neděle 18. prosince 2016

Pudinkové banánky

Když jsem byla malá holka, maminka pekla každý rok asi 20 druhů cukroví. Já i bratr jsme měli své oblíbence. Pudinkové banánky máčené v čokoládě byly kdysi dávno moje nejvíc nejlepší a neoblíbenější cukroví. Kdyby maminka upekla jen banánky, neměla bych výhrady. Tak moc jsem je milovala.

Tahle dobrota má jen jednu nevýhodu a taky důvod, proč jsem je až do letoška nedělala - potřebujete na ně masomlýnek a nástavec na výrobu cukroví. Já ten nástavec do letoška nevlastnila, a tak jsem tuhle dobrotu holt neměla. Ale před 14 dny jsem zaběhla do domácích potřeb a tam ten nástavec objevila. A ta dětská láska přetrvala. Jsou skvělé. Alespoň pro mě:o) A pokud nemáte masomlýnek s nástavcem a chcete si je přece jen upéct, prostě těsto opatrně vyválejte na placku (asi raději přes folii nebo pečící papír, těsto se bude lepit), nařežte rádýlkem, přendejte na plech a upečte. Ono to nějak půjde:o)



 

na cca 4 plechy:

300 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
150 g másla
2 vejce
3,5 sáčku vanilkového pudinku (nebo 140 g kukuřičného škrobu a 2 lžíce vanilkového extraktu)
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
rybízová marmeláda na slepení
----------------------------------------------
Povolené máslo vyšleháme s cukrem. Přidáme vejce a zapracujeme. Pudinkový prášek/škrob smícháme s moukou a práškem do pečiva, přidáme k máslové směsi a vytvoříme těsto. Necháme asi hodinu odležet a zpevnit v lednici.

Připravíme si mlýnek na maso a nástavec na formování cukroví a z těsta vytvoříme cca 5 cm dlouhé banánky, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Troubu zahřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C) a banánky pečeme asi 8-10 minut do zpevnění (nesmějí tmavnout).

Po vychladnutí slepujeme banánky rybízovou (nebo podobnou pikantní) marmeládou.

čokoládová poleva

80 g másla
100 g čokolády s 50% kakaa
------------------------------------------
Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme máslo s čokoládou a máčíme v ní každý banánek z obou stran. Banánky odkládáme na plech vyložený čistým pečícím papírem nebo alobalem a necháme v chladu zatuhnout.

Skladujeme stejně jako linecké - v chladu v uzavřené nádobě.




11 komentářů:

  1. Krásné fotky! Hned bych ochutnala ;)
    Hezkou zlatou neděli, Ilona

    OdpovědětVymazat
  2. Robí ich svokra, takže ja nemusím. S kyselkavým džemíkom chutia výborne. Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. Pritel je cizinec a bananky jsou jednoznacne jeho nejoblibenejsi! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Povolené máslo vyslehame s máslem...asi to bude s cukrem, že. Zítra je upeču :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ano ano,delavam je vyvalene pres folii,ponevadz masomlynek s nastavcem tez nevlastnim..a vzdat se ty dobroty? Nikdy ��

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadají skvěle a i když je po vánocích určitě je vyzkouším. I když bydlím v Itálii tradičně peču cukroví, tento zvyk tady neznají (ale moc mu fandí:-)) Kolik gramů je český pudinkový prášek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. český pudink má aktuálně 37 g (píšu aktuálně, protože pomatuju doby, kdy měl asi 42g, já většinou místo jednoho pudinkového prášku dávám 40 g škrobu.

      Vymazat
  7. Gustavo Woltmann4. ledna 2017 10:29

    Děkuji Marcelo, jsou skvělé!

    OdpovědětVymazat
  8. slo by to nastrikat cukrarskym sackem? diky za odpoved, H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě moc nešlo... těsto je na stříkání sáčkem tuhé...

      Vymazat
  9. Jsou fantasticke, diky, uz je mam prepsane ve svem sesitu a jine uz delat nebudu. Diiiiky.

    OdpovědětVymazat