pondělí 25. května 2015

Vepřové maso pečené ve smetaně

Tohle jídlo připravuju už hodně dlouho a recept mám od své švagrové Petry. Recept je jednoduchý, poměrně bezpracný, výsledek chuťově výborný. Má jen jednu špatnou vlastnost - tahle úprava masa není příliš vzhledná a celé je to takové nefotogenické. Takže se nenechte zmást, jídlo chutná líp než vypadá:o) 


Pro 4 osoby:
600 g libového vepřového masa (váleček, kotleta , kýta)
200-300 ml smetany ke šlehání (31% tuku)
1-2 lžičky mleté sladké papriky
sůl, pepř
----------------------------------------------------------

Maso omyjeme, nakrájíma na plátky a zlehka naklepeme. Z obou stran osolíme a trochu opepříme, vyskládáme do pekáčku (není potřeba vymazávat) tak, aby maso zabíralo většinu dna. Zlehka posypeme červenou paprikou a zalijeme šlehačkou tak, aby tekutina akorát pokryla maso - tzn. maso nesmí plavat, ale ani nesmí být smetany málo.

Pekáček přikryjeme víkem a vložíme do trouby rozpálené na 200°C alespoň na hodinu.

Maso je po upečení měkké a šlehačka na něm vytvořila pokrývku.

Podáváme s vařeným bramborem.

5 komentářů:

  1. Před koncem pečení dávám nastrouhaný sýr. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento recept děláváme také. I variantu s kuřecím masem. A brambory nakrájené na větší kousky pečeme ve šlehačce zároveň s masem. Vyzkoušejte :)

    OdpovědětVymazat
  3. dělám také, jen místo papriky dávám na maso sůl pepř a prolisovaný česnek, je to takové výraznější. A pod maso i na maso dávám plátky syrových brambor stejně jako Lenka :-) někdy nahoru sýr, ale nemusí být

    OdpovědětVymazat
  4. Jednoduche na pripravu, nenarocne na ingredience a pritom tak lahodne! Jen jsem navic dala pod maso kolecka cibule a muzu doporucit :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Výborné, jednoduché, rychlé a strašně dobré:-)

    OdpovědětVymazat