neděle 18. prosince 2016

Pudinkové banánky

Když jsem byla malá holka, maminka pekla každý rok asi 20 druhů cukroví. Já i bratr jsme měli své oblíbence. Pudinkové banánky máčené v čokoládě byly kdysi dávno moje nejvíc nejlepší a neoblíbenější cukroví. Kdyby maminka upekla jen banánky, neměla bych výhrady. Tak moc jsem je milovala.

Tahle dobrota má jen jednu nevýhodu a taky důvod, proč jsem je až do letoška nedělala - potřebujete na ně masomlýnek a nástavec na výrobu cukroví. Já ten nástavec do letoška nevlastnila, a tak jsem tuhle dobrotu holt neměla. Ale před 14 dny jsem zaběhla do domácích potřeb a tam ten nástavec objevila. A ta dětská láska přetrvala. Jsou skvělé. Alespoň pro mě:o) A pokud nemáte masomlýnek s nástavcem a chcete si je přece jen upéct, prostě těsto opatrně vyválejte na placku (asi raději přes folii nebo pečící papír, těsto se bude lepit), nařežte rádýlkem, přendejte na plech a upečte. Ono to nějak půjde:o)



 

na cca 4 plechy:

300 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
150 g másla
2 vejce
3,5 sáčku vanilkového pudinku (nebo 140 g kukuřičného škrobu a 2 lžíce vanilkového extraktu)
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
rybízová marmeláda na slepení
----------------------------------------------
Povolené máslo vyšleháme s cukrem. Přidáme vejce a zapracujeme. Pudinkový prášek/škrob smícháme s moukou a práškem do pečiva, přidáme k máslové směsi a vytvoříme těsto. Necháme asi hodinu odležet a zpevnit v lednici.

Připravíme si mlýnek na maso a nástavec na formování cukroví a z těsta vytvoříme cca 5 cm dlouhé banánky, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Troubu zahřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C) a banánky pečeme asi 8-10 minut do zpevnění (nesmějí tmavnout).

Po vychladnutí slepujeme banánky rybízovou (nebo podobnou pikantní) marmeládou.

čokoládová poleva

80 g másla
100 g čokolády s 50% kakaa
------------------------------------------
Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme máslo s čokoládou a máčíme v ní každý banánek z obou stran. Banánky odkládáme na plech vyložený čistým pečícím papírem nebo alobalem a necháme v chladu zatuhnout.

Skladujeme stejně jako linecké - v chladu v uzavřené nádobě.




10 komentářů:

  1. Krásné fotky! Hned bych ochutnala ;)
    Hezkou zlatou neděli, Ilona

    OdpovědětVymazat
  2. Robí ich svokra, takže ja nemusím. S kyselkavým džemíkom chutia výborne. Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. Pritel je cizinec a bananky jsou jednoznacne jeho nejoblibenejsi! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Povolené máslo vyslehame s máslem...asi to bude s cukrem, že. Zítra je upeču :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ano ano,delavam je vyvalene pres folii,ponevadz masomlynek s nastavcem tez nevlastnim..a vzdat se ty dobroty? Nikdy ��

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadají skvěle a i když je po vánocích určitě je vyzkouším. I když bydlím v Itálii tradičně peču cukroví, tento zvyk tady neznají (ale moc mu fandí:-)) Kolik gramů je český pudinkový prášek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. český pudink má aktuálně 37 g (píšu aktuálně, protože pomatuju doby, kdy měl asi 42g, já většinou místo jednoho pudinkového prášku dávám 40 g škrobu.

      Vymazat
  7. Gustavo Woltmann4. ledna 2017 10:29

    Děkuji Marcelo, jsou skvělé!

    OdpovědětVymazat
  8. slo by to nastrikat cukrarskym sackem? diky za odpoved, H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě moc nešlo... těsto je na stříkání sáčkem tuhé...

      Vymazat