čtvrtek 24. ledna 2019

Linecké koláčky s tvarohem

Tenhle recept je skoro 4 roky starý, ale pořád stejně skvělý! Tak jsem ho pro vás vytáhla z historie, přefotila a doufám, že bude chutnat. 

Když jsem tyhle linecké koláčky pekla poprvé, nezadařilo se tak, jak bych si přála. Chuť byla ale úžasná, a tak jsem věděla,  že je musím příště zkusit znovu a dám si pozor na náplň, která mi původně hodně tekla a dost jí zbylo. Recept je od babičky mojí kamarádky Zuzky. Já jsem jen upravila náplň, aby se mi nestávalo to, co poprvé:o))

Pokud použijete vaničkový tvaroh, začněte tím, že ho necháte dvě hodiny před pečením okapat přes plátýnko. 











Těsto:

350 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g změklého másla
1 celé vejce
1 žloutek (bílek využijeme na potřetí koláčků)

1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1-3 lžíce mléka (dle potřeby)

------------------------------------------------------------

V míse utřeme cukr s máslem,  žloutkem a jedním vejcem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k máslové směsi. Vypracujeme drobivé těsto a podle potřeby přidáváme po lžicích mléko tak, aby vzniklo kompaktní nelepivé těsto. 

Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysokou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujeme kolečka, která přesuneme na plech vyložený pečícím papírem (tato dávka vyjde na 2-3 plechy). Rozšleháme bílek a potřeme jím kraje koláčků. 

Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C).


Náplň:

750 g tvarohu ve vaničce, nebo 500 g tvarohu v alobale či bezlaktozového tvarohu z Alberta
100 g cukru
2 žloutky (bílky dáme třeba do mrazáku na pozdější použití)
1/2 lžičky vanilkového extraktu
rozinky nebo marmeláda na ozdobu
-----------------------------------------------------------------------------

V případě vaničkového tvarohu ho asi dvě hodiny před pečením necháme přes plátýnko vykapat a lehce vymačkáme, abychom odstranili přebytečnou vodu. Tvaroh v kostce můžeme použít rovnou. Dobrý je ještě bezlaktozový tvaroh z alberta - je dost tuhý, ač je ve vaničce, takže potřebuje maličko rozředit mlékem.

Tvaroh, cukr, žloutky a vanilkový extra rozmícháme dohladka (místo extraktu lze použít vanilkový cukr a o to méně dát klasického cukru). Krém vložíme do zdobícího sáčku s větší špičkou a nastříkáme na linecké kolečka připravené na plechách. Do středu každého koláčku dáme rozinku, případně jiné sušené drobné ovoce a nebo trochu marmelády. 

Vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut dozlatova. 


Dokončení:

cca 50 g rozehřátého másla
2 lžíce rumu
moučkový cukr

----------------------------------------------
Ještě horké koláčky přímo na plechu potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme. Necháme zcela vychladnout.




 



13 komentářů:

  1. Jojo, máslo s rumem je na dokončování koláčků jedinečný <3

    OdpovědětVymazat
  2. kRÁSA....super blog...Díky Ilona

    OdpovědětVymazat
  3. kRÁSA....super blog...Díky Ilona

    OdpovědětVymazat
  4. Bohuzel jsme prehledla, ze tam je jeste nejake dokonceni, tak jsem si nekoupila rum, ale byly skvele i tak:) Vase recepty nikdy nezklamou, moc dekuji!!! jen bych jich chtela vic a vic :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc:o) J8 bych i přidávala další a další recepty, ale musíme to taky sníst a v mezičase aspoň trochu vyběhat:o)

      Vymazat
    2. To úplně chápu :)

      Jsem začátečník ve vaření a už jsem od Vás dělala spoustu věcí a nikdy jsem nešlápla vedle. Máte skvělé popisy receptů, že to i já zvládnu :)

      Vymazat
    3. To jsem moc ráda, že mi to píšete, protože přesně o tohle se snažím - psát recepty tak, aby je podle popisu zvládl i začátečník:o)

      Vymazat
  5. Včera jsem pekla a musím říct, že jsem hodně mile překvapena :) V první chvíli jsem se bála, že mi nezměknou, ale bála jsem se zbytečně :) Váš blog mě nikdy nezklamal a pokaždé všem z práce chutnalo :) Děkuji :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že koláčky ani nic jiného z mého blogu Vás ještě nezklamalo:o) A doufám, že to tak bude i do budoucna:o)

      Vymazat
  6. Dnes jsem poprvé zkusila a jsou vynikající, děkuju za úžasný a srozumitelný recept. Koláčky mizí rychlostí světla :-)
    PETRA

    OdpovědětVymazat
  7. Právě jsem vytáhla koláče z trouby a ještě teplé jsem je ochutnala. Jsou boží! Recepty na vasem blogu mě ještě nezklamaly.

    Pavla

    OdpovědětVymazat