Čokoládová zmrzlina

Čokoládovou zmrzlinu jsem nikdy neměla ráda. Nebylo to proto, že bych neměla ráda čokoládu (tu zbožňuju), ale asi proto, že té čokolády ve zmrzlině nikdy moc nebylo a chutnala spíš jako kakaový krém. Názor jsem změnila, když jsem v lepších cukrárnách vyzkoušela zmrzliny s přívlastkem "superčokoládová" nebo "extračokoládová", protože v nich bylo čokolády požehnaně a chutnaly skvěle. Takže netrvalo dlouho a začala jsem pátrat po domácí variantě, našla jsem, lehce upravila (hlavně množství, aby se vešlo do mého zmrzlinovače), asi natřikrát vychytávala konzistenci a nyní vám můžu ukázat recept na čokoládovou zmrzlinu, kterou zvládne doma každý! A nepotřebujete případně ani zmrzlinovač (viz další popis).

Jen to focení ve 30°C v bytě bylo teda velmi rychlé:o)



150 ml smetany ke šlehání
250 ml plnotučného mléka
20 g kakaa
40 g cukru moučka
1 žloutek (pokud nemáte zmrzlinovač, použijte celé vejce nebo 2 žloutky)
1 lžička vanilkového extraktu (nebo použijte 1 vanilkový cukr a množství cukru moučka snižte na 32 g)
50 g čokolády (raději s minimálně 50% kakaové hmoty)
35 ml brandy nebo koňaku (pokud budou zmrzlinu konzumovat děti, vynechte)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Smetanu, mléko, kakao, cukr, žloutek a vanilkový extrakt vložíme do silnostěnného hrnce a drátěnou metličkou spojíme v jednolité těstíčko. Postavíme na mírnější plamen a za stálého míchání drátěnou metlou zahříváme až k cca 85°C (směs lehce zhoustne a na pohled se vaří, když do směsi strčíme lžíci a pak po zadní straně přejedeme prstem, zůstává tam ohraničená stopa a směs zcela nesteče ze lžíce). Směs ihned sejmeme z ohně, vložíme do ní nalámanou čokoládu a necháme rozpustit. Promícháme, nalijeme brandy nebo koňak, opět promícháme.

Celou směs přelijeme do misky, kterou zakryjeme folií a necháme zcela vychladnout a následně zchladíme v lednici.

Sestavíme zmrzlinovač, zapneme ho a vlijeme do něj vychlazenou směs. Za 20-30 minut je zmrzlina hotová. Výborná je čerstvě umíchané, ale i po pár dnech v mrazáku je stále krásně hladká a dobře porcovatelná (jen je potřeba jí nechat před porcováním asi 15 minut povolit).

Pokud nemáte zmrzlinovač, použijte celé vejce, nebo dva žloutky, vychlazenou směs dejte do mrazáku do vaničky a cca 5x jí po půlhodině promixujte, pak nechte ideálně přes noc zatuhnout.



Zdroj: http://www.icecreamnation.org/2013/01/lumumba-ice-cream/

Komentáře

  1. Když já se těch čerstvých vajec furt bojím :/ ale vypadá krásně!

    OdpovědětVymazat
  2. Celé léto se chystám dělat čokoládovou zmrzlinu, snad se do toho brzy pustím! :-D
    http://pecemeslaskou.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů