 2017

Polentové chlebíčky tří chutí - Aperitivo moment

I letos se koná soutěž foodblog roku a tématem letošního aperitivo moment bylo: "Představte si, že jste otevřeli svoje vlastní bistro. Potřebujete vymyslet malé jídlo k drinku, na které Vám budou chodit po práci hosté z celého okolí."

Asi týden jsem přemýšlela, jeslti se do tohohle tématu pustit (přeci jen mi jde spíš to sladké) a přitom se mi honily hlavou myšlenky, jaké jídlo bych si já dala k drinku. Napadly mě asi 4 různé věci, různě jsem se je snažila kombinovat, brát v potaz, na koho může být takové jídlo cíleno, kdo chodí do bister.....Nakonec jsem se snažila vymyslet něco vegerariánského, bezlepkového (těch celiaků i v mém okolí přibývá nehezky rychle) a lehkého, aby to člověka neuzemnilo. A vyšly mi z toho chlebíčky z polenty s třemi různými oblohami. 




Grepové Cinzano bianco

1 dl cinzano bianco
1 dl grepového džusu
25 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
cukr (směs cukru krupice a třtinového cukru)
------------------------------------------------------
Smícháme cinzano, džus a citronovou šťávu.

Na skleničce vytvoříme cukrovou krustu - kraje sklenice potřeme citronovou šťávou a ponoříme do cukru.

Do ozdobené sklenice vložíme tři kostky ledu a nalijeme připravený nápoj.

 

Polenta

3 červené cibule
1 lžíce oleje
250 g polenty (sypké směsi)
1 l vody
1 lžička soli
pepř
----------------------------------------
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Rozpálíme olej v rendlíku a cibuli na něm opečeme do karamelova (cibule musí být nasládlá).

Polentu rozmícháme ve vodě a přidáme na cibulový základ. Přidáme sůl a pepř, zamícháme, přivedeme k varu a na mírném ohni a za stálého míchání vaříme 3 minuty.

Troubu rozpálíme na 175°C (160°C horkovzduch).

Na plech rozprostřeme pečící papír, polentu pomocí stěrky navrstvíme na plech do cca 1 cm vysoké vrstvy. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 20 minut. Necháme zcela zchladnout.

Polentovou placku nakrájíme na čtverečky.

Červená řepa s omáčkou z rajčat

900 g červené řepy
4 lžíce kopru
3 lžíce oleje
1,5 lžičky semínek fenyklu
400 g konzervovaných rajčat
2 stroužky česneku
1 lžíce cukru
lžička citronové kůry
lžíce nakrájené petrželky
lžíce nakrájeného koriandru (listy)
sůl a pepř
zakysaná smetana (nebo skyr či řecký jogurt)
----------------------------------------------
Řepu vložíme do dostatečného množství vody a vaříme do změknutí (1-2 hodiny). Necháme zcela vychnout, oloupeme a nakrájíme na větší kostky.

Na pánvi rozpálíme olej a dáme na něj opéct fenykl - cca minutu, dokud nezačnou semínka pukat. Přidáme rajčata, sůl, pepř, prolisovaný česnek a cukr. Asi 10 minut vaříme a přidáme citronovou kůru. Omáčku rozmixujeme a přidáme petrželku a koriandr. Necháme vychladnout.

Řepu smícháme s omáčkou a natrhaným koprem.

Podáváme s kopečkem zakysané smetany a snítkou kopru.

Opalovaný lilek s tahini, rajčaty a okurkou

2 střední lilky
70 g tahini
50 ml vody
2 lžičky datlového sirupu
1 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku
3 lžíce nakrájených listů petrželky
1/2 okurky
5 menších rajčat
sůl, pepř
olivový olej
------------------------------------------------------
Nejprve opalíme lilek. Lilky na několik místech propíchneme. Pekáček vyložíme alobalem, na něj položíme lilky a vložíme do trouby s rozpáleným grilem na 200°C. Pečeme asi hodinu a lilky každých 15 minut otáčíme. Necháme vychladnout, oloupeme a dužninu necháme 30 minut okapat v cedníku.

Vykapnou dužninu rozmačkáme a smícháme a tahini, vodou, sirupem, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem. Osolíme a opepříme.

Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, rajčata nakrájíme na podobně velké kousky. Zamícháme do lilkové pasty.

Podáváme pokapené olivovým olejem a kouskem zeleniny.


Marinovaná mozzarella s rajčaty

0,5 lžičky semínek fenyklu
kůra z jednoho citronu
15 lístků bazalky
2 lžičky oregana
6 lžiček oleje (směs olivového a řepkového)
1 stroužek česneku
0,5 lžičky soli
rajčata
400g mozzarelly
----------------------------------------
Fenykl nasucho opražíme na pánvičce dokud nezačne praskat, pak ho nahrubo rozdrtíme v hmoždíři. Přemístíme do misky a přidáme citronovou kůru, natrhanou bazalku, oregano, olej, prolisovaný česnek a sůl.

Mozzarellu natrháme na menší kousky a 30 minut před podáváním potřeme marinádou.

Podáváme s rajčaty nařezanými na menší kousky a poléváme kapkou olivového oleje.



Zdroj: na pomazánky použita jako inspirace Hojnost Yotama Ottolenghiho.

10 komentářů:

  1. Cukrová krusta na sklenicích se prý už nenosí..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neni nad mile komentare...

      Mne je celkem jedno, jestli se neco nosi nebo nenosi, tady k tomu drinku se to hodi, protoze cukr zjemnuje chut horko-kyseleho drinku.

      Ja se holt v kuchyni neridim trendy, ale chutemi..

      Vymazat
  2. Hmm tak to bych hned ochutnala :) A cukrovou krustu na drinku mám ráda, za každou cenu být in je nuda :)

    OdpovědětVymazat
  3. Paní Marcelo , nic špatného jsem Vám nenapsala o cukrové krustě, když chcete být jednička tak se vší všudy ne.Zeptejte se Vanka, podle kterého vaříte. Není proč se zlobit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neni nad to se schovavat za anonym. Ja se nikoho ptat nemusim a zrovna podle Vanka varim hlavne klasiku, ktera moc v mode neni... A ze bych chtela byt jednicka, o tom tedy nevím :o)

      Vymazat
  4. Mně se to celé líbí, i s tou krustou. Milý Anonyme, až poneseš kůži na trh Ty, hned zjistíš, co se nosí.
    Anička Ševecová

    OdpovědětVymazat
  5. bože a když se anonym podepíše příště jako Láďa Šebesta, tak to bude ohromnej rozdíl...není nad to otáčet se na kravině místo postavit se k něčemu čelem že?
    nevím o nikom kdo by rád skřípal mezi zubama krystal! a argument, že je drink jinak dost hořko-kyselý když cinzano má asi 15% zbytkového cukru je fakt k smíchu!! jestli vám to opravdu přijde málo sladké, tak nevím co se svým chuťovými pohárky děláte...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co by podle vás bylo postavit se k něčemu čelem? Drink je hořko-kyselý (nepsala jsem "dost") a když teče po té cukrové krustě, tak se cukr částečně rozpouští a oslazuje ho. Přijdou-li vám moje chuťové kombinace k smíchu, pak moc nechápu, proč na můj blog chodíte a komentujete.

      Netuším, čím jsem vám šlápla na kuří oko, ale já skutečně nevím, co ode mě chcete slyšet. Já si za tou cukrovou ozdobou stojím, není to tak, že bych udělala chybu a nechtěla jí uznat. Pokud se tomu stane, tak chybu uznám a opravím, ale tohle není ten případ.

      Jo a jsem ten typ, který má rád, když mu mezi zubama skřípe cukr krystal. Moje děti to taky rády, asi je to dědičné:o)

      Vymazat
    2. Troll, neřeš ho :) taky mám ráda cukr na skleničkách a chlebíčky vypadají hodně dobře!

      Vymazat
  6. Polentové chlebíčky vypadají parádně:-) Abych nezůstala pozadu co se týče diskuze, tak mě osobně se cukrová krusta moc líbí, i když jí mít nemusím. Takže jí tam prostě nedávám (a je po problému:-))

    OdpovědětVymazat