Žloutkové věnečky

Když se řekne zákusek z cukrárny, který se vám vybaví? Který máte nejraději? Já od malička miluju žloutkové věnečky a láska k nim se ani po letech nezmenšila. Minulý týden jsem koukala na Sex ve městě (pouštím si to jako kulisu k háčkování), Miranda držela po porodu dietu a šla do kavárny, kde si dala cosi, co vypadalo dost podobně jako ty české žloutkové věnecky. A já na ně dostala nezvladatelnou chuť:o) Zapátrala jsem po zdrojích a našla dva recepty, u kterých vím, že by měly vyjít. Jeden je standardně od Romana Vaňka (ten jsem ozkoušený neměla), druhý je od mé "tchýně přes koleno" Jarči (ty ozkoušené mám, už několikrát jsem je jedla přímo od ní). Během tří dnů jsem upekla podle obou receptů a měla možnost porovnávat. Na ty Vaňkovy se spotřebuje míň vajec a veněček je tvrdší (což ale není na škodu), krém méně sladký (protože počítá s přeslazenou fondánovou polevou, kterou já osobně nedávám) a jdou do něj syrová vejce bez úpravy, což jsem obešla, protože věnečky konzumuje i syn a syrové žloutky mu zatím nechci dávat. Jarčiny věnečky spolknou velké množství vajec, jsou po pár hodinách měkké (hůře se pak krájí) a není na nich tolik vidět textura (těsto je řidší a trochu se slije) a krém je tak akorát, v lednici neztuhne natolik, aby se nedal použít hned po vyndání (velké plus), fondán nedává. Takže jsem se rozhodla tyhle dva recepty zkombinovat - těsto podle Vaňka, krém podle Jaruš a navrch místo fondánu jen trocha moučkového cukru:o)


Těsto (na tři plné plechy)

150 ml vody
 65 ml oleje
125 g hladké mouky
175 g celých vajec (3-4 kusy)
špetka soli

Vodu, olej a sůl dáme vařit do hrnce. Jakmile začne vřít, přisypeme mouku a rychle mícháme vařečkou, dokud se nevytvoří kompaktní těsto, které se odlepuje od stěn hrnce. Hmotu necháme chvíli zchladnout (cca 10 minut) a pak do něj po jednom vmícháváme celá vejce (lze i v robotu pomocí hnětacího háku) a mícháme dokud se těsto opět nespojí (nebojte, spojí se, ač to ze začátku tak nevypadá:))) Pozor, vejce se vám nesmí srazit, pokud se tak stane, korpusy vám v troubě pak nevyskočí a nejdou plnit.

Rozehřejeme troubu na 200°C. Těsto naplníme do cukrářského pytlíku se zdobící špičkou a na plech stříkáme kolečka. Velikost záleží na vás, já dělám poměrně malé - asi 6 cm v průměru - záleží i na velikosti zdobící špičky, na velká kolečka budete potřebovat velkou špičkou.
Pečeme v rozehřáté troubě asi 15 minut do světle hněda - propečenost poznáme tak, že když do korpusu ťukeneme, je tvrdý. Troubu otevřeme a necháme korpusy vychladnout.

Krém
500 ml mléka
140 g cukru
1 vanilkový cukr
70 g kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinkového prášku)
2 žloutky
120 g másla

Máslo vyndáme z lednice a necháme ho povolit.

Polovinu mléka dáme s vanilkovým cukrem a půlkou cukru do rendlíku (druhou půlku cukru nasypeme na máslo) a dáme na sporák zahřívat. V druhé půlce mléka rozmícháme kukuřičný škrob se žloutky a nalijeme ke zbytku mléka do rendlíku. Za stálehé míchání metličkou přivedeme k varu a minutku provaříme do zhoustnutí. Během chladnutí občas promícháme, aby se netvořil škraloup a z něj hrudky.
Vyšleháme máslo s polovinou cukru a po částech zašleháme zchladlý krém.

Korpusy podélně prokrojíme nožem s pilkou, krémem naplníme pytlík se zdobící špičkou (stejně velkou jako jsme použili na stříkání věnečků na plech) a nastříkáme ho na spodní části korpusů. Přiklopíme vrchní částí, pocukrujeme a podáváme.

Naplněné věnečky vydrží v lednici den bez zvlhnutí (nesmí být ale v uzavřené krabičce, pak vlhnou), nebo je  lze i plnit až přímo před konzumací.


 Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček a http://rodinnerecepty.blogspot.cz/2014/08/zloutkove-venecky-dle-tety-kotatkove.html

Komentáře

  1. Óóó, já si na odpalované zatím netroufla a nejspíš v dohledné době netroufnu :) asi před týdnem jsem si jeden koupila, ale nějak to nebylo ono...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem si minulý týden taky ten věneček koupila a nebyl moc dobrej. Tak jsem se hecla, že si je musím upéct:o)
      A odpalovanýho těsta se neboj. Já se bála dlouho, ale nakonec nebyl důvod. Nepovedla se mi jedna jediná dávka - když jsem vejce zamíchala do horkýho těsta a to první vajíčko se zrcdlo. Pak korpusy nevyběhly. Jinak se mi všechny pokusy vždy povedly. A nebo doraž k nám, já upeču:o)

      Vymazat
  2. Máš krásný porcelán!

    Věnečky k nakousnutí.

    Mňam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:o) Původní zděděn po dědovi (se zlatým zdobením), teď dokupuju další kusy bez toho zlatého zdobení, pořád tu sérii vyrábějí:o)

      Vymazat
    2. To je Thun Bernadotte? Protože konvičku máme stejnou (aspoň vypadá úplně stejně) z Dubí. Ale třeba ten podnos z Dubí neznám.
      Nádhera.

      Vymazat
    3. Jj, thun bernadotte:-) všechno na fotce:-)

      Vymazat
  3. Zkoušela jsem věnečky a nejvíc jsem bojovala s tvarem. Poraďte jak velký průměr věnečku, jak tlustou špičku berete. Uděláte jen jedno kolečko těsta nebo dvě na sobě? Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle jsou stříkané špičkou wilton 32 a venečky mají tak 5-6 cm v průměru. Stříkaná jedna vrstva, dvě vypadaly divně (taky jsem zkoušela). Příště vezmu větší špičku a budu stříkat větší kolečka, ty původní jsou dost malé:o)

      Vymazat
  4. mila marcelo. rada bych se zeptala, zda vaha vajec je vcetne skorapek, predpokladam, ze ano. diky za vasi odpoved a preji hezky den, dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne ne, jedná se o váhu vajec bez skořápky. Vychází to na 3 vejce velikosti L, nebo 4 velikosti M. Já mívám domácí vejce, která jsou větší a dávám tři.

      Vymazat
    2. marcelo, moc vam dekuji za vasi odpoved. syn tomas ma pristi tyden na posledni skolni den party a ja slibila, ze mu prave venecky upecu. doufam, ze budou chutnat. na gibraltaru se moc asi doma nepece, ale musim rici, ze nase ceske vanocni cukrovi je naprosto oslnilo. doufam, ze stejne to bude s venecky. zdravim vas z gibraltaru, dana

      Vymazat
    3. Troufam si tvrdit, ze zloutkove venecky je posadi na zadek:-) zvlast v tehle domaci poctive verzi:-) dejte vedet, jaky mely uspech.

      Vymazat
    4. marcelo, moc vas zdravim. venecky mely opravdu velky uspech. vsech 50 jich zmizelo velice rychle. jeste jednou diky za skvely recept, mejte se hezky, dana

      Vymazat
    5. Tak to jsem moc ráda, že měly úspěch:o) Ale dalo se to opravdu čekat, jsou skvělé:o)

      Vymazat
  5. Udělala jsem je teď večer, na talíři vydržely přesně 10 minut. Dokonalé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tenhle komentar me neskutecne pobavil:-) mam radost, ze mely takovy uspech:-) cerstve jsou holt nejlepsi:-)

      Vymazat
  6. Jsou naprosto exkluzivní!
    Dělala jsem ze 4 menších vajíček bez vážení, pekla dalších 5 minut na 150°.
    Do krému jsem navíc přidala rumík :) Vyšlo mi 65ks. Upečeno včera večer, dnes mám ze dvou plných naplněných plechů na talířku 3 poslední chudáčky.
    Mnohokrát děkuji za recept, určitě ho brzo použiji znova :)
    Káča

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem právě upekla věnečky, vypadaly parádně, ale po otevření trouby splaskly a mám z nich placky :(
    Hledala jsem co jsem udělala špatně... byly prý málo upečené/ vysušené. Někdo rádi troubu na 230 na 10 minut a pak na 180 dalších 10 minut. Tak holt budu muset zkoušet. Ale jinak těsto chutná dobře. Jo a pekla jsem je 20 minut na 200 a stejně ještě asi teda nejsou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je mi opravdu líto:o/ Ona každá trouby peče jinak.. u jiných receptů z mého blogu máte problémy s délkou pečení, nebo ne? Pokud pečete výrazně déle, bude potřeba přidat i u věnečků. Mně se povedly vždycky perfektně.. Tda jednou vůbec nevyběhly, ale to jsem udělala chybu už při vmíchávání vejce do těsta - bylo moc horké a hned první vejce se srazilo a to už se pak nepovedlo zachránit nijak.

      Vymazat
  8. Dobrý den,dělala jsem věnečky a krém sem měla dost ritky nevíte jak je to možné vše jsem dělala podle návodu

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů