Rumové kuličky

Dlouho jsem hledala recept na nepečené kuličky obalené v kokosu, jejichž hlavní složkou by nebyly drcené piškoty nebo zbytky rozbitého cukroví (protože piškoty moc dávat nechci a rozbitého cukroví nikdy nemívám mnoho a rozbíjet povedené přeci nebudu:o)). Letos se mi díky Sebien z Nyxu konečně poštěstilo a my máme úžasné vláčné a hrozně dobré nepečené kuličky. Akorát je v nich dost rumu, tak přemýšlím, jak vysvětlím dětem, že zrovna tyhle kuličky nemají jíst :o). A jestli máte doma rum, rozinky a ten zbytek z receptu, připravte si je taky, dají se konzumovat ihned, rozležet nepotřebují:o)



150 g rozinek
100 ml rumu
150 g cukru moučka
150 g mletých vlašských ořechů
50 g povoleného másla
20 g kakaa
100 g kokosu, nebo mletých ořechů, drcených piškotů (viz dále text)
kokos na obalení (cca 30-50g)
 --------------------------------------------------
Rozinky zalijeme rumem a necháme 12 hodin odležet a nacucat. Pokud jsou rozinky větších rozměrů, rozkrájíme je.

Rozinky i s rumem přemístíme do mísy, přidáme cukr, mleté ořechy, lehce změklé máslo a kakao a rukou pečlivě promícháme. Teď přichází čas na zahuštění. Pokud je směs moc lepivá a nejdou z ní tvarovat kuličky, přisypáváme po částech strouhaný kokos (nebo ořechy či drcené piškoty), zapracujeme do těsta a opět zkoušíme, zda nejdou tvarovat kuličky. Postup opakujeme, dokud nemáme těsto potřebné konzistence - já musela přisypat ještě 100 g kokosu. Pozor, těsto by mělo zůstat pořád lepivé a hodně vláčné, rozhodně ne tuhé. S přisypáváním kokosu přestaneme v momentě, kdy ze směsi jdou vytvarovat kuličky. 

Z těsta rukama tvarujeme kuličky a ty obalíme ve strouhaném kokosu. Vždy, když už se kuličky příliš lepí na ruce a nejdou tvarovat, ruce umyjeme, osušíme a pokračujeme dál. Já si myla ruce asi 4x během přípravy tohoto cukroví. 

Skladujeme  ve vzduchotěsné nádobě a v chladu. Vzhledem k obsahu alkoholu raději nepodáváme dětem.. :o)

 Zdroj: rodinný recept ze Znojma od ID Sebien z Nyxu.

Komentáře

  1. Nechtěla jsem už vůbec nic péct/dělat, natož nepečeného, ale brácha už týden chodí a dožaduje se rumových kuliček. A Ty zrovna příjdeš s takovou bombou!:)
    Také jsem byla nadšená z toho, že se do nich nemusí drobit cukroví nebo piškoty.
    Jsou úžasné, v poledne jsme dodělali,teď je jich tak půlka.
    Díky za recept a krásné Vánoce!:))
    Káča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost, že mají rumové kuličky u vás úspěch a že jsem se trefila do noty:o) tak dobrou chuť i na druhou půlku:o) A taky přeju krásné Vánoce.

      Vymazat
  2. Jojojo, přesně tyhle dělávám, taky nemám ráda ty nadrcené piškoty a všechno nahrazuju kokosem (a rumem).
    A ještě perlička - tohle těsto na kuličky jsem objevila, když kdysi dávno slavil kamarád třicátiny. Koupili jsme mu plastový nočník a do něj jsme mu chtěli udělat kokosové hovínko. Pěkně zatočené, ať ví, co ho po té třicítce čeká. A kolegyně mi tenkrát poradila recept na jejich rodinné kokosové kuličky, přesně tenhleten. Oslava se povedla, produkt v nočníku byl jak živý a když jsme k němu přicmrndli trochu rumu, jakože i načuráno a k tomu dali od kakaa zamazaný toaletní papír, bylo to tak moc věrné, že i těm, kdo to vyráběli, nebylo úplně dobře od žaludku.
    Nočník pak koloval po gratulantech, ale ochutnali jen tvrďáci :-) Stejně je to zvláštní, když z té samé hmoty vyrobím kuličky, jen se po nich zapráší. Do nočníku, ještě s tím rumem, si hrábl pro kus kokosové hmoty jen málokdo :-)

    Takže kuličky s příběhem, jinak díky za tvůj blog, cokoliv jsem odtud zkusila, všem moc chutnalo. Jahodové knedlíky, rebarborový koláč, vše vynikající! Měj krásné dny a těším se na další recepty.
    Tina

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů