Esíčka

Mé pátrání po nalezení sušenek, které budou chutnat jako esíčka, neskončilo. Pátrala jsem dál, ptala se a na diskuzím serveru nyx.cz mi bylo porazeno (tímto děkuji od Mar_tina za prvotní tip), že dukátky Magiky von Čáry z jedné z kačeřích kuchařek chutnají po přidání skořice v podstatě stejně jako esíčka. Vyzkoušela jsem a výsledek byl opravdu dobrý a hodně podobný esíčkům, ale těsto se hrozně drobilo a hodně špatně se s ním pracovalo. Takže jsem se jala upravovat a zkoušet a přináším upravený recept. Originální esíčkům jsou opravdu hodně podobné (provedli jsme doma i test!).
 


180 g másla
75 g cukr
1 vanilkový cukr
200 g hladké mouky
75 g škrobu (bramborového - solamylu; nebo kukuřičného - třeba gustinu)
1 lžička prášku do pečiva
2 zarovnané lžičky skořice

Utřeme máslo s cukry do světlé hmoty, přidáme skořici a pečlivě promícháme (já nechávám obvykle pracovat robota, ale jde to i s vařečkou v ruce:o)). Přidáme mouku, solamyl, prášek do pečiva a vypracujeme těsto, které se nelepí a ani nedrobí). Z těsta formujeme malé kuličky, které rozmáčneme vidličkou a nebo paličkou na maso, případně pomocí strojku na sušenky tvarujeme orignální esíčka. Pečeme v předeháté troubě na 180°C asi 15-18 minut.
Uskladníme v uzavíratelné dóze a necháme aspoň do druhého dne rozležet. 

Pokud chcete tmavá esíčka, místo skořice dejte 2 lžíce kakaa.






Komentáře

  1. Jú, určitě vyzkouším, díky moc za recept. Esíčka miluju! A ta palička na maso je skvělá vychytávka!! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborné, rychlé a chuťově super.......lepší jak kupované ;) a ta palička na maso super vychytávka, nikdo z ochutnávačů tento fígl neuhodl ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že chutnaly!
      u nás taky nikdo fígl s paličkou neodhalil, dokud jsem ho neprozradila:o) a přitom taková blbost, co?:o))

      Vymazat
  3. Tak toto určite vyskúšame....

    OdpovědětVymazat
  4. No ty jsou ale parádní!!! x-) Znamenám si do seznamu "must try" ;-) ...a jinak, s Kuchařskou Kačera Donalda mám ty nejlepší zkušenosti - už leta peču místo klasických perníčků jejich "Figurky z těsta" a jsou taky báječné ;-)
    Lucie z Kolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tu kuchařku doma nemám (mám jinou - babičky kačerové:o)), ale zkusím jí nějak splašit a podívat se po dalších receptech:o)

      Vymazat
    2. tu je kucharka kacera donalda:

      http://ulozto.cz/xe5nGVr/kucharka-kacera-donalda-rar

      Vymazat
  5. V té kuchařce byly super věci! Škoda, že zmizela mezi jedním z mnoha stěhování... Máš tu nádherné fotky a tohle musím vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám doma jen kuchařku babičky kačerové, přemýšlím, že z ní asi taky něco vyzkouším:o))

      Esíčka určitě vyzkoušej, jsou úžasný:o)

      Vymazat
  6. Jsou výborné:-D
    Nádherné těsto, rychlá příprava.

    OdpovědětVymazat
  7. musí se tam dávat ten solamyl

    OdpovědětVymazat
  8. Holky dnes jsem dostala strašnou chuť na esíčka a obchod zavřený, takže se jdu vrhnout na recept.
    Moc za něj děkuji, bála jsem se že žádný nenajdu a budu muset čekat do pondělí =)
    A chtěla bych se zeptat...o jakých kuchařkách to tu mluvíte? Zní to totiž opravdu dobře =)
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to kuchařky podle kačerů z kačerova. Tenhle recept asi pochází z Kuchařky kačera donalda http://www.databazeknih.cz/knihy/kucharka-kacera-donalda-109774 . Já mám doma akorát Vaříme s babičkou kačerovou http://www.databazeknih.cz/knihy/varime-s-babickou-kacerovou-135663 . A ted koukám, že existuje ještě kuchařka mladých svišťů http://www.antikvariat-bohumin.cz/cz/knihy/pohadky-detske/11900-kucharka-mladych-svistu.html :o)) Jsou tam poměrně jednoduchý recepty pro děti, já z toho jako malá ráda vařila:o)

      Vymazat
  9. Marcelko, sušenky jsou naprosto úžasné!! pekla jsem je dětem na zahradu a zmizely během 5ti minut! Jen mám jeden dotaz - co dělat, aby se při kouzlení s paličkou těsto nelepilo??
    Maruška H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že to tu nemám popsaný, že jsem to psala jen asi u koka sušenek.. mám na talířku hromádku mouky a vždycky nejdřív obtisknu paličku do mouky a pak s ní teprve tvaruju sušenku a pak znovu a znovu:o)

      Vymazat
  10. Psala jsem komentář a nezobrazil se, tak znovu :)
    Esíčka miluju, takže jakmile jsem narazila na tento recept, tak jsem to musela vyzkoušet :) Sušenky sice jako esíčka nechutnají, asi sem někde udělala chybu, ale i tak jsou výborný. Jen mi přijde že chutnají hodně škrobově, použila sem kukuřičný škrob (ale ne gustin), mohlo by to být tím? Solamyl by byl lepší ? Je fakt že jsem je ochutnala hned co zchladly, tak možná po tom rozležení to bude dokonalý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tesne po upeceni jsou opravdu dost citit skrobem a nejsou nic noc. Doporucuju je nechat aspon prws noc rozlezet, jsou pak o moc lepsi

      Vymazat
    2. Tak jsou vážně naprosto úžasný! :) Už mám várku jednu skoro celou v sobě, sama .. :D Jen ještě sem se chtěla optat, jsou takový trošku drobivější, když se jedí, v puse jakože... já se to nějak eliminovat ? Třeba péct kratší dobu nebo naopak delší ? Já je pekla jen 15 minut a pak už začali hodně zlátnout, tak sem je vytáhla ..

      Vymazat
    3. Ta drobivost bude asi použitím másla. V origoš sušenkách je nějakej ztuženej tuk... Takže leda použít heru nebo něco podobnýho, ale za cenu horší chuti (někdo to v pečených věcech ale nepozná).

      Vymazat
    4. Děkuju za tip, vyzkouším, stejně už mi sušenky došly :D

      Vymazat
    5. U Koka sušenek (ale předpokládám stejnou příčinu i tady) se mi to stávalo, když byla příliš malá kulička těsta -> rozmáčknutá příliš na tenko -> pečením příliš vysušená.
      Pomohlo mi dělat větší kuličky, které po rozmáčknutí zůstanou trochu vyšší, a nebo trochu stáhnout teplotu a ubrat několik minu z doby pečení.

      Vymazat
  11. zkuste dát na půl máslo s herou,heru nepoznáte v tom a zároven to bude máslové :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Vyzkoušela jsem a všem moc chutnaly :-) Dala jsem trochu Hery a byly křehké, nerozpadávaly se. Tento týden udělám synovi k svátku pro děti do školky. Děkuji za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, do těsta se nedává vajíčko? a dá se těsto válet? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedává:o) Váleto to asi půjde, je to podobné konzistence jako linecké.

      Vymazat
  14. sú naozaj výborné, musia odstáť do druhého dňa. a ten nápad s tĺčikom na mäso je úžasný :)

    OdpovědětVymazat
  15. jdu vyzkoušet ... a máme stejnou utěrku...asi po babičce že, jen já ji mám v červené :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Utěrku jsem měla půjčenou od tchýně a myslím, že říkala, že jí má po své mamince:o) Takže věkově by ta babička tak odpovídala:o)

      Vymazat
  16. V rodině už nějakou dobu používáme tento recept z kačeří kuchařky na výrobu "koka" sušenek. Přidáváme jen kakao (v receptu je ho málo) a kokos. Bohužel vám nemohu říct množství, protože většinou peču "od oka"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recept na koka sušenky tu na blogu už mám a má úspěch. Ale rozpis je jiný než tady u esíček, ovšem kokos a kakao je samozřejmě základem.o)

      Vymazat
  17. Sušenky jsou opravdu výborné :-) , hlavně ten druhý den! děkuji

    OdpovědětVymazat
  18. Výborné! Moc děkuji za recept! Místo másla jsem dala Heru a povedly se! Příště bych ráda nahradila tak, aby byly úplně veganské - např. kokosovým tukem, případně olejem - nemá s tím někdo zkušenost prosím?

    OdpovědětVymazat
  19. Dekuju mockrat! Jsi (jste) proste bajecna a Pradobroty zboznuju!

    Pisu z Anglie, kde mam diky tomuto receptu zase o kousek domova navic a nase holcicky susenky, kde mam plnou kontrolu nad prisadami. Susenky chutnaji opravdu hodne jako esicka, jen jsou trochu maslovejsi a krehci (rozpadaci). Priste je udelam silnejsi. Prekvapilo me, ze testo se v troube rozlezlo hodne do sirky, ale skoro vubec do vysky.

    A kdyby tuto recenzi cetl nekdo zijici ve stejnych koncinach - doporucuji nakup potravin pres Ocado - najdete tam jak bramborovy skrob, tak do jinych receptu mimo jine cerstve drozdi. A to v Anglii sehnat neni jen tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To moc ráda čtu, že někdo zbožňuje pradobroty:o) Ať v Anglii chutnají i jiné recepty:o) A klidně můžeš tykat, já si na vykání na webu nepotrpím:o)

      Vymazat
  20. vynikající jsou! Teda byly :-DD ! Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  21. Moc děkuji za inspiraci i recept. Sušenky jsou výborné a váš blog jakbysme :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Nejlepší sušenky, co jsem zatím dělala! Mňam! Píšu si je do kuchařky.

    OdpovědětVymazat
  23. Chuťově opravdu jako koupené. Výborné! Děkuji za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Mam dotaz na dobu peceni.po 18 min.byly susenky porad mekke a blede. I tak je mam vypnout?pridala jsem jeste asi 8 min ale uz se zacaly zabarvovat moc do hneda adi jako kdyz prepisknete linecky. Po tech 18 min ki ale prislo ze proste vevnitr nebudou. Poradte prosim jak maji vypadat a v jakem maji byt konzistencnim stavu po vytazeni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to bohužel záleží na každé troubě, jak peče.. Ve vašem případě bych je nechala tak 22minut, aby nechytaly už tmavou barvu. Já vždycky esíčka vyndám z trouby a nechám je na horkém plechu ještě dojít. Těsně po upečení jsou trochu měkké, ale po vychladnutí ztuhnou. Kdyžtak prostě jednu vezměte a rozlomte a uvidíte, jestli je uvnitř syrová, nebo hotová..

      Vymazat
    2. Moc dekuju za odpoved;) priste to tak udelam.i tmavsi jsou super!!!!njam!;)))

      Vymazat
  25. Moje doplňky:
    - dělal jsem to z Hery
    - dal jsem jednu lžičku skořice a dvě lžíce kakaa
    - těsto jsem dopracoval na vále rukama (v podstatě jako linecké)
    - z těsta jsem udělal váleček cca 2 - 3 cm v průměru a nakrájel ho na kolečka asi 1 cm silná, jde to velmi rychle, než se patlat s kuličkama…
    - zdobení paličkou na maso zůstalo, trochu se to rozmáčkne na tloušťku asi půl cm, při pečení to trochu nabyde
    - pekl jsem to na holém plechu bez vymaštění i bez papíru 17 minut na 180° - režim horkovzdušná trouba (s větrákem)
    Pepa J.

    OdpovědětVymazat
  26. Zdravím Marcelko, mám dotaz - našla jsem doma při hledání formiček na perníčky i formičku na esíčka, půjde těsto vyválet a povykrajovat?
    Káča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pujde, ale testo je diky skrobu drobive a nedobre se vali. Ale jde to, jen jsou s tim nervy.

      Vymazat
    2. Jistě, když ho dáta na půl hodky do ledničky, tak pak se krásně rozválí na placku!

      Vymazat
  27. Esíčka jsou skvělá! Chutnají celé široké rodině a zejména vnučkám. S těstem se výborně pacuje a celé pečení je "natošup". Děkuji za výborný recept. Marie

    OdpovědětVymazat
  28. Heru nepoužívejte, je tam palmový olej!

    OdpovědětVymazat
  29. Naprosto dokonalý recept!!! Malinko jsem ho pozměnila na zdravější variantu - mouku v poměru 1:1 špaldová celozrnná a hladká, místo škrobu rýžovou mouku. Výsledek ochromil svou chutí celou rodinu. Už není třeba kupovat sušenky s palmovým tukem v obchodě, protože tyto jsou dokonalé se svou máslovou chutí a křehkostí. Dokonce jsem našla i vykrajovátko ve tvaru S ... :-) Moc děkuji za zveřejnění receptu.

    OdpovědětVymazat
  30. Vážení, zkousel někdo v lisu na těsto? Teoreticky temer kazde by jit meli, ale ne všechna testa tím opravdu "jdou", Tak patram, jestlije to vyzkoušené :-)
    Diky

    OdpovědětVymazat
  31. moc jsem tomu nevěřil ale opravdu nemají chybu

    OdpovědětVymazat
  32. Dobrý deň,
    Kedže nie som skúsený pekár, ale mal som chuť na tieto esíčka tak som sa do toho pustil, ale asi som urobil niekde chybu. Dával som totiž kryštálový cukor namiesto práškového? Aký tam ma ísť? Ako najlepšie vymiešať to maslo s cukrami? maslo má byť izbovej teploty? A tie lžičky sa myslí malé kávové lyžičky? Tie som totiž použil. Potom som to dával priamo na neomastený plech bez papiera na pečenie a tvary som robil lisom Tescoma. Nie všetky tvary mi ale šli. Je dobré dať vypracované testo predtým do chladničky (ak áno na ako dlho), alebo ho aplikovať hneď? No a čo je lepšia varianta? Dať Solamil alebo Gustin? Ďakujem za odpoveď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. cukr dávám krupice (jemnější než krystal, hrubší než moučka). Máslo s cukrem třu v robotu, máslo ideálně pokojové teploty. Lžička = čajová lžička. jako škrob použím nejčastěji Gustin (kukuřičný škrob) a peču vždy na pečíčím papíře. Do lisu jsem toto těsto nezkoušela dávat.

      Co se vám na receptu nepovedlo?

      Vymazat
  33. Dala jsem lžičku prášku do pečiva a sušenky nepříjemně štípou. Není lepší jedlá soda?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. soda by taky štípala. Tohle vypadá, že spíš nebyl ten prášek do pečiva správě rozmíchaný do mouky.

      Vymazat
  34. A cukr jaký? Krystal, moučkový...?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů