Rybízový koláč s pudinkem a sněhovou čepicí

Červený rybíz je skvělý do marmelád a koláčů (i když naše děti baští kuličky přímo z keříku a na kyselost si nestěžují:o)). Hodně všude frčí rybíz v kombinaci s bílkovým sněhem. Já jsem se párkrát snažila něco takového vytvořit, ale nikdo to nebylo úplně podle mých představ. Až když jsem v letošním letním čísle Albert magazínu narazila na tuhle dobrotu v kombinaci s pudinkovou náplní, tušila jsem, že tohle by mohlo být ono. A trefila jsem se! Koláč je vláčný, tak akorát sladký i kyselý, sněhová čepice není mazlavá a ani přepečená. Máte-li ještě rybíz k dispozici, určitě ho vyzkoušejte.



.

Korpus

150 g hladké mouky
50 g cukru krupice
90 g másla
2 žloutky
případně 1 lžíce studené vody
--------------------------------------
Máslo necháme chvíli povolit. Přisypeme cukr a mouku a vypracujeme drobenku (lze to prsty a nebo v robotu). Přidáme žloutky a vypracujeme těsto. Pokud se těsto nechce spojit, přidáme trochu studené vody. Zabalíme do folie a necháme v lednici půl hodiny odpočívat.

Troubu rozpálíme na 190°C (horkovzduch na 170°C). Koláčovou formu o průměru 27 cm vymažeme máslem. Těsto v rukách zpracujeme, aby povolilo a potom ho natlačíme na dno formy. Položíme na něj pečící papír, zatížíme  fazolemi a dáme péct na 15 minut. Poté odstraníme zátěž a pečící papír a zapečeme dalších 15 minut. Během pečení si připravime pudinkovou náplň a sněhovou čepici.

 

Náplň 

40 g škrobu nebo vanilkového pudinku v prášku
1 žloutek
600 ml mléka
60 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu (případně vanilkový cukr)
350 g rybízu
20 g škrobu (na obalení ovoce)
---------------------------------------
Polovinu mléka nalijeme do hrnce, nasypeme do něj cukr a dáme na sporák zahřívat. Ve zbytku mléka rozmícháme žloutek, vanilkový extrakt a škrob (nebo vanilkový pudink). Přilijeme ke směsi na sporáku a za stálého míchání přivedeme k varu a chvíli povaříme do zhoustnutí.

Rybíz odstopkujeme, omyjeme, necháme okapat a pak promícháme se škrobem.

 

Sněhová čepice

3 bílky
120 g cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
--------------------------------------
 Bílky ušleháme s trochu soli do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přisypáváme postupně všechen cukr a šleháme dál, dokud nevznikne pevný sníh, který tvoří špičky a nestéká z metly. Rychle zašleháme škrob.

Předpečený korpus vyndáme z trouby, teplotu stáhneme na 170°C (horkovzduch 150°C). Na korpus nalijeme připravený pudink, posypeme rovnoměrně rybízem a navrch opatrně dáme ušlehaný sníh - nedáváme až úplně ke kraji, necháme tak 1 cm volného prostoru, během pečení se stěhová čepice roztáhne i do krajů.

Vrátíme do trouby a pečeme 30 minut.

Pak stáhneme teplotu na 60°C a necháme sněhovou čepici dosušit ještě 15 minut.

Koláč necháme zcela vychladnout a alespoň hodinu vychladíme v lednici. Krájíme až po vychlazení, jinak hrozí, že pudinková náplň bude téct.






Zdroj: Albert magazín, červenec-srpen 2016

Komentáře

  1. Dobrý den, koláč vypadá úžasně:)! Zajímalo by mě, co se stane se sněhovou čepicí druhý, třetí den po upečení? Chápu, že kolikrát ani tak dlouho nevydrží, ale u nás jsme na něj jen dva... Děkuju za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím můžu podat zprávu jen z druhého dne v lednici - čepici je stále stejná, nerosí se, nelepí:o)

      Vymazat
  2. Dobrý den, skvěle vypadá nejen tento koláč ale celý blog! Objevila jsem ho náhodou, trochu jsem se tady prošla a už jej mám v oblíbených :-)) Poctivé vaření, žádné náhražky, jednoduché recepty - to už je dnes pomalu vzácnost.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    koláč jsem vyzkoušela, ale v pečení jsem začátečník a tak se chci (asi hloupě) zeptat. Nahoře mám krustičku ze sněhu, ale po rozkrojení koláče koukám, že pod tou krustičkou je ještě vrstva bílého sněhu. To tam asi být nemá, že? Měl by být celý ten sníh vysušený? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja mam pod krustickou take bily snih, je to videt i na fotkach. Dulezute je, aby byl propeceny = nebyl mazlavy.

      Vymazat
  4. Dobry den,
    kolac vypada uzasne! Brzy se ho chystam vyzkouset. Chtela bych se zeptat jaky vanilkovy extrakt pouzivate. Dekuji za odpoved.

    OdpovědětVymazat
  5. Již jsem vyzkoušela a byl skvělý. Teď bych jej chtěla zkusit s lesními plody (mraženými).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů