sobota 21. února 2015

Tvarohové řezy se skořicovou polevou

Miluju tvaroh, miluju skořici. Koláč, ve kterém se kombinuje obojí, jsem tudíž musela zkusit. A udělala jsem dobře! Na první pokus se trochu nepovedla poleva (mojí vinou), ale nenechala jsem se odradit, podruhé si dala pozor a voilá - na světě je výborný koláč. V původním receptu je těsto ze sušenek, já si vytvořila vlastní, které se peče společně s celým koláčem.
Při konzumaci tohohle koláče mám takový zvláštní neodbytný pohyb, jakoby v něm měly být jablka. Ta kombinace skořice a lehce navlhlého těsta k tomu prostě svádí, takže je možné, že někdy příště tam zkusím zakomponovat jablka:o)

1.března 2015 edit:
Vyzkoušela jsem přidat na těsto dvě nastrouhaná jablka a na ně pak nalít tvarohovou náplň... Jak jsem předpokládala, výsledek je famózní! Ty jablka už tak dokonalý dezert povýší ještě o řád výš!





Těsto:
60 g másla
60 g cukru krystal (může být i hnědý)
1 vejce
170 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice

V robotu necháme zpracovat povolené máslo a cukr, po chvíli přidáme vejce a skořici. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme k máslovému základu a necháme zpracovat lehce mazlavé těsto.
Na dno koláčové formy o průměru 26 cm rukama vytlačíme zpracované těsto (mám skleněnou, takže není nutné vymazávat, těsto je dost máslové a jde po upečení pěkně ven. Forma se dá vyložit alobalem nebo pečícím papírem. ).

Troubu si rozpálíme na 180°C, horkovzduch na 160°C.

Náplň:
500 g tvarohu
190 g zakysané smetany
1 vanilkový cukr
60 g cukru moučka
1 vejce


Vylepšení: 2 střední jablka

Všechny ingredience vložíme do mísy a metličkou v ruce rozmícháme na hladkou hmotu. Nalijeme na připravené těsto. Formou trochu zavrtíme dokola, aby se tvaroh rovnoměrně rozlil na celé těsto.

Pro vylepšení koláče můžeme oloupat 2 střední jablka, nastrouhat je na hrubém struhadle a dát na těsto a na jablka pak nalít tvarohovou náplň. V tomto případě použijeme raději dortovou formu, do koláčové by se dezert nevešel na výšku.

Skořicová poleva:
50 g másla
1 zarovnaná lžíce skořice
50 g hnědého cukru
1 lžíce hladké mouky


Máslo rozpustíme na mírném plameni v kastrůlku, stáhneme z ohně, přisypeme skořici a cukr a pečlivě rozmícháme. Nakonec přidámem mouku a opět rozmícháme tak, aby v polevě nebyly hrudky mouky. 

Polevu lžící nakapeme na tvaroh. Vezeme vidličku, její hroty ponoříme asi 1 cm do polevy a krouživými pohyby jí ledabyle rozmícháme do horní vstvy tvarohu po celé ploše koláče.

Vložíme koláč do trouby a pečeme asi 45 - 60 minut, poté necháme zcela zchladnout a skladujeme v lednici.





A tady přidávám fotky  ještě koláče vylepšeného o jablka. Dělala jsem ho do 22 cm formy na dort, takže jsou všechny vrstvy maličko vyšší.





Zdroj: http://www.cobudedobreho.cz/2015/02/tvarohove-rezy-se-skoricovou-polevou.html

21 komentářů:

  1. Vypadají lákavě, někdy vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mohu se zeptat jaký tvaroh jste použila? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tučný ve vaničce. Ten používám vždy, jiný už ani nekupujeme:o)

      Vymazat
  3. Juu, ten vypadá náramně! Asi ho vyzkouším. Fakt ve vaničce? Já kupuju v papíru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, je moc dobrý! a tvaroh dej klidně z papíru, já prostě kupuju ten ve vaničce. U tohohle koláče je to asi jedno:o)

      Vymazat
  4. Dnes jsem pekla, na těsto jsem nastrouhala dvě větší jablka a koláč je naprosto luxusní!!!!;-)

    Díky za tyto stránky - super inspirace
    Karolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jablka priste taky vyzkousim:-) dekuju za referenci:-)

      Vymazat
  5. Je vynikající!!! :) jen se po něm zaprášilo, děkuji za recept :))

    OdpovědětVymazat
  6. A ty strouhaná jablíčka se nijak neochucují? skořice nebo tak?recept vypadá skvěle:) příští týden čekám návštěvu, tak ho ozkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skořice je okolo dost a dost (v těstě a pak v polevě), že není potřeba jablka nijak dochucovat:o) Nebo aspoň já to nedělám...

      Vymazat
  7. Koláčik je pre nás dosť sladký, robila som bez jablčok, ale určite niekedy vyskúšam aj s jablkami. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud je příliš sladký, zkuste ubrat cukr, ale přijde mi, že ho tam je poměrně málo a když se ubere v té skořicové polevě, bude příliš výrazná a "pálivá".

      Vymazat
  8. Vyzkoušeno, povedlo se:-) Jelikož jsem potřebovala spotřebovat 500g mascarpone, tak jsem udělala verzi s mascarpone a 1 odtučněný tvaroh, 60 g cukru (což bohatě stačilo) místo vanilkového cukru jsem dala vanil. esenci a jablíček přidala:-) Jinak výtečné!

    OdpovědětVymazat
  9. výýýýborný, akorát těsto je sušší. Horkovzdušná trouba 160°C a 45min...možná míň mouky?, Nebo to tak má být?
    Díky,
    Michal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se tam nedaji jablka, tak je testo trochu sussi. S jablky je naopak testo hodne vlacne.

      Vymazat
  10. Hezký den, dezert má neskutečný úspěch. Manžel si ho velmi chválí a návštěvy také. Za poslední cca měsíc ho peču již počtvrté :-). Děkuji a přeji krásné a pohodové dny. Alena

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím, myslíte, že by šel tvaroh nahradit jogurtem? :)
    Káča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych nedelala, jogurt ma jinou chut a je ridsi. Kdyz uz nahrazovat, tak spis mascarpone a nebo kremovy syr..

      Vymazat
  12. Koláč je výborný, ale už ho dělám asi popáté a nikdy se mi nepovede poleva - vždycky se mi v ní udělají hrudky, přitom míchám jak blázen, nevím, co s tím?:-( Markéta M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V jaky moment se vam tam.udelaji hrudky? kdyz nasypete mouku? Zkuste michat metlickou a mouku prisypavat po troskach a ne najednou.. jinak uz me nic nenapada, mne se udelaly hrudky jen napoprve, kdyz jsem vse smichala najednou (cukr, skorici i mouku)...

      Vymazat
  13. Přesně tak, ale i ten cukr mi přijde, že hrudkovatí. Ale příště zkusím sypat postupně, asi to tam sypu moc zhurta :-) Jinak je ale koláč vynikající - i když ten můj není tak krásný, všichni chválí, ráda se k němu vracím. Váš blog je skvělý, doslova jste mě naučila péct. Když člověk postupuje dle receptu, tak se to vždycky povede, tohle je jeden z řady receptů, které u Vás využívám. Takže jen tak dál! Markéta M.

    OdpovědětVymazat