Hamburgerové housky z kvásku

Když už děláme hamburger, chce to domácí pečivo, protože to kupované má nehezké složení. Já volím housky z pšeničného kvásku (ten bez problémů "vychováte" z žitného), kdo kvásek nemá, mrkněte na stránky Maškrtnice, která má i variantu s droždím (pozor na to, že je stejně zdlouhavá jako ta kvásková:o))




Původní recept je na 24 housek á 80 g, což je na domácí potřeby přece jen trochu moc (teda alespoň u nás), zde je přepsán na poloviční množství - takže 12 kousků.

Kvásek:

1 lžíce žitného kvásku
165 g hladké pšeničné mouky
165 g vody


Kvásek, mouku i vodu vložíme do mísy, promícháme do řídkého těstíčka, přikryjeme folií a necháme v teple  12-14 hodin. Pokud jsme spotřebovali všechen uchovaný kvásek, nyní je čas lžíci odebrat do lednici a uschovat na další pečení.

Těsto

330 g aktivního kvásku (ten jsme vyrobili v předchozím kroku)
150 ml plnotučného mléka
330 g hladké mouky
60 g rozpuštěného másla 
20 g cukru krupice
45 g vajec (cca jedno menší, pokud máte větší, vejce rozklepněte, rozšlehejte a do těsta použijte jen potřebných 45 g, zbytek nechte na potírání)
10 g soli
sezam na posypání 

Do mísy vložíme mouku, mléko, cukr, vejce, sůl a kvásek a začneme hníst (já práci svěřuji robotu). V momentě, kdy se těsto začne spojovat do cárů, přidáme rozpuštěné a zchladlé máslo a zapracujeme ho do těsta. Když se těsto začne odlepovat od stěn mísy (ale bude stále poměrně řídké, nebojte se toho, je to normální) přendáme ho do olejem vymazené mísy a zakryté necháme kynout asi 1,5-2 hodiny (podle tepla). Během této doby těsto dvakrát přeložíme (čas 5:00 na tomto videu) - lze to dělat i přímo v míse, pokud je dostatečně velká.

Vykynuté těsto přesuneme na vál a rozdělíme na 12 dílů o váze á cca 80 g. Z každého dílku vytvarujeme bochánek a dáme na plech spojem dolů. Po 15 minutách bochánek rukou rozplácneme na cca 3 cm vysokou placku a zakryté necháme kynout dalších 1-1,5 hodiny. Těsto by se mělo asi 2x zvětšit, ale hlavní objem nabere až v troubě, tak není třeba se předem lekat, že po hodině jsou bochánky pořád dost placaté:o)

Troubu rozpálíme na 230°C a dolů vložíme starý plech za zapaření trouby.

Bulky potřeme vajíčkem, které jsme rozšlehali s trochou mléka (používám do těsta větší vejce, 45g přijde do těsta a zbytek na potírání, s trochou mléka to vyjde akorát na potření všech 12 kousků) a posypeme sezamem. Vložíme plech do trouby, na dno vlijeme do starého plechu hrnek vody, troubu zavřeme a pečeme asi 15  minut do hněda .

Upečené bulky přesuneme na mřížku a necháme vychladnout.

Pokud housky nezkonzumujete ten den, dejte je do mrazáku a spotřebujte někdy příště:o)


Zdroj: http://www.maskrtnica.cz/hamburgerove-housky/

Komentáře

  1. Boli skvelé, ...vydarený recept na žemle.

    OdpovědětVymazat
  2. skvělý recept - použití nejen na burgery, ale i jako snídaňové pečivo :-) Upečené z poloviční dávky jsem dala do mrazáku a dle potřeby rozmrazila v mikrovlnce. Po rozmrazení jsou vláčné a výborné - jako po upečení. chuťově výborné, budu dělat znovu, tentokrát z plné :-) Za pár týdnů byly pryč :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů