Žitné křupavé kváskové chlebíčky

Tyhle žitné chlebíčky jsem zahlédla na facebooku ve skupině Pečem pecen původně od Nuselské kuchty. Měly tam velký úspěch, a tak jsem si řekla, že je taky musím vyzkoušet - už proto, že jsou z pár ingrediencí a není nad domácí pečivo, co může nahradit křupky, chipsy a podobné pochutiny. Upekla jsem je jednou, moc mi chutnaly, těšila jsem se, jak je vyfotím na blog a mezitím nějak záhadně rychle zmizely.. Upekla jsem je podruhé, donesla do školky na zahradní slavnost a skoro celá dávka se snědla (to, co zbylo, nebylo zrovna fotitelné). Takže až napotřetí se zadařilo a i já vám mohu tenhle recept zprostředkovat.



Na 2 plechy:

250 g aktivního žitného kvásku (ze 125 g žitné mouky, 125 ml vody a lžíce kvásku z lednice)
140 g žitné mouky
50 g másla či sádla
1 lžička soli
----------------------------------------------------------
Nejprve si necháme rozkvasit kvásek smícháním vody, žitné mouky a kvásku, který nám odpočívá v lednici. Vše rozmícháme, přikryjeme folií a necháme 8-10 hodin prokvasit.

Kvásek (ze kterého jsme odebrali zase lžící do lednice) smícháme s povoleným tukem, solí a většinou připravené mouky. Mícháme (v robotu nebo rukou), dokud nám nevznikne nelepivé plastelíně podobné těsto. Pokud je to potřeba, přimícháme ještě trochu mouky. Já obvykle sypu cca 120 g a stačí to, ale někdy mouka saje hůř a spotřebuji celých 140 g. 

Těsto zabalíme do folie a necháme pár hodin odpočívat v lednici (klidně i celý den).

Těsto rozdělíme na dva stejné díly. Silikonový plát na pečení (nebo pečící papír) pomoučíme trochou žitné mouky a těsto na něm vyválíme na velmi tenkou placku (max. 2mm spíš méně). Příborovým nožem nebo kolečkem na pizzu rozkrájíme placku na díly, přesuneme opatrně na plech (i s podložkou), přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu odpočívat. S druhou částí těsta postupujeme stejně.

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch) a do dolní části vložíme starší hluboký plech na zapaření trouby.

Sejmeme utěrku, těsto trošku posolíme, vložíme plechy do trouby, na spodní pekáč vlijeme hrnek vody, troubu rychle zavřeme a pečeme 25-30 minut. Pokud není placka rozválená všude stejně, bude se péct nerovnoměrně, což nevadí, můžeme průběhně už hotové kousky odebírat a zbytek nechat dopékat:o)

Necháme na plechu vychladnout a konzumujeme ideálně za pár hodin. Stejně jako u kváskového chleba není radno tyhle chlebíčky jíst ještě teplé a ve větším množství, způsobily by nadměrnou činnost střev:o)

Jíst se dají jen tak místo chipsů nebo namazané žervé a obložené zeleninou či sýrem.




Zdroj: http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2015/04/krehke-zitne-celozrnne-jeste-ke-vsemu.html

Komentáře

  1. Už jsem je u kuchty viděla :) snad je taky zkusím, ale momentálně jsem bez kvásku, který mi během rekonstrukce domečku (a nedostatku času) tak trochu umřel :(

    OdpovědětVymazat
  2. Fíha! Ukládám a o víkendu zkusím!

    OdpovědětVymazat
  3. Už si na ně brousím zuby dlouho, tak snad se k nim konečně taky dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. Jsou tvrdé, ale tím, jak jsou slabé, tak se lehce lámou a není problém s konzumací.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů