Maková bublanina (bez laktózy)

Začínájí dozrávat švestky a jestli něco miluju, pak je to kombinace švestek a máku (hodně máku). Tenhle koláč je přesně to, kde upotřebíte obojí a maximálně si to užijete a navíc celkem rychle hotový. Kromě švestek jde použít skoro libovolné ovoce, které vám chutná - rybíz, angrešt, meruňky, nektarinky, blumy nebo mirabelky.

Recept je od Slovenské foodbloggerky The story of a cake a zaujal mě tím, že je bezlaktozový, resp. bezmléčný, takže si ho můžou vychutnat i ti, kdo mají nějaké to potravinové omezení. Pokud vás intolerance laktozy nebo alergie na bílkovinu kravského mléka netrápí, klidně si ho udělejte z klasického kravského mléka. Já tentokrát přináším trochu alternativu včetně návodu na výrobu makového mléka. Pokud místo polohrubé mouky použijete libovolnou bezlepkovou, stane se bublanina navíc i bezlepkovou (to ale já osobně nemám ozkoušeno).









250 ml rostlinného mléka (v případě domácího makového je potřeba asi 260 ml vody a 35 g celého máku)
2 vejce
200 g cukru krupice
100 ml oleje
150 g mletého  máku
280 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
ovoce
---------------------------------------------------
V případě, že použijeme domácí makové mléko, začneme alespoň 8 hodin před pečením tím, že nemletý mák zalijeme vodou, zavíčkujeme a necháme stát. Občas protřepeme. Já nechávám mák nabobtnat přes noc.
Po tom, co mák nabobtná (což chce minimálně 8 hodin), celou směs rozmixujeme. Jde to ponorným mixérem a nebo klasickým mixérem. Celé mixování trvá tak pět minut. Pak necháme mléko asi 5 minut stát (oddělí se tři vrstvy) a opět rozmixujeme (už stačí tak 2 minuty). Celou směs přecedíme přes plátýnko nebo dětskou balvněnou plenu, řádně vymačkáme a měli bychom mít 250 ml makového mléka. Pokud ho neupotřebíme hned, vložíme ho do uzavíratelné sklenice do lednice. Zbytek maku z plátýnka můžeme vyhodit a nebo přidat do koláče s mletým mákem.

Vejce vyšleháme a cukrem do světlé pěny (trvá to asi 5 minut). Pak pramínkem nalijeme olej a zašleháme i ten. Přidáme mák a mléko, promícháme a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a umícháme homogenní směs. Do středně velkého plechu (30 x 40 cm) vložíme pečící papír (nebo ho vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou) a nalijeme těsto.

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Ovoce omyjeme, odstopkujeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky, které rovnoměrně rozdělíme na těsto. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 25-30 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí.

Podáváme vychladlé a posypané moučkovým cukrem, případně polité trochou sirupu.




Zdroj: http://www.thestoryofacake.sk/makova-bublanina-bezlepkova-a-bezlaktozova/

Komentáře

  1. Tak jsem neodolala tomu krasnemu lákadlu a koláč je už v troubě :-).. božsky nám provoněl kuchyni ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta vypadá skvěle, děkuju za tip <3! Já jsem teď makem dost posedlá, sypu si ho i ráno do kaše, takže tohle je buchta přesně podle mého gusta. A naprosto ti rozumím, co se týče kombinace švestek a máku. Mňam!

    M.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. já ho dneska udělala v laktozové a bezlepkové verzi, místo mouky jsem užila rýžovou krupici a je to paráda

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzkoušeno, místo mléka jen voda, i tak je dokonalý :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů