Smetanovo-tvarohový dort s dětskými piškoty

Dort z dětských piškotů zná téměř každý z nás ze svého dětství. Jde o nepečenou dobrotu, kterou drží pohromadě nacucané piškoty a krém může být libovolný - z pudinku, tvarohu a smetany nebo třeba svařených jablek (a trochy škrobu). Původně jsem ani nechtěla dávat recept, protože jsem myslela, že ho přeci každý zná, ale prý ne:o) Tak se o něj dělím.

Mascarpone a šlehačku lze zaměnit za další balení tučného tvarohu, akorát krém bude méně držet a dort je lepší chladit přes noc (4 hodiny by mu nemusely stačit na ztuhnutí). Ale ztuhne, nemusíte se bát, když jsem byla malá, tak jsme o mascarpone nevěděli a dorty přesto vyráběli:o)










dětské piškoty
150 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání
250 g tučného tvarohu
200 g zakysané smetany
50 g cukru moučka
-----------------------------------------
Mascarpone a smetanu ke šlehání musíme mít vychlazené na stejnou teplotu. Společně je vložíme do mísy, přidáme cukr a na střední rychlost asi minutu šleháme, aby se vše propojilo. Pak zvýšíme otáčky a během asi tak 3 minut vyšleháme tuhý krém. Do něj po lžičkách zašleháme všechen tvaroh a nakonec i zakysanou smetanu.

Dortovou formu s průměrem 23 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Dno vyložíme piškoty (ploškou dolů, vyboulením nahoru) a potřeme slabší vrstvou krému. Vyskládáme piškoty na boky formy (díky krému budou držet, protože je do něj můžeme lehce zapíchnout). Položíme další vrstvu piškotů a na ně krém - pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechen krém. Poslední vrstvu piškotů (tou budeme končit) položíme ploškou nahoru a vyboulením dolů.

Dort lehce zasypeme strouhaným kokosem, překryjeme folií a na vrch položíme plochou pokličku nebo talíř, který tak akorát pasuje do formy, vložíme do lednice a zatížíme cca půl kilem (třeba dvěma kostkami másla). Necháme v lednici minimálně 4 hodiny proležet (ideálně přes noc).

Před servírovaním sejmeme poklici a folii, odepneme boky formy a dort překlopíme na servírovací tác.

V sezoně lze dort naplnit i drobným ovocem - borůvky, maliny, jahody. Mimo sezonu poslouží třeba kompotované meruňky nebo broskve (řádně okapané). Stačí ovoce poklást na krém. Dort chutná i obou verzích - s ovocem i bez něj:o)

Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Tenhle dort dělá v malých obměnách asi úplně každý:o) Mně jen kamarádka urgovala, že smetanový jí nikdy nedržel, tak chce můj recept:o)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů