Dýňové muffiny

Dýni ve sladkých dezertech moc ráda nemám. Ale z první vydlabané a vyřezané dýně jsme udělali polévku a dužnina z druhé (kterou dostal syn do školky) neměla využití, tak jsem dneska udělala výjimku a zkusila upéct dýňové muffiny. A jsou dobré! Krásně vláčné, jemně kořeněné, nic mdlého nebo suchého. Takže máte-li nadbytek dýní a z dýňových cheesecaků vám už jde hlava a jazyk kolem, zkuste tuhle rychlovku.



1,5 hrnku hladké mouky (230 g)
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody 

400 g čerstvé dýně  nebo dýňového pyré
1/2 hrnku cukru (100 g)
1/3 hrnku másla (85 g)
2 vejce
1 lžička skořice, 
1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru, 
1/2 lžičky mletého hřebíčku
špetka mletého muškátového ořechu
1 lžička vanilkového extraktu (nebo jeden vanilkový cukr)
1/2 lžičky soli
----------------------------------------------------------------------------
Dýni oloupeme a nakrájíme (hokkaido loupat nemusíme), zalijeme vodou a necháme asi 10-20 minut vařit do změknutí. Po uvaření zcedíme, necháme vystydnout a rozmixujeme na jemné pyré. 

Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzduch na 180°C.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a sodou. 

Do další mísy dáme cukr, všechno koření (skořice, zázvor, muškátový ořech, hřebíček i sůl) a promícháme. Přidáme rozpuštěné (a lehce zchladlé) máslo, vejce,vanilkový extrakt a dýni a metlou promícháme.
 

Do tekuté směsi nasypeme moučnou směs a rychle promícháme vařečkou. Muffiny plníme asi 1 cm pod okraj, vložíme do rozpálené trouby a pečeme 20-25 minut (dle velikosti), dokud špejle po zapíchnutí doprostřed muffinu nevyjde suchá nebo obalená několika suchými drobky. 

Po upečení necháme asi 5 minut odpočinout a pak přendáme na mřížku a necháme zcela vychladnout.


 

Zdroj: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=148189 

Komentáře

  1. Dívám se na ty nádherné fotky, zkoumám tvary muffinů a mám děsnou chuť na kafe :-) Absťák!
    Ukládám si na pinterest a vyzkouším. Může být místo dýně cuketa?
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ona tam ta dýně vytváří část chuti, ale dovedu si představit, že by se nahradila cuketou, ale pak bych přidala tak 30-50 g cukru. Dýně je sladká a když jí tam nedáte, o část sladkosti přijdete.

      Vymazat
  2. Já jsem o víkendu pekla pumpkin pie a zbyla mi ta dýňová náplň, tak jsem tam přidala mouku a sodu a upekla taky muffiny. A chutnaly mi víc, než ten pie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no já tyhle koláče a páje z dýně prostě nemůžu:o/ Zvlášt, když je kombinovaná dýně se sladkou smetanou a nebo mascarpone a podobně. Zvedá se mi z té chutě žaludek. Takže u nás dýně, až na výjimky jako je tato, leda naslano.
      Takže věřím, že muffiny byly lepší než celý pie:o)

      Vymazat
  3. Mám to podobně s tou sladkou chutí dýně. Zkusila jsem jednou dýňový koláč ala cheesecake a už nikdy víc. Ale mám tu letos haldy dýní a zítra oslava, tak zkusím tyhle muffiny, když říkáš, že to bude jiné 🙂 Doufám, že mi je hosti nehodí na hlavu 🙈 Myslíš, že by snesly krém z mascarpone? A nezkoušela jsi dávat dýni i syrovou? Jako se dávají třeba jablka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krém z mascarpone by určitě snesly a slušel by jim. Syrovou dýni jsem nezkoušela, ale bála bych se, aby se pořádně propekla, když půjde do těsta syrová.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů