Paštika z uzené makrely

Když jsem byla malá, rodiče občas koupili uzenou makrelu - zabalenou v pergamenovém papíře. Doma jsme jí pak jedli k večeři s chlebem a obírali jí od kostí a jedli rukama. Byla jsem zamaštěná až za ušima a pamatuju si, že mi tak v půlce porce přestala vždycky chutnat. Byla na mě tak nějak suchá.. V dospělosti jsem jí pak moc nevyhledávala, až jí jednou manžel (tehdy ještě jen nastávající) koupil a připravil mi z ní pomazánku.. Od té doby se makrele už vůbec nebráním.

Pokud i vám uzená makrela samotná přijde moc obyčejná a suchá, zkuste tuhle rybí paštiku. Je příjemně sytá, lehce pálivá (tedy chci říct, že je tak pálivá, jak moc pálivou papričku do ní použijete, já jsem srab a místo chilli používám čerstvou feferonku:o)) a úplně nejlepší je s čerstvým bílým pečivem.


200 g uzené makrely (gramáž je maso bez kostí)
1 malá chilli paprička (kdo vydrží málo jako já, vymění za čerstvou červenou feferonku)
1 stroužek česneku
3 lžíce lístků koriandru
150 g zakysané smetany
1 malá červená cibule
2 lžíce šťávy z limetky
sůl
pepř
--------------------------------------------------------------------------
Rybu zbavíme kůže a maso rukama rozdrobíme na kousky, kosti odstraníme. Rybu vložíme do misky. Chilli papříčku zbavíme semen a nasekáme nadrobno a přidáme k rybě. Česnek prolisujeme do misky a přidáme i nasekaný koriandr a zakysanou smetanu. Vidličkou promícháme do hladka. V původním receptu radí směs rozmixovat, ale já to nedělám. 

Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno a společně s limetkovou šťávu přidádáme k masové směsi. Osolíme, opepříme a promícháme. Vložíme do lednice na minimálně dvě hodiny (paštika ztuhne a nebude tak měkká).

Podáváme s chlebem, vekou nebo opečeným toustem a čerstvou zeleninou.




Zdroj: Carol Tennantová, Ryby a plody moře - špalíček receptů

Komentáře

  1. To vypadá dobře, já samotnou taky nemusím a dělám z ní takovou rychlopomazánku s křenem a smetanovým sýrem.

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes sa mi konečne podarilo urobiť paštétu. Chystala som sa na ňu už rok ale stád o toho "niečo" prišlo. Takze dnes som ju "spáchala" a som nadšená, chuti ešte lepšie ako som čakala. Ďakujem za ďalší skvelý receptík

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů