Koprová omáčka

Koprová omáčka je klasika českých jídelen a rozděluje lidi na dva tábory - ti, co jí milují, a ti, co jí nesnáší. Já se řadím k první skupině, miluju jí od malička:o) V jídelně jí dělali smetanovou a do sladka, moje maminka jí dělala z mléka a vajíčka a trochu do kysela. Já si v dospělosti vyzkoušela uvařit několik variant včetně té se zakysanou smetanou, až jsem zakotvila v krémové z tučné smetany (a hlavně z poctivého vývaru) a vařím jí už jen takhle:o)

A která varianta maso+knedlík vs. vajíčko+brambor se u vás servíruje? Já volím vejce a brambor:o)

50 g másla
60 g hladké mouky (hrašky)
1 l hovězího vývaru
200 ml smetany s 31% tuku
hrst kopru
sůl, pepř
kvasný ocet (případně jablečný)
cukr
----------------------------------------
Máslo vložíme do hrnce a necháme zcela rozpustit. Stáhneme oheň a vsypeme do másla mouku (hrašku), pečlivě promícháme a asi dvě minutky mícháme (zasmažíme tak světlou jíšku).Vařečku vyměníme za drátěnou metlu. K jíšce přilijeme asi deci vývaru a metlou rychle promícháváme , aby nám vznikla kaše bez hrudek. Přilijeme opět deci vývaru a postup opakujeme dokud nedolijeme všechen vývar. Tímhle postupem zajistíme, že omáčka v sobě nebude mít hrudky špatně rozmíchané mouky.Omáčku osolíme, opepříme, přivedeme k varu. Pak přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme 30 minut provařit.

Do provařeného základu nalijeme smetanu, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minutky. Pak hrnec stáhneme z plotny. Přidáme hrst jemně nasekaného kopru a rozmícháme ho. Po přidání kopru už omáčku nevaříme!  
Pokud se vám nechce kopr sekat nožem, můžete použít zlepšovák - kopr jen lehce nalámejte, dejte do širšího hrnku, zalijte ho asi deckou hotové omáčky a pomocí tyčového mixeru tuhle směs rozmixujte - ne do hladka, to dostanete zelený brčák, stačí aby  ve směsi plavaly menší kousky kopru. Obsah hrnečku pak přelijte zpět do hrnce a zamíchejte. 

A nyní omáčku dochutíme octem a cukrem. Omáčka má být sladko-kyselá, ale tahle chuť nesmí přebít chuť smetany a hlavně kopru. Já obvykle dám 2 lžíce octa (mám menší lžíce) a 5 zarovnaných lžiček cukru, vše promíchám a ochutnávám, co je třeba přidat. Většinou stačí kapka octa nebo lžička cukru navíc a je hotovo. Přidáme slabý plátek másla, který omáčku zjemní. 

Podáváme s bramborem a vajíčkem na tvrdo, nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.


 

Komentáře

  1. Já zase k té druhé ;-)
    Snad jediné jídlo, které bych snad nikdy nepozřela / nesnáším ani vůni kopru / a ani ho nevařím.

    OdpovědětVymazat
  2. Koprovku miluju, ale jen s knedlíkem (nikdy jsem jí snad ani s bramborama neměla) a s obojím - hovězí i vejce (nejlépe ztracené). Mňam asi vím, co bude o víkendu k obědu. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem tedy taky ten druhý případ, kopr nedokážu - a v těch pár vzácných případech, kdy jsem koprovku snědla, to bylo s knedlíkem a masem, brambor a vajíčko bych nedala asi nikdy :) opravdu málo jídel je takhle kontroverzních :)

    OdpovědětVymazat
  4. Miluju ji od dětství. Jelikož jsem byla nejedlík, vařila mi ji babička snad každý třetí den. A teď ji miluje celá moje rodina, tudíž jsem šťasná, že nemám u stolu nejedlíky kopru. Jen jsem ji vytunila tím, že ji podávám s volským okem a bramborem. Jinak moc díky za super blog a receptíky. Dnes u nás byly uhlířské špagety a pekla jsem koka sušenky. Rodinu jsem aspoň na chvilku tím odrovnala a doufám, že do večera neuslyším otázku " nemáme tam něco dobrého???" Ještě jednou díky Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se trochu divím, že se vám koprovka nezprotivila, když jí babička vařila tak často:o)

      A jsem ráda, že vaší rodině podle mých receptů chutná:o) Jen tak dál:o)

      Vymazat
  5. Koprovku mám ráda s knedlíkem, bez masa.
    A přidávám se k milovníkům vašich Koka sušenek.
    Pěkný víkend Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koka jsou totiž nejepší:o) Esíčka jste zkoušela?

      Vymazat
  6. Tak já koprovku miluju přesně takhle: s vajíčkem a bramborama :-) Ta tvoje vypadá výborně!

    OdpovědětVymazat
  7. U mě se koprovka řadí mezi jídla, ke kterým jsem musela dospět :-) v dětství jsem jí nenáviděla, znala jsem jen verzi ze školní jídelny a ta byla fakt nepoživatelná. Ke koprovce jsem nenásilně došla přes kulajdu, která mi chutnala (neb miluju houby). Doma ji vařím, posledně podle Vaňka, dnes podle tebe :-) Pro zachování domácí pohody bude večer s knedlíkem a masem a já si jí zítra k obědu dojedu tak, jak je nejlepší - s vajíčkem a bramborama :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ach jo, budu jí muset uvařit mužovi do služby.. už se nemůžu dočkat:-D:-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak hodně štěstí při dochucování:o) A ať tvému drahému choti chutná:o)

      Vymazat
  9. Děkuji moc za inspiraci ! suroviny síce nahrazuji, ale postup a gramáž jsem odkoukala :) Mňam ! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuji za recept, tohle je koprovka podle mého gusta! Dělám ji vždycky s bramborem a vejcem, ale tentokrát jsem bůh ví proč měla chuť na knedlíky a upekla k tomu hovězí krk, co byl zrovna v mrazáku a bylo to skvělé!
    (Jinak já ji od malička nesnášela, až do školního lyžařského pobytu, kde nám ji naservírovali k večeři, měla jsem fakt hlad a vlastní zásoby už byly spotřebovány, tak nebylo zbytí - od té doby mi chutná :))

    OdpovědětVymazat
  11. Tak o téhle Vaší koprovce manžel prohlásil, že je to nejlepší jídlo, co jsem za ten rok a půl, co spolu bydlíme, uvařila... A to prý byla s bramborama, což by si normálně nikdy nedal! :-D Děkuju za skvělý recept, byla opravdu výborná. Zítra se pouštím do vepřového v mrkvi, nikdy jsem dušenou mrkvičku s hráškem neměla ráda (školní jídelna), ale manžel ji má moc rád, tak uvidíme, jestli mi Váš recept zachutná :-) Peťa
    PS: Myslím, že Váš borůvkový dort je stejně hezčí než vítěz na titulce Apetitu ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že se koprovka tolik povedla a Vašemu muži chutnala i s bramborem:o) Doufám, že vepřové v mrkvi ho také nadchne:o))

      A děkuju za koment k dortu:o) Já redakci nezáviděla to, že museli vybrat z 600 dortů ty tři nej. Jsem spokojená, že ho pochválil profi fotograf a že se dostal mezi padesát nejlepších:o)

      Vymazat
  12. Výborný recept, podle jiného už ani nevarim, to samé s rajskou. Díky

    OdpovědětVymazat
  13. Skvělé jídlo, recept tradiční, přesto moderní a lehký. Mohla by se rovnat s jedním jídlem, který jsem jedla v Praze v moderním podniku jídlo má jiný název 😊👍.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů