úterý 25. února 2014

Mrkvová bábovka

Když jsem na blogu kitchenette viděla recept na mrkvovou bábovku, bylo mi jasné, že jí musím vyzkoušet. Bábovka je z celozrnné mouky, kdo nemá, tak může použít polohrubou, určitě to s ní bude fungovat taky:o) A místo sirupu z agáve jsem použila cukr.
Výsledná bábovka je hutná, šťavnatá (žádná dusilka:o)) a moc dobrá. Bude chutnat hlavně milovníkům zdravějších receptů, ale i klasikové jí přijdou rychle na chuť:o)


300 g strouhané mrkve
100 g mlatých vlašských ořechů
300 g celozrnné pšeničné mouky
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
1 zarovnaná lžička jedlé sody
2 vejce
300 g bílého jogurtu
150 g cukru (kdo rád sladší, dá 200g)
4 lžíce rostlinného oleje (raději slunečnice nebo řepka)
velká hrst hrozinek (ideálně na noc naložených do rumu)
lžička zázvoru
lžička skořice
lžička perníkového koření
kůra z jednoho citronu

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C), bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Smícháme mouku, ořechy, prášek do pečiva a jedlou sodu. V druhé misce smícháme jogurt, vejce, cukr a olej a zpracujeme do jednolité hmoty. Pak přidáme mrkev, všechno koření, rychle promícháme a přidáme k sypké směsi - vše řádně rozmícháme. Nakonec přidáme okapané rozinky.  Těsto je poměrně husté, do formy ho budeme spíš po částech přemísťovat než lít:o)
Pečeme asi 50-60 minut, dokud není špejle po píchnutí a vytažení suchá.

Podáváme zlehka pocukrované, případně se zakysanou smetanou či lehce oslazeným krémovým sýrem.




Zdroj: Celozrnná bábovka s mrkví a vlašskými ořechy od Kitchenette.

Žádné komentáře:

Okomentovat