čtvrtek 13. srpna 2015

Čokoládová zmrzlina

Čokoládovou zmrzlinu jsem nikdy neměla ráda. Nebylo to proto, že bych neměla ráda čokoládu (tu zbožňuju), ale asi proto, že té čokolády ve zmrzlině nikdy moc nebylo a chutnala spíš jako kakaový krém. Názor jsem změnila, když jsem v lepších cukrárnách vyzkoušela zmrzliny s přívlastkem "superčokoládová" nebo "extračokoládová", protože v nich bylo čokolády požehnaně a chutnaly skvěle. Takže netrvalo dlouho a začala jsem pátrat po domácí variantě, našla jsem, lehce upravila (hlavně množství, aby se vešlo do mého zmrzlinovače), asi natřikrát vychytávala konzistenci a nyní vám můžu ukázat recept na čokoládovou zmrzlinu, kterou zvládne doma každý! A nepotřebujete případně ani zmrzlinovač (viz další popis).

Jen to focení ve 30°C v bytě bylo teda velmi rychlé:o)



150 ml smetany ke šlehání
250 ml plnotučného mléka
20 g kakaa
40 g cukru moučka
1 žloutek (pokud nemáte zmrzlinovač, použijte celé vejce nebo 2 žloutky)
1 lžička vanilkového extraktu (nebo použijte 1 vanilkový cukr a množství cukru moučka snižte na 32 g)
50 g čokolády (raději s minimálně 50% kakaové hmoty)
35 ml brandy nebo koňaku (pokud budou zmrzlinu konzumovat děti, vynechte)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Smetanu, mléko, kakao, cukr, žloutek a vanilkový extrakt vložíme do silnostěnného hrnce a drátěnou metličkou spojíme v jednolité těstíčko. Postavíme na mírnější plamen a za stálého míchání drátěnou metlou zahříváme až k cca 85°C (směs lehce zhoustne a na pohled se vaří, když do směsi strčíme lžíci a pak po zadní straně přejedeme prstem, zůstává tam ohraničená stopa a směs zcela nesteče ze lžíce). Směs ihned sejmeme z ohně, vložíme do ní nalámanou čokoládu a necháme rozpustit. Promícháme, nalijeme brandy nebo koňak, opět promícháme.

Celou směs přelijeme do misky, kterou zakryjeme folií a necháme zcela vychladnout a následně zchladíme v lednici.

Sestavíme zmrzlinovač, zapneme ho a vlijeme do něj vychlazenou směs. Za 20-30 minut je zmrzlina hotová. Výborná je čerstvě umíchané, ale i po pár dnech v mrazáku je stále krásně hladká a dobře porcovatelná (jen je potřeba jí nechat před porcováním asi 15 minut povolit).

Pokud nemáte zmrzlinovač, použijte celé vejce, nebo dva žloutky, vychlazenou směs dejte do mrazáku do vaničky a cca 5x jí po půlhodině promixujte, pak nechte ideálně přes noc zatuhnout.



Zdroj: http://www.icecreamnation.org/2013/01/lumumba-ice-cream/

4 komentáře:

  1. Když já se těch čerstvých vajec furt bojím :/ ale vypadá krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. však jsou ty vejce tepelně upravený:o)

      Vymazat
  2. Celé léto se chystám dělat čokoládovou zmrzlinu, snad se do toho brzy pustím! :-D
    http://pecemeslaskou.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat