Špagety po uhlířsku / spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara pochází původně z Itálie. V našich luzích a hájích tyhle těstoviny zdomácněly pod názvem uhlířina a nebo uhlířské špagety. Už dlouho jsem je chtěla vyzkoušet připravit doma, ale trochu mě odrazovalo množství žloutků v receptech (resp. to, že se v receptech vyskytují jen žloutky, protože opět narážíme u bílků na existenční otázku "kam s ním?"). Až jsem narazila na recept s celým vejcem a to bylo přesně to, co jsem hledala. Vejce se v tepelně neupravuje, takže doporučuji použít pouze čerstvá vejce z ověřeného zdroje. A pokud máte pocit, že do těstovin alla carbonara prostě bílek nepatří, dejte místo celého vejce dva žloutky a jinak postupujte úplně stejně:o)





 Na 1 porci:

80 g špaget (syrových)
1 stroužek česneku
30 g pancetty nebo anglické slaniny
10 g másla
2 hrsti (20 g) strouhaného parmazánu
1 vejce (čerstvé z ověřeného zdroje)
sůl, pepř
--------------------------------------------------
Vodu na těstoviny přivedeme k varu a osolíme. Jakmile se začne znovu vařit, nasypeme do ní těstoviny a uvaříme je al dente (na skus). Špagety nesléváme, ale vyjmeme je z vody (vodu ještě budeme potřebovat).

Mezi tím si pancettu nakrájíme na menší plátky, česnek oloupeme a nožem lehce rozmáčkneme. Ve větší pánvi rozpálíme máslo, vhodíme do něj pancettu a česnek a na mírnějším plameni asi 5 minut restujeme, dokud není slanina křupavá. Vyndáme česne z pávne.

Vejce si rozklepmene do hrnečku, osolíme, opepříme a prošleháme vidličkou. Vsypeme většinu sýra (část necháváme na ozdobu) a promícháme. 

Pánev necháme na ohni a přidáme do ní uvařené těstoviny a asi lžíci nebo dvě vody z vaření špaget, pečlivě vše promícháme. Pánev odstavíme z ohně a těstoviny zalijeme směsí vejce a sýra, promícháváme, aby se vše spojilo a vaječná směs díky teplu z těstovin lehce ztuhla. Pokud je to třeba, přidáme ještě trochu vody ze špaget, aby byly těstoviny pěkně krémové.

Ihned servírujeme posypané zbytkem sýra. 
 
 

Inspirováno: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1052/ultimate-spaghetti-carbonara

Komentáře

  1. Krásné fotky. Tyhle špagety jsou u nás jedny z nejoblíbenějších

    OdpovědětVymazat
  2. Musím určitě vyzkoušet, carbonara jsem nikdy neměla odvahu vyzkoušet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, jsou jednoduché a moc dobré! A při použití vejce ze zdroje, který znáš, je to bez rizik:o)

      Vymazat
    2. salmonely se nebojím, spíše výsledku v podobě míchaných vajíček se špagetami ;)

      Vymazat
    3. no konkrétně tenhle recept není o "míchaných vajíčkách se špagetami", to vejce se tepelně neupravuje, jen maličko zpevní teplem z těstovin. Má to úplně jinou chuť a dost se to liší od uhlířských špaget běžně dostupných v menzách a vývařovnách:o) tak seber odvahu a jdi do toho, nám moc chutnaly:o)

      Vymazat
    4. Tak vyzkoušeno a jsou výborné, jen musím opatrněji solit, vejce spíše vůbec, parmazán (či Gran Moravia jsou slané dost). Díky za recepty.

      Vymazat
  3. Také je dělám s celými vejci z domácích zdrojů a jsou u nás oblíbené :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Doma je milujeme. A tož když se koupí pancetta či hodně dobrá slanina, pak už jen stačí trošku olivového oleje, dva žloutky na porci, parmazán, čerstvě mletý pepř, voda ze špaget (nejlépe čerstvých těstovin samozřejmě) a pak je to neodolatelná mňamka.. hmmm... brzo budou ;o) M.

    OdpovědětVymazat
  5. Doporucuji zkusit misto pancetty guanciale, pak to je jeste o level lepsi

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů