úterý 21. června 2016

Koláč s jahodovým mascarpone

Stále si užíváme (jako každý rok) jahod. Jíme je doslova po kilech a nemůžeme se nabažit. Takže, když mi muž připomenul, že v lednici jsou dvě mascarpone, kterým prochází lhůta spotřeby, bylo jasné, že ho zkombinuji s jahodami. A vyšel mi z toho tenhle pečený koláč, který dost připomíná ovocný cheesecake. Základem je křehké linecké těsto a na něm najdete krémovitou náplň plnou ovoce. Jste-li milovníky jahod a cheesecaků nebo tvarožníků, pusťte se do něj, nebudete litovat.





















Těsto

90 g másla
70 g cukru krupice
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
270 g  polohrubé mouky
-------------------------------------------------
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Povolené máslo utřeme s cukrem a následně vmícháme i vejce a vanilkový extrakt. Potom přisypeme mouku a vypracujeme těsto podobné lineckému. Pokud bylo použito menší vejce, je možné, že se bude těsto drobit. Stačí k těstu přidat lžící studené vody a zapracovat.

Těsto vymačkáme do koláčové formy (27 cm v průměru) na dno i okraje, vyložíme pečícím papírem, zasypeme fazolemi (nebo pečícími kameny) a dáme do vyhřáté trouby na 15 minut.

Náplň

500 g mascarpone
300 g jahod
150 g cukru moučka
40 g kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
---------------------------------------
Jahody, půlku cukru a škrob rozmixujeme dohladka.

Vychlazené mascarpone vyšleháme na nižší otáčky s druhou půlkou cukru a následně zašleháme jahodovou směs.

Předpečený korpus po 15 minutách z trouby vyndáme, odstraníme zátěž (fazole/kameny) a pečící papír a případné bubliny propíchneme vidličkou. Na korpus nalijeme náplň a koláč vrátíme do trouby. Pečeme dalších 30 minut. Poté by měla být náplň ztuhlá, ale stále se lehce klepat.

Koláč necháme asi dvě hodiny chladnout na mřížce a následně vložíme aspoň na hodinu do lednice.

Podáváme zdobené čerstvými jahodami.




1 komentář: