Quiche Lorraine

Recepty na tenhle v podstatě základní quiche se poměrně dost liší. Prvně jsem otevřela evropskou kuchařku Romana Vaňka - na těsto 2 žloutky, na náplň 6 žloutků a dvě vejce, slanina, cibule, sýr a smetana. Pak jsem zalistovala v bibli francouzské kuchyně od Julie Child a tam se těsto příliš nelišilo od toho, co dělám obvykle, v náplni bylo přiměřené množství vajec, slanina, smetana a upozornnění, že do tohoto koláče nepatří sýr (ten patří do švýcarského koláče). A pak hledejte, kde je pravda a kdo má recept na ten opravdový quiche lorraine. :o)
Doslovné dodržení náplně od pana Vaňka jsem nebyla ochotna dostát, protože nemám ráda neúsporné recepty (a koláč z 10 vajec, kde mi zbyde 8 bílků prostě není úsporný), ale nechtěla jsem se ochudit o cibulku ani sýr. A tak jsem zkombinovala oba recepty a výsledek byl výborný!




Těsto:
100 g másla
200 g hladké mouky
75 g vody

Povolené máslo a mouku zpracujeme v robotu nebo vidličkou na drobenku. Poté přilijeme vodu a vypracujeme pružné, kompaktní těsto. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici hodinu odpočinout.

Troubu předehřejem na 200°C (horkovzduch na 180°C ).

Formu na koláč nebo dort (cca 26 cm v průměru) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem. Těsto vyválíme a přeneseme do formy na dno a asi 2cm vysoký okraj (a nebo ho prsty vymačkáme do formy, podle toho, co je pro nás jednodušší). Z pečícího papíru vytřihneme kolo o průměru dna formy, položíme na těsto a zasypeme fazolemi (normální suché fazole z pytlíku, ne uvařené z konzervy, fazole tu slouží k zatížení těsta, ne ke konzumaci) nebo speciálními kamínky na pečení. Formu s těstem vložíme do rozpálené trouby a zapečeme 12 minut.

Po upečení sesypeme fazole a odstraníme pečící papír na těstě. Fazole po vychladnutí uskladníme na příští pečení. Pokud je těsto někde nafouklé, propíchneme ho vidličkou.

Náplň:
2 větší cibule
150 g plátků anglické slaniny
1 lžíce oleje (nebo sádla)
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
120 g tvrdého sýra (ideálně francouzského nebo švýcarského typu)
250 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
3 vejce
1/2 lžičky soli
pepř

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Slaninu nakrájíme na nudličky asi 0,5 cm tenké a 3 cm dlouhé. Na pánvi rozpálíme tuk a orestujeme slaninu do zlatova. Slaninu z pánve vyjmeme na talíř a necháme ji vychladnout. Mezitím do rozpálené pánve nasypeme cibuli a na středním až menším plameni ji restujeme do zlatova.

Smetanu, vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek vložíme do mísy a rozšleháme vidličkou.Pak do smetanové směsi přidáme slaninu, cibuli a nastrouhaný sýr.

Troubu snížíme na 170°C (horkovzduch na 160°C).

Náplň nalijeme na lehce zchladlý korpus, vložíme do trouby a pečeme 25 minut dokud náplň nenaskočí a lehce nezhnědne.

Podáváme ještě teplé nebo i studené nahkrájené na díly.



Komentáře

  1. Zní to super! Těším se, až to doma vyzkoušíme!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsme ho doma zkusili a neměl chybu! Výborný recept, děkuji!

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za tento recept, je opravdu vynikající! Lucka

    OdpovědětVymazat
  4. Vynikající. Nejvíc se mi osvědčilo nakrájet slaninu v celku a sýr čedar.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů