Jahodová pavlova

Bílkovému dezertu, který byl údajně stvořen pro baletku Annu Pavlovu, jsem dlouho odolávala. Pusinky z bílků mě příliš nechutnají a obecně mám problém najít recept na dezert z bílků, který bych si s chutí dala.Často peču ze žloutků a bílky se mi hromadí v mrazáku. Tentokrát už se mi jich tam sešlo asi 18, a tak jsem si řekla, že tenhle dezert oku velmi lahodící vyzkouším. Mně osobně až tak neučaroval (což mě moc nepřekvapilo), ale manžel si pochutnal a vím, že pavlova je obecně velmi oblíbená, a tak vám recept zprostředkuji.

V originálním zdroji je doporučeno konzumovat okamžitě po navrstvení, aby se pusinky nestihly nasáknout krémem (pak to prý "není ono"). Já jsem pavlovu zkusila jak čerstvě připravenou, tak asi hodinu a půl odleželou a ta odležená mi chutnala víc a dala se i maličko líp porcovat:o) Takže pokud milujete chuť bílkových pusinek, snězte dortík hned, pokud jste jako já, nechte vše rozležet několik desítek minut.



Na pusinky:

6 bílků
špetka soli
250 g cukru krupice
1 lžička vinného octa
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky škrobu
---------------------------------
Troubu rozpálíme na horkovzduch na 170°C.

Připravíme si plechy a pečící papíry (dohromady 3) a podle skleničky na papíry namalujeme kola asi 10 cm v průměru. Papíry otočíme (aby se nám tužka neobtiskla na bílek, ale byla vidět - prosvítá).  Mně osobně vyšlo těsto na 22 pusinek.

Do mísy dáme bílky s trochou soli a vyšleháme tuhý sníh. Šleháme dál a postupně (po lžicích) přisypeme všechen cukr a šleháme tak dlouho, dokud nevznikne pevný lesklý sníh, ve kterém zůstávající stopy po metličce. Nakonec zašleháme ocet, vanilkový extrakt a škrob.

Sníh natřeme do pečící papír na místa nakreslených kol do asi 1cm vysoké vrstvy. Jednotlivé pusinky nemusí být nijak extra úhledné, naopak vlnitý povrch dodává na rustikálnosti:o)

Plechy vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 3 minuty. Pusinky nesmí začít hnědnout! Pak troubu stáhneme na 110°C (horkovzduch) a pečeme dalších 45-50 minut dokud nejsou pusinky na dotek tvrdé. Vevnitř zůstáváají ale měkké a vláčné. Pootevřeme dvířka a necháme zcela vychladnout.

Krém

Originální krém na pavlovu je pouze a jen vyšlehaná smetana. Mně se samotná smetana trochu špatně tráví a tak jsem jí "nastavila" tvarohem a malým množstvím cukru (to aby se ztratila nakyslá chuť tvarohu, která je pro něj přirozená, ale ve sladkém krému ne zcela chtěná). 
Pokud tedy chcete originální náplň, ušelehejte 650 ml smetany a máte krém hotov:o))

300 ml smetany ke šlehání
300 g tučného tvarohu
45 g cukru moučka
--------------------------------------

Smetanu vyšleháme do polotuha a za stálého šlehání přidáváme po lžicích tvaroh. Vznikne pevný krém, do kterého zašleháme cukr.

Je možné, že krém nebude na všechny pusinky stačit, záleží hlavně na tom, kolik ho budeme vrstvit na jednotlivá patra. Někdo dává míň a někdo víc. Já dala asi 1 lžící (ale ty lžíce jsou každá jinak velká), tak pokud vám krém nebude stačit, prostě přidělejte další:o)

Jahodový sirup

300 g jahod
30 g cukru krupice
------------------------------
Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na menší kousky. Zasypeme cukrem a necháme asi 10 minut stát, aby pustily šťávu. Pak je rozmixujeme, dáme na sporák, přivedeme k varu a asi 2 minuty provaříme do konzistence sirupu. Necháme zcela vychladit.

Vrstvení dezertu

Pavlovu si můžeme dle chuti vytvořit jednopatrovou a nebo třeba třípatrovou. Každopádně vždy vrstvíme takto:
  • bílková pusinka
  • rozetřený krém
  • na plátky nakrájené čerstvé jahody (ty nejsou v rozpise uvedeny, ale je třeba s nimi počítat:o))
  • pokapeme jahodovým sirupem
  


Zdroj: Apetit - červen 2015

Komentáře

  1. Už se na ní dlouho chystám, ale pořád mám obavy , že se mi nepovede, ale teď to určitě dám...Díky Ila

    OdpovědětVymazat
  2. No, tak a teda vypadá opravdu božsky! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, ja tedy pusinky take nemusim a Pavlova me kvuli tomu vzdy odradila, nicmene, v Anglii existuje verze i pro nas - skryva se pod nazvem "Eton mess" - udelaji se pusinky, rozbiji se na tak akorat velke kousky a smichaji se s uslehanou slehackou a nakrajenymi jahodami. Jen se musi trefit ta velikost pusinkovych kousku - aby toho nebylo moc na lzicku, kdyz si clovek nabere, ale zase aby clovek citil, ze do toho kousnul.
    Omlouvam se, jestli jsem recept na Pradobrotach prehledla. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eton mess tu nemam, ale vim o nem a chystam se na nej:-) ale dekuju za doporuceni, ze mi bude chutnat:-) mne nakonec pavlova i zachutnala, ty pusinky byly druhy a treti den odlezele a lepsi.

      Vymazat
  4. Páni, krásný blog, jedna dobrota za druhou... Určitě se budu ráda vracet a inspirovat :-) Krásný den, Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu a přeju, ať chutná cokoliv vyzkoušíte:o)

      Vymazat
  5. U nás je to přesně obráceně, já jsem "pusinková", manžel ne... No tak třeba někdy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja jsem trochu zmenila nazor a pavlova mi zachutnala:-) uz ji pecu poctvrte zrovna ted, abychom meli na vikend a neroztapeli zbytecne troubu:-)

      Vymazat
  6. Právě ji peču. Jen ji teda nebudu mít sněhově bílou, nějak jsem podcenila zásoby cukru a musela použít třtinový.No na chuti to snad nic nezmění. Pošlu report ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů