Mrkvová bábovka

Když jsem na blogu kitchenette viděla recept na mrkvovou bábovku, bylo mi jasné, že jí musím vyzkoušet. Bábovka je z celozrnné mouky, kdo nemá, tak může použít polohrubou, určitě to s ní bude fungovat taky:o) A místo sirupu z agáve jsem použila cukr.
Výsledná bábovka je hutná, šťavnatá (žádná dusilka:o)) a moc dobrá. Bude chutnat hlavně milovníkům zdravějších receptů, ale i klasikové jí přijdou rychle na chuť:o)


300 g strouhané mrkve
100 g mlatých vlašských ořechů
300 g celozrnné pšeničné mouky
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
1 zarovnaná lžička jedlé sody
2 vejce
300 g bílého jogurtu
150 g cukru (kdo rád sladší, dá 200g)
4 lžíce rostlinného oleje (raději slunečnice nebo řepka)
velká hrst hrozinek (ideálně na noc naložených do rumu)
lžička zázvoru
lžička skořice
lžička perníkového koření
kůra z jednoho citronu

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C), bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Smícháme mouku, ořechy, prášek do pečiva a jedlou sodu. V druhé misce smícháme jogurt, vejce, cukr a olej a zpracujeme do jednolité hmoty. Pak přidáme mrkev, všechno koření, rychle promícháme a přidáme k sypké směsi - vše řádně rozmícháme. Nakonec přidáme okapané rozinky.  Těsto je poměrně husté, do formy ho budeme spíš po částech přemísťovat než lít:o)
Pečeme asi 50-60 minut, dokud není špejle po píchnutí a vytažení suchá.

Podáváme zlehka pocukrované, případně se zakysanou smetanou či lehce oslazeným krémovým sýrem.




Zdroj: Celozrnná bábovka s mrkví a vlašskými ořechy od Kitchenette.

Komentáře

  1. Dobrý den,
    dnes jsem recept vyzkoušela, zákusek je dobrý. Škoda jen, že příprava zabere tolik času - 20 minut mrkev, 20 minut loupání ořechů :-).
    Buchta mi přišla dost sytá, ač jsem použila polohrubou mouku, cukru jsem dala 200g a buchta je sladká akorát, asi záleží i na sladkosti mrkve.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, bábovka je vynikající, použila jsem napůl mouku žitnou a špaldovou,pro obměnu lískové oříšky, pravda , příprava je delší,ale výsledek stojí za to.

    OdpovědětVymazat
  3. Je naprosto uzasna! Delsi priprava se opravdu vyplatila.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů