Kakaové muffiny s jahodami

Minulý týden jsem pekla jahodové muffiny podle Maryny. Byly moc dobré, ale trochu mi vadilo, že se zde ztrácí to kouzlo pro muffiny - rychle umíchat v ruce, nalít a upéct (těsto je třené, takže to prostě dá trochu práci, ale jsou fakt moc dobré!). Myšlenky na kombinaci muffinů a jahod jsem se ale nechtěla vzdát a tak, když se na Kitchenette objevil recept na muffiny s čokoládou, bylo mi jasné, co udělám. Recept (pod odkazem) jsem převzala, lehce upravila a místo čokolády použila jahody (protože jahody s čokoládou nebo kakaem chutnají výtečně!). Výsledek je silně kakaový, hodně dobrý a hlavně rychlý a nenáročný, jak má správný muffin být!


250 g polohrubé mouky
45 g kakaa holanského typu (asi 4 větší lžíce)
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
200 g cukru (kdo rád sladší, může dát i 250 g)
1 vanilkový cukr
2 vejce
250 g bílého jogurtu
120 ml mléka
120 ml rostlinného oleje (řepkový, slunečnicový a podobný, chuťově málo výrazný)
200 g zralých jahod

Troubu dáme předehřát na 200°C.
V jedné misce smícháme mouku, kakao, sůl a prášek do pečiva. Do druhé vložíme oba cukry, celá vejce, mléko a olej. Metličkou v ruce rozmícháme do jednolité emulze, přidáme jogurt a zapracujeme i ten. Jahody omyjeme a nakrájíme na 0,5 cm kostičky. Sypkou část těsta vložíme do tekuté a zamícháme tak, aby se vytvořilo jednobarevné těsto. Přimícháme opatrně jahody a směsí plníme formičky na muffiny do 3/4. Já mám formičky menší a muffinů bylo 22.
Pečeme asi 18-25 minut (podle velikosti muffinů) a propečenost zkoušíme vpichem špejlí.

Konzumovat můžeme jen tak, posypané cukrem a nebo s trochou vyšlehané smetany.

Komentáře

  1. Senzace, díky za recept. Takový jsem přesně potřebovala. Snadný a kombinace čokolády a jahod senzace. A celá ta vláčnost a nadýchanost navrch. Zafungovalo i coby menší "dort"

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, myslíte, že recept bude fungovat i s mraženými jahodami? Obvykle je dávám jen do smoothies a trochu se strachuju, aby byly muffiny dobré. Díky! Magdalena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Použijte menší jahody a bude to v pohodě. Předem je ale nerozmrazujte.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů