středa 13. dubna 2016

Salát s pečenou zeleninou a pošírovaným vejcem

Saláty mám ráda, ale mám takový problém - pokud si je dám místo přílohy, nenajím se. Absence sacharidů ve mě prostě vyvolá pocit nedostatečného nasycení. Takže když už si chci dát salát jako hlavní chod, musím si ho vymyslet a udělat sama tak, aby v něm byla ta příloha trochu schovaná:o) V tohle salátu máte všechno - zelené listí, dostatek sacharidů z brambor a mrkve, nějakou tu bílkovinu ve vajíčku a trocha tuku také nechybí:o)





Pro 4 střední porce

Pečená zelenina

800 g brambor
4 velké mrkve
2 střední cibule
3 menší cukety
4 menší bulvy červené řepy
3 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce bazalky
1/2 lžičky červené papriky
1/2  lžíce tymiánu
sůl, pepř
4 lžíce oleje
--------------------------------------------
Troubu zapneme na 200°C (horkovzduch na 180°C). Pekáč s víkem vymažeme lžickou oleje.

Brambory oloupeme (nové brambory jen očistíme kartáčkem, jemnou slupku necháme) a nakrájíme na 3mm tenké plátky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, cibuli na tenká kolečka. Řepu oloupeme škrabkou na brambory, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky (tenčí než brambory). Cuketu nakrájíme asi na 1 cm silná půlkolečka. Vše přednáme do mísy, zakápneme olejem, osolíme, opepříme, přidáme hořcici, bazalku, papriku a tymián a všechno promícháme.

Ochucenou zeleninu přemístíme do pekáče, zakryjeme a ve vyhřáté troubě pečeme 60 minut. Pak odstraníme víko a pečeme dalších asi 20 minut do změknutí zeleniny.

Dip

200 g zakysané smetany
2 lžičky hořcice
1 lžička tmavého balzamica
sůl, pepř
--------------------------------------
Všechny ingredience promícháme a necháme vychladit.

Pošírované vejce (na jednu porci)

1 vejce
voda
kvasný ocet
sůl, pepř
----------------------------------------------
Vejce si vyklepneme do menší mističky, ze které půjde dobře přemístit do vody.

Vodu přivedeme k varu a následně stáhneme plamen asi na půl výkonu, aby voda neklokotala, ale stoupaly z ní bublinky. Přidáme asi lžíci octa a lžící roztočíme hladinu do menšího víru. Do víru opatrně vyklopíme vajíčko - vír ve vodě způsobí, že bílek hezky obalí žloutek. Vaříme 3 minuty, pak vajíčko děrovanou lžící vyndáme z vody.

Dokončení

baby špenát, polníček či rukola, nebo salát dle chuti
tmavé balzamico
-----------------------------------------------
Na talíř rozprostřeme omytý a okapaný baby špenát, zlehka osolíme a zakapeme balzamicem. Na špenátové hnízdo navrstvíme pečenou zeleninu a nahoru dáme pošírované vejce, které osolíme a opepříme. Podáváme s dipem, který si každý strávník dává podle libosti.



6 komentářů:

  1. Super jídlo. Tak to bych mohla jíst každý den.
    Přidám tip na vaření ztracených vajec, který jsem vyčetla nedávno, myslím, v Reflexu. Je potřeba potravinářská folie, která se dá na skleničku tak, že je prohnutá dovnitř. Potřeme trochu olejem. Na ni vyklepneme vajíčko a celé to zavážeme nití. Takto si lze připravit jakékoliv množství vajec dopředu do ledničky. Pak se vše nahází do vařící vody a po třech minutách vytáhne vše najednou. Vyzkoušela jsem. Je to super, protože tak jsou všechna vejce stejně uvařená právě tak akorát.

    OdpovědětVymazat
  2. Když z toho vypreparuji tu mrkev, tak by to mohl jíst i můj chlap.o)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recept, diky za neja taky konecne vim, co je to pasirovany vejce, jako ztraceny vejce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zastřené, ztracené, pošírované - všechno je to jedno a to samé:o)

      Vymazat
  4. To vypadá úžasně. S přibývajícím sluníčkem mám víc a víc chuť na takové dobroty.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat