Galetky s mákem a švestkami

Miluju švestky jen tak, miluju je i v moučníkách, jedinou podobu švestek, kterou nemusím, je slivovice (nadšenci prominou, ale tvrdý alkohol mě trochu obchází). Loni jsem pekla hlavně švestky s tvarohem, letos vyhrává mák. A tady přináším svůj recept na galetky s makovo-švestkovou nádivkou. Jsou velmi vláčné, připomínají kynuté koláče, ale proces je rychlejší, protože linecké těsto je umíchané za chviličku.


Těsto:
100 g másla
50 g cukru moučka
1 žloutek
špetka soli,
200 g hladké mouky
2 lžíce vody
--------------------------------
Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Mezitím si uvaříme makovou náplň.


Náplň:
150 g mletého máku
220 ml mléka
60 g rybízové marmelády nebo povidel
1 lžička skořice
1 lžička perníkové koření
70 g cukru
šťáva z 1/2 citronu

švestky
2 lžíce třinového cukru na posypání
-----------------------------------------------------
Mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj mák. Směs zamícháme na makovou kaši a na mírném plameni za stálého míchání vaříme aspoň 10 minut do změknutí (tuhle část nepodceňujte, nastavte si klidně minutku, ale je potřeba mák opravdu rozvařit do měkka). Uvařený mák odstavíme z plotny a zamícháme do něj marmeládu nebo povidla, skořici, perníkové koření, cukr moučku a citronovou šťávu. Necháme chladnout.

Troubu rozpálíme na 200°C na horkovzduch.

Z pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce o rozměrech 20*20 cm. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou čtvrtinu rozválíme na čtverec pečícího papíru do tenké placky (cca 2-3mm silné) - pokusíme se válet dokulata. Pokud se těsto lepí, obalíme váleček trochou hladké mouky.

Makovou náplň rozdělíme na čtvrtiny a rozprostřeme na každou placku od středu tak, aby vznikly asi 3 cm široké okraje.

Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na 0,5 cm široké měsíčky. Vyskládáme na makovou náplň slupkou na bok.Švestky nakonec zlehka posypeme třtinovým cukrem.

Okraje těsta přehneme na náplň směrem ke středu (pečící papír nám pomůže v ohýbání, kdyby bylo těsto přímo na plechu, špatně by se nabíralo) a koláče opatrně přeneseme na plechy. 

Plechy vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme 25 minut do růžova.

Podáváme zcela vychladlé.

 


Komentáře

  1. Včera večer jsem udělala těstíčko a dala chladit,poté náplň a dnes ráno připravila švestičky ze zahrádky a vše na sebe,do trouby a výsledek byl báječný,manželova babička ho pasovala na sváteční koláč.Děkuji za nevšední recept a honosné pohoštění

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že měly galetky takový úspěch, že i babička je pasovala na sváteční koláče! U nás se dělaly dvakrát za sebou a rozhodně s nimi nekončím:o)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů