Cheesecake s jahodovým mramorováním

Cheesecaky v jakékoliv podobě jsou něco pro mě, navíc v kombinaci s jahodami - kdo by odolal? Takže když jsem tenhle dort viděla v červnovém apetitu, bylo jasné, že ho vyzkouším. Jen jsem si ho "lehce" uzpůsobila, takže v náplni je méně cukru a ne téměř kilo krémového sýra (to je přeci jen trochu drahý špás) a těsto jsem dělala kakaové linecké. Kdo chce, vymění za podrcené sušenky (150 g) a rozspuštěné máslo (3 lžíce), stejně jako je to v originální receptu.



Jahodová marmeláda:

200 g jahod
70 g cukru
------------------------------
Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na menší kousky, zasypeme cukrem a necháme stát, aby pustily šťávu. Poté rozmixujeme na pyré.

Těsto

50 g másla
40 g cukru moučka
1 vejce
1 lžíce kakaa
150 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
------------------------------
Povolené máslo utřeme s cukrem. Přidáme vejce a kakao a spojíme v jednolitou hmotu. Pak přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva a zapracujeme do lineckého těsta (pokud hodně lepí, přidáme trochu mouky). 

Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem a zacvakneme do obruče. Těsto namačkáme rukama do formy a dáme trouby rozpálené na 175°C (spodní a dolní ohřev, horkovzduch tentokrát vynecháme). Pečeme 10 minut, poté vyndáme, necháme lehce zchladnout.

Troubu snížíme na 150°C a na spodní rošť vložíme pekáč se dvěma litry horké vody.

Já cheesecake peču takto: Na spodní rošt dám pekáč s vodou a formu pak umístím na prostřední rošt nad pekáč - takže se celý dort peče v parní lázni - forma se vody nedotýká. Originálně se ale má péct tak, že se forma s dortem zespoda a z boků obalí alobalem (aby do ní neteklo) a ta se pak posadí přímo do pekáče s vodou tak, aby voda sahala do poloviny výšky dortu. Pokud nebudete zapínat horkovzduch a nebudete tak zvyšovat odpařování vody, stačí vám můj postup a nemusíte se bát, že vám koláč vyteče do horké vody.

Náplň

250 g mascarpone
150 g cukru moučka
200 g krémového sýra (já použila Lučinu)
250 g tučného tvarohu 
1 lžička vanilkového extraktu
3 vejce

Do mísy vložíme mascarpone a cukru a vyšleháme. Přidáme po částech krémový sýr, tvaroh a nakonec vanilkový extra a vše krátce prošleháme v jednolitou hmotu. Poté po jednom zašleháme vejce.

Na lehce zchladlý korpus nalijeme třetinu náplně a pokapeme jí nadpoloviční většinou jahodové marmelády. Vidličkou promícháme, aby se jahody s krémem spojily.

Pak velmi opatrně navrstvíme zbytek krému (dáváme pozor, aby se nám jahodová a světlá část nepromíchaly) a ten ozdobíme zbytkem jahodové marmelády. Já udělala menší kaňky do spirály od kraje do středu a pak vzala špejli, ponořila ji asi 1 cm do krému  a projela spirálou a spojila tak všechny kaňky do "srdíček".

Formu vložíme do trouby (do pekáče a nebo nad pekáč, viz výše) a pečeme minimálně 60 minut, dokud není náplň pevná a střed se klepe jen trochu. Pozor na to, aby koláč nahoře nezhnědl, pokud k tomu bude mít tendence, přikryjeme ho alobalem.
Já jsem nakonec pekla skoro hodinu a půl, záleží na troubě.

Cheesecake necháme zcela zchladnout ve formě, pak odstraníme obruč a dáme do lednice vychladit.

 Inspirováno časopisem Apetit červen 2015

Komentáře

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů