Špenátové lívance plněné sýrem


Být foodblogerkou není jen o tom psát recepty a fotit, občas vás pozvou na nějakou akci a poznáte se s dalšími podobnými nadšenci a vzájemně se inspirujete. Mně se to stalo na poslední akci s Emco - na sporáku jsem vařila s milou blondýnkou a daly jsme se do řeči o našich stravovacích problémech (ona nemůže lepek, já laktózu). A pak jsem ochutnala její špenátové lívance a absolutně mě nadchly! Měkkoučké, chuťově báječné a když se konzumují teplé, sýr ještě trochu teče. Musela jsem je hned ozkoušet doma, vychytat konkrétní gramáže surovin a teď můžu recept přinést i vám.  A já tímto děkuji Monice (na instagramu jako @celiaxmoni), protože mě naučila super jídla třeba na večeři (klidně i na snídani a nebo oběd):o))

Recept obsahuje ovesné vločky jemné - tzn. už jemně namleté, pokud máte jen klasické, vločky si předem namelte, aby byly alespoň z části nalámané. A pokud máte doma nějakého člena, kterému vločky nevoní (u nás je to syn), použijte polohrubou mouku nebo třeba špaldovou. Mám ozkoušeny obě varianty a obě jsou moc dobré. Pokud použijete mouku, s těstem se lépe pracuje.

Špenát lze použít čerstvý i mražený (taky ozkoušeno obojí), pokud kupujete špenátový protlak, tak i ten můžete směle použít, protože tahle surovina se do těsta mixuje na kaši.






200 g špenátu
hrst pažitky
300 ml mléka
200 g ovesných vloček (jemných, nebo mixovaných, případně mouky - polohrubé pšeničné, nebo špaldové)
2 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
1 lžička soli
pepř
cheddar (nebo jiný polotvrdý sýr)
----------------------------------------------
Sýr si naplátkujeme na plátky cca 3*3 cm, nebo nastrouháme nahrubo.

Mražený špenát necháme rozmrznout, čestvý pouze omyjeme. Společně s mlékem a pažitkou ho v mixéru rozemeleme na kaši (jde to celkem dobře i v chopperu od tyčového mixéru, jen se to musí dělat postupně kvůli množství). Špenátové pyré přelijeme do misky, přidáme vejce a zamícháme. Přidáme ovesné vločky smíchané s práškem do pečiva, sůl a pepř a vše promícháme. Těsto musí být tak akorát - ani tekuté, ani tuhé.  
Ideální je vyzkoušet kvalitu těsta na prvním lívanci - pokud těsto nejde vůbec rozetřít, těsto je moc husté a chtělo by rozředit trochou mléka. Pokud se lívaneček nedá obrátit, těsto je moc řídké a zahustíme ho hrstí ovesných vloček nebo mouky.

Na mírnějším ohni si rozpálíme pánev s kapkou oleje. Lžicí naneseme s rozetřeme těsto do menšího lívanečku (cca 1 lžíce těsta), doprostřed dáme plátek sýra (nebo trochu hoblinek sýra), který přikryjeme dalším těstem (cca půl lžíce těsta), aby sýr nevytékal ven a nepřipaloval se na pánev. Smažíme asi dvě minuty do zlatohněda, pak lívanec obrátíme (pozor, lívance se mohou trhat) a pečeme další asi dvě minuty.

Hotové lívance podáváme ještě teplé (sýr se roztéká a chutnají lépe než za studena).

 
Zdroj: Monika z IG - @celiaxmoni

Komentáře

  1. Právě jsem usmazila k večeři,muzi ještě s kuřecím masem a vinkem a moc si to pochvaluje:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to byla megarychlost!:o) Jsem ráda, že chutnaly:o)

      Vymazat
  2. Vyzkoušeno - moc dobré! Jako přílohu jsme měli salát, což je dobrá volba, lívanečky jsou syté. A protože jsem dělala k obědu dvojnásobnou dávku a polovinu těsta uložila do lednice, měli jsme výbornou i večeři. :) Děkujeme za skvělý recept! Váš blog si nemohu vynachválit, co recept, to dobrota - což ctí jeho název. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuji za milý komentář:o) Jsem moc ráda, že praDOBROTY ctí své jméno:o)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů