Ombre nepečený dort

Když moje kamarádka Lucka plánovala dort pro svou dceru k narozeninám, přišla s nápadem nepečeného dortu, který je tón v tónu obarvený borůvkami. V první chvíli jsem jí to rozmlouvala, protože je dort sice krásný, ale jeho příprava zabere dost času. Lucka se tenkrát mým brbláním odradit nenechala a dobře udělala. U nich měl dort velký úspěch a dcera byla nadšená. Výsledek nadchnul i mě a bylo mi jasné, že při nejbližší příležitosti ho také vyzkouším.

Zítřejší svátek naší dcerky (slavený dnes) byl ideálním dnem pro takhle sváteční dort. Recept jsem maličko upravila (podle v současnosti běžně prodávané gramáže použitých surovin), použila formu s větším průměrem, zapatlala spoustu nádobí, dělala se s ním od rána do pozdního odpoledne (ale skutečná práce mi zabrala asi hodinu času, zbytek času dort prostě jen tuhnul a já myla nádobí:o)), ale nelituju. Dort je lehký, dobrý a efektní na pohled. Zvládne ho i začátečník a 100% ohromí společnost:o)

Po opakovaných reakcích na přílišnou sladkost tohoto dortu, když se použijí čerstvé lesní borůvky, jsem upravila množství cukru v pyré, resp. jsem přidala poznámku, jak postupovat, pokud máte čersvé borůvky. 



Dort jsem připravovala v dortové formě s průměrem 20 cm. Lze použít i obruč nastavenou na tentýž průměr a jako dno použít talíř, na kterém budeme dort servírovat.


Sušenkový základ:
120 g máslových sušenek (já si upekla vlastní máslové sušenky , stačí z polovičního množství a ještě zbyde na mlsání)
60 g másla
1 lžíce třtinového cukru (nebo alespoň cukru krystal)

Sušenky nadrtíme a smícháme s cukrem. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.

Borůvkové pyré:
500 g lesních borůvek (lze i mražené)
170 g cukru moučka

Už si mi několik lidí stěžovalo, že použili čerstvé lesní borůvky a dort byl přeslazený. Já použila kupované mražené borůvky a ty byly asi o dost kyselejší. Pokud máte tedy čerstvé borůvky (nebo jste si čerstvé zamrazili), dejte asi třetinu cukru, svařte podle návodu, ochutnejte - pyré by mělo být příjemně nakyslé, rozhodně ne přeslazené. Případně dochuťte dalším cukrem do potřebné sladkosti.

Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník (zbytek nevyhazujte,je to škoda, dejte si ho třeba do jogurtu:o))

Přepasírované pyré rozdělíme do tří mističek - do první dáme 4 díly, do druhé 2 díly a do třetí 1 díl (postupovala jsem tak, že jsem do misek dávala postupně vždy 4 lžíce, do další 2 lžíce a do poslední 1 lžíci a ta stále dokola, dokud mi pyré nedošlo).

Krém:
9 plátků želatiny (zřejmě by stačilo i míň, viz další popis)
250 g mascarpone
200 g cukru (část vanilkového, část moučkového, dala jsem asi 50g domácího vanilkového a 150 g moučkového)
500 g tvarohu
100 g smetany ke šlehání

Mascarpone a cukr vyšleháme do hladkého krému. Pak po lžících zašleháme tvaroh. V druhé míse si do tuha vyšleháme smetanu a opatrně jí přidáme k tvarohovému krému a promícháme do hladka.

Krém si rozdělíme na tři části - každá o váze asi 350 g.

První patro:
Připravíme si 3 plátky želatiny, borůvkové pyré s nejvyšším obsahem (to se 4 díly) a první část krému.

Do mísky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si ohřejeme borůvkové pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička.
Výsledkem je celkem řídký, tmavě fialový krém.

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 2 hodiny (raději 3-4).

Druhé patro:
Připravíme si 3 plátky želatiny (nejspíš by stačily i 2, ale nechtěla jsem riskovat) , borůvkové pyré ze 2 dílů a druhou část krému.

Postupujeme stejný způsobem jako u prvního patra. Vznikne krém o tón světlejší než první patro. Tento krém nalijeme na ztuhlé první patro a dáme opět vychladit alespoň na 2 hodiny.

Třetí patro:
Připravíme si 3 plátky želatiny (tady by zcela jistě stačily jen 2 plátky), borůvkové pyré z 1 dílů a poslední část krému.

Postupujeme opět stejným způsobem, vznikne nejsvětlejší krém, který nalijeme na druhé patro a necháme vychladit alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

Dokončení:
Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu (dejte pozor, ať vám spodní část formy neumaže horní patra jako mě a nemusíte celý dort opatrně okrajovat od téhle zamazané vrstvy). Ozdobíme vršek libovolným čestvým ovocem a podáváme.




Zdroj: http://mianesto.blogspot.cz/2015/02/nepeceny-ombre-boruvkovy-dort.html

Komentáře

  1. No tak to ve výstavní nádhera...

    OdpovědětVymazat
  2. To vypada perfektne! Uz vim co udelam na sobotni oslavu!

    OdpovědětVymazat
  3. to vypadá úžasně .... musím to určitě vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Povedl se! Já už se těším na jahodovou, šestibarevnou verzi k narozeninám:)). L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. i já se těším, jak se ti, Luci, povede:o)) Ale bude to chtít tak kilo jahod a hodně svařit:o)

      Vymazat
    2. Jojo, bude to barvit o něco míň, možná s něčím namixovat. Ale chci ohromit i druhou půlku rodiny:).

      Vymazat
    3. Mixla bych to s cervenym rybizem a malinama a barvit to bude.. jen nebudou tolik videt prechody a spis to bude vypadat jako jeden.velkej prechod barev (coz ve finale muze byt jeste lepsi):-) a 100% to bude chtit prepasirovat, jinak tam bude moc zrnicek:-)

      Vymazat
  5. A já se těším až někde objevíš něco "úplně nového" (dala jsem do uvozovek, protože už tu vlastně všechno jednou bylo) :-). Povedl se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš na mysli čistě autorský recept, tak těch tu pár už je, stačí pohledat. Z hlavy mě napadá jeden konkrétní, který je fakt můj počin (a je to taky nepečený tvarohový dort), u některých receptů mám třeba část natolik změněnou (aby nám chutnala víc), že by se dalo říct, že se taky jedná o autorský recept. Když recepty přejímám odjinud (a můžeme tomu klidně říkat kopírování), tak uvádím zdroj (jako jedna z mála) a netvářím se, že jsou ty recepty moje.

      Vymazat
  6. Teda to si ještě počkám, až budou někde rozumné borůvkové ceny. :) A úplně mi v hlavě (a v puse :D) naskakují další barevné varianty.
    Skoro každý si pod pojmem dort představí jen marcipánové kreatury, ale bez ohledu na mé rýpavé příbuzenstvo, budu cpát marcipán jen do domácích bonboniér.
    Super blog. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, že teď ty borůvky stojí docela dost a navíc mražené. Ale ta touha byla silnější než já:o)

      Já neumím dorty potahovat, dělala jsem to asi 5x v životě a výsledek byl jak od školáka (nemám holt výtvarné nadání:o)), tak jsem toho zanechala a když už chceme potahovaný dort (ono se to jednou, dvakrát za rok snese a v téhle frekvenci si na něm i pochutnám), víme, kde objednat:o)

      A děkuju:o)

      Vymazat
  7. Pro mě výzva! Ale jako důchodce? Práce od rána až do večera, kupa nádobí, trocha hrůzy, jestli bude skutečně vypadat tak krásně a nakonec obdiv všech zúčastněných na oslavě narozenin mé dcery (37). Ochutnal i zeťáček, který je vždy nedůvěřivý a na sladké moc není. Teď bude mít svátek, tak se pokusím úspěch opakovat, tentokrát s malinami. Pěkný den. Zorka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nad ním strávila víc než půl dne, taky hora špinavého nádobí, ale výsledek stál za to:o) Jsem ráda, že se povedl i vám a ať i malinový vyjde!

      Vymazat
    2. Vyšel! Byl moc dobrý, jen ty barvy a odlišení nejsou tak výrazné, ale napravily to maliny nahoře, s čerstvou mátou a meduňkou. Díky. Zorka

      Vymazat
  8. Ahojky, do teplé směsi želatiny a rozvařených borůvek přidáme lžíci krému nebo až po vychladnutí? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pisu hned, tak hned:-) takze fakt do horke smesi se da lzice kremu, zamicha, ty boruvky se tim lehce zchladi a pak se to zamicha do zbytku kremu. Je to mimojine podle navodu na zelatine...

      Vymazat
  9. Ahojky, na jak velkou je to formu? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píšu to hned na začátku v receptu - forma o průměru 20 cm.

      Vymazat
  10. Marcelko, akorat se mi chladi druha vrstva kremu a uz ted se nemuzu dockat az udelam tu treti a tano vyriznu, nafotim a ochutnam. Moooooc se na nej tesim! A jak uz tu byko psano, uz ted vim jake jine ovoce bych pouzila... A to se "zivim" klasickou cukratinou, takze pptahovany dorty, makronky atd jsou u me temer na dennim poradku ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak u me se nezadarilo. Prechod mezi tmavym a strednim odstinem neni vubec videt a kdyz sem dort vyrizla, tak cely vrchni odstin byl na bocich modry a musela sem vse okrajet...

      Vymazat
    2. Tak to je mi líto, že se nezadařilo.. a ten vrchní díl byl modrý od těch spodních vrstev (že se zapatlal při vysouvání boků formy nahoru) a nebo to bylo obarvené formou? Mně se totiž u tohohle typu dortů stalo, že když jsem ho připravovala v letité formě u tchýně, tak proběhla zřejmě nějaká chemická reakce a celý ten dort byl do hloubky asi 1mm modrý...

      Vymazat
    3. To je pravda, mamka má starou formu ještě po babičce a ta taky barví.

      Vymazat
  11. Tak jsem ho také vyzkoušela a bohužel se musím přidat k těm, kterým nevyšly tak výrazné barvy i přechody mezi vrstvami, i když jsem postupovala přesně podle receptu. Hlavně tu spodní vrstvu mám mnohem světlejší než tady na fotkách, a vrchní dvě spolu skoro splývají :-/ Ale i tak je dort moc pěkný a jeho příprava nakonec nebyla tak složitá, jak jsem se bála :) Jestli se do něj pustím někdy příště, zkusím sehnat borůvky někde na trhu nebo koupit mražené - myslím, že by mohly barvit líp než ty z teska, které jsem použila teď. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaké borůvky jste použila? Lesní a nebo kanadské? Jestli kanadské, tak v tom může být problém, ty moc nebarví....

      Vymazat
    2. Tak to bude ono. Každopádně dort měl úspěch i tak a chuťově je skvělý, takže až zase bude vhodná příležitost, určitě zopakuju :)

      Vymazat
  12. Dobrý den, myslíte, že si můžu přípravu rozdělit na dva dny...? Že bych jeden den udělala jednu vrstvu a zbylé dvě druhý den? Nebo bude lepší dort udělat "najednou"? Plánuji ho manželovi k narozeninám a uvažuji, jak si přípravu rozdělit, aby ho dostal na sobotní oslavě a já si nemusela brát v pátek volno :-D Děkuju za radu! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Učitě to půjde rozdělit na dva dny:o) Nebála bych se toho:o)

      Vymazat
  13. Těm, kterým nevyšly ty vrstvy tak kontrastní bych poradila, aby se neřídili přesně podle receptu, ale to pyré tam dali od oka, aby dosáhli kontrastnější barvy. Měla jsem kanadské borůvky, takže už ta 1. vrstva nebyla tak tmavá, takže do 2. jsem dala toho pyré trochu a vrchní vrstvu jsem nechala úplně bílou, víc se mi to líbí.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahojky,jaký přesně tvaroh tam patří? Ve vaničce polotučny,nebo tučny ? Děkuji ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to celkem jedno:o) lepší bude určitě vaničkový. Já používám téměř na všechno tučný ve vaničce.

      Vymazat
  15. Dobrý večer. Možná už to tady někde bylo, ale nemůžu to momentalně najít. Chtěla bych poprosit...jsem z menšího města a v okolí je problém sehnat plátkovou želatinu, tak jestli by bylo možné použít normálně práškovu a v jakém množstvím se to dá přepočítat na plátky? Děkuji za odpověd :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. prášková (resp. mletá) želatina lze použít úplně v pohodě. Počítejte 2g mleté želatiny za jeden plátek. Takže na každé patro použijte 5-6 g mleté želatiny. Ať se dort povede!

      Vymazat
  16. Dobrý den, chci zkusit tento Váš dortík,ale chci udělat do formy 27 cm...mám to udělat z 1 a 1/2 dávky, aby to vypadalo pěkně a nebylo moc nízké? Moc díky za odpověď...Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Množství náplně bude chtít určitě navýšit, 1.5 dávky by mělo stačit. Zelatina by mel stacit 4 plátky do každého patra.

      Vymazat
  17. Dobrý den,moc děkuji za odpověď a má ještě jeden dotaz. Pokud budu chtít dělat Ombre dort do malé formy o průměru 15 cm,stačí udělat z poloviční dávky? A kolík zelatiny na patro? Moc díky Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do menší formy můžete klidně množství nechat, ono to udělá alespoň vyšší patra. Ale jeslti chcete celkově menší dort a výšku pater nechat stejnou, tak cca půlku dávky a do každého patra 2 plátky želatiny.

      Vymazat
  18. Konečně jsem se k tomuto nádhernému dortu dostala. Borůvky jsem nesehnala, tak jsem použila kupované mražené višně. Na spodní patro to chtělo asi víc želatiny, protože mi to špatně drželo (zřejmě ty mražené višně měly větší množství vody než borůvky). Jinak chuťově výborný dort, který v letních vedrech osvěží. Díky za super recept. Určitě ho ještě někdy zopakuji :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Dort jsem dělala do formy 27cm z dvojnásobné dávky a barvy super. Použila jsem mražené borůvky,jen 2/3 cukru,ale stejně je strašně sladký a tučný. Takže příště asi zkusím mascarpone ošidit necim méně tučným a tvaroh určitě polotucny,jinak je to paráda...

    OdpovědětVymazat
  20. Vypadá skvěle. Ráda bych zkusila. Nemám ale plátkovou želatinu. Můžete mi prosím říct, kolik g práškové?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrknete na muj koment z dubna 2016, tam ten prepocet mam :o). Jsou to 2g zelatiny na jeden platek..

      Vymazat
  21. Povedl se...škoda, že nejde vložit obrázek...

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý den, moc se mi Váš dort líbí, amatérský dotaz, dortovou formu mám průměr 24cm, množství ingrediencí si na formu přepočítám, ale pro kolik osob by to cca mohlo být, počítám malý kousek na osobu, bude to i pro děti. Předem děkuji mockrát za radu. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych odhadovala, že 16 porcí z toho určitě bude, jen se to bude špatně porcovat..

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů