Humming bird cake / dort kolibřík

Asi před 14 dny jsem u někoho na instagramu viděla fotku dortu, který se jmenuje "hummingbird cake" a musela si zjitit, o jaký dort se jedná. Podle mého správného předpokladu je rozšířený hlavně v aglofonních zemích, u nás jsem ho na blozích moc často neviděla. Jedna se o dort pojmenovaný po malém ptáčku kolibříkovi, který miluje sladký nektar z květů. I tenhle dort je plný sladkého "nektaru" v podobě ananasu a banánů.

Recept jsem nakonec použila z webu Bakerella a ubrala hodně cukru. A když říkám hodně, myslím tím opravdu hodně - bezmála kilo. Raději jsem dala vyniknout chuti sladkého ovoce, kterého je v korpusu docela dost.

Místo dortu můžete upéct i oblíbené cup cakes. Postup na pečení je uveden v textu, jen bude potřeba asi o fous víc krému než na dort a nebo zdobit menším množstvím než je na obrázku:o)






Korpus

400 g hladké mouky
1 lžíce jedlé sody
1/2 lžičky soli
100 g cukru krupice
1 lžička skořice
2 velká nebo 3 malá vejce
200 ml rostlinného oleje - řepkový nebo slunečnicový
2 lžičky vanilkového extraktu
230 g ananasu z plechovky (pevné složky), nebo čerstvého ananasu
3 velké banány
50 g pekanových nebo vlašských ořechů
----------------------------------------------------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C, horkovzduch na 160°C.

Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem, upneme do obruče a čouhající papír ustřiheme. Boky necháme nevymazané, těsto se okruží nalepí a dort bude mít rovné boky.

Pekanové ořechy nasekáme v chopperu a přesuneme do misky. Ananas z konzervy slejeme, přesuneme do chopperu a rozmixujeme dohladka. Banány oloupeme a také rozmixujeme dohladka.

Ve větší míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, cukr a skořici.

V druhé míse zlehka prošleháme olej a vajíčka. Přidáme ananas, banány a vanilkový extrakt, promícháme a pak celou směs nalijeme k mouce, pečlivě promícháme. Nakonec přidáme nasekané ořechy a naposledy zamícháme.

Těsto vlijeme do připravené dortové formy a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme asi 1,5 hodiny, korpus chce péct opravdu dlouho, je vysoký a plný šťávy z ovoce, po hodině se vám může zdát upečený, ale riskovali byste, že se po vytažení srazí a střed propadne.

Dort vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut chladnout na mřížce ve formě. Pak opatrně nožem odřízneme boky a sundáme obruč. Dort necháme zcela vychladnout.

Pokud chcete péct cup cakes, troubu rozehřejte na stejný výkon, těsto rozdělte do formiček (cca 20-25 středních muffinů z plné dávky těsta) a pečte 20 minut.  


Krém

250 g mascarpone
100 g krémového sýra
200 g smetany ke šlehání
70 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
-------------------------------------
Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložíme do mísy společně s cukrem. Šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém (pozor, nešleháme moc dlouho, aby se krém nesrazil, obvykle stačí tak 2 minuty).  Přidáme krémový sýr a vanilkový extrakt a rychle prošleháme.

Dokončení

půlky pekanových ořechů
----------------------------------------------
Pokud se korpus příliš vyboulil, seřízneme ho (mně se vyboulil hodně, seřezávala jsem skoro čtvrtinu objemu, ale to nevadí, korpus je chuťově výborný i samotný). 

Korpus jednou prořízenem. Spodní plát položíme na servírovací talíř, potřeme polovinou krému, přikyjeme druhým plátem a natřeme zbytkem krému (můžeme ho natřít i na boky). Ozdobíme půlkami pekanových ořechů.

Dort necháme proležet alespoň 2 hodiny.


Zdroj: http://www.bakerella.com/hummingbird-cake/

Komentáře

  1. Vypadá to fantasticky. Nikdy jsem o takovém dortu neslyšela, ale je to lákavé s tím ovocem. Napadlo mě, zda by se to nedalo udělat na plech jako řezy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja o nem slysela prvne pred 14 dny a musela ozkouset, co je zac:-)
      Jako rezy urcite pujde, on se da jist i jako samotna buchta nebo babovka, ten korpus je krasne vlacny a dobry i sam o sobe.

      Vymazat
  2. Možná je to jeden z dortů slavné cukrárny the Humming bird bakery. Jejich kuchařku mám doma, bohužel každý recept obsahuje dost cukru, v Británii jsou na to tak zvyklí. Váš vypadá výtečně. :) V kuchařce recept mají také s banánem a ananasem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dost možné, že je to původně jejich recept, ono by to tomu i odpovídalo (ten název):o)) A ano, anglofonní státy jsou zvyklé HODNĚ sladit, když už podle nich něco peču, ubírám celkem velké množství cukru, hlavně v krému, tam často mívají cukr a krém v poměru 1:1 - to je prostě zabijácký poměr:o) Ale už mám celkem odhad na to, kolik cukru ubrat, aby to pořád bylo sladké a dobré, ale ne přeslazené:o)

      Vymazat
    2. Je to tradicny americky receppt z juhu USA, vznikol este niekedy v 60. rokoch minuleho storocia. Vola sa tak preto, lebo torta je velmi sladka (plna bananov, ananasu, orechov), rovnako ako nektar kvetov, ktorymi sa kolibrik zivi :) takze nie je to "vymysel" Hummingbird Bakery v Londyne, ktora vznikla len v roku 2004.

      Vymazat
  3. Dort vypadá bezvadně. Už se na něj chystám delší dobu, takže si ukládám tuhle upravenou verzi, jelikož většina zahraničních receptů je naditá cukrem. Díky za něj :)

    OdpovědětVymazat
  4. Prosím, dává se tam skutečně 1 LŽÍCE jedlé sody? Jsem u Vás zvyklá spíše na lžičky, tak si nejsem jistá, jestli to není překlep :-) Plánuji ho udělat v neděli k narozeninám, tak bych ho nerada zkazila. Děkuji za úžasné recepty, nové recepty peču jen od Vás!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to překlep, fakt je tam lžíce jedlé sody:o) Ono toho těsta je hodně a je hodně morké tím ovocem, takže je potřeba víc kypřícího činidla než třeba u muffinů.

      Já jsem ten dort pekla dvakrát za sebou, prvně se nepovedl i díky tomu, že jsem tam sody dala málo (asi 1,5 lžičky) - těsto bylo zdclé a nevyběhlé. Když ej tam té sody dostatek, těsto je hezky nadýchané a pořád hezky vláčné. Vůbec se toho nebojte:o) A dejte vědět, jak se povedl:o)

      Vymazat
    2. Dávám vědět, jak se dort povedl :-) Byl úplně senzační!!! - chutnal jak dětem, tak dospělým. Na oslavě byl i chlapec, který nesmí kakao, tak měl obrovskou radost, že si může kousek dát. Odkaz na recept na Vašich stránkách jsem dávala většině hostů :-)

      Vymazat
    3. Tak to je super, že se povedl a nadchl i chlapečkovi, co nesmí kakao!
      A děkuji za šíření odkazu:o)

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    kde prosím kupujete pekanové ořechy? Stále nejsou příliš obvyklé a jsou dost drahé. Máte nějaký tip na eshop či obchod? Děkuji předěm za odpověď :-) Dort budu péct mamce, plánuji ozdobit ananasovými květy :-)

    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem pekany koupila v Bille, jsou drahe, bohuzel:-( pekla jsem ho uz i z vlasskych orechu a na chut to az takovy vliv nemelo, tak jestli mate vlasaky klidne pouzijte je:-)

      Vymazat
  6. Mám hotovo. Je vynikající :-).

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá krásně, máte tip co použít místo banánů? U nás se moc nejí, ale myšlenka ananasu v korpusu je výborná, ještě jsem o ničem takovém neslyšela.Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud nemate radi banany, dejte do testa odpovidajici mnozstvi ananasu. Podle me to bude stejne dobre:-)

      Vymazat
  8. Můžu se zeptat jestli je dort na obrázku opravdu z formy o průměru 22cm?:) dělala jsem dnes do formy 23cm a dort byl podstatně nižší... Tak nevím, kde se stala chyba, nezdá se mi, že by jeden cm navíc tolik ubral na výšce... Jinak moc děkuji za recept, moc si pochutnáváme!

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, můžu se zeptat - když chci nejprve vyzkoušet cupcakes - mám košíčky plnit třeba jen ze 3/4 nebo z poloviny? Vyskočí těsto hodně? děkuji za radu! :-) Petra

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den,
    Myslíte, že dort je po vychladnutí stabilní a mohu ho tak potáhnout fondanem?
    Dekuju,
    Kristyna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. stability není třeba se bát, korpus je rozhodně hutnější a těžší než klasický piškot, potáhnout určitě půjde:o)

      Vymazat
  11. Povedl se mi a je vyborný. Stačilo péct pouze lehce pres hodinu a byl akorát. Prořezala jsem dvakrát, tudíž jsem musela dělat o třetinu více krému.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobry den, chtela jsem se zeptat, zda by slo v korpusu vynechat orechy? Pripadne cim je nahradit? Jsem alergicka na vsechny druhy orechu. Moc dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Orechu tam moc neni, takze je vynechte, nic se nestane.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů