Dalamánky

Po třech měsících pečení kváskového chleba a jednom neúspěšném pokusu o makovky z kvásku (ne že by nebyly dobré, ale z droždí jsou prostě lepší, holt sladké pečivo) jsem se rozhodla, že vyzkouším dalamánky. V mé oblíbené knize od Romana Vaňka byl recept na dalamánky z droždí a jelikož je to klasické chlebové těsto, přepočítala jsem recept, upravila na kvásek a nyní vám přináším recepty oba a zavděčím se snad skupině zarytých "kváskařů" i těm, kteří raději pečou z droždí.
Předem upozorňuji, že z droždí jsem dalamánky nepekla, ale vzhledem k tomu, že drožďové chleby podle téhle kuchařky byly výborné, tak za recept s droždím bych skoro dala ruku do ohně, že se taky povede!:o)
Rozpis ingrediencí a začátek receptu jsem rozdělila do dvou sloupců podle použití droždí/kvásku. Tam, kde je postup už stejný, je text společný, jen údaje specifické pro kváskové těsto jsou psané kurzívou a v závorkách


Droždí:Kvásek
150 g žitné chlebové mouky300 g aktivního chlebového kvásku (ze 150 g žitné chlebové mouky a 150 ml vody)
350 g hladké pšeničné mouky350 g hladké pšeničné mouky
13 ml octa-
3 g kmínu3 g kmínu
4 g drceného fenyklu4 g drceného fenyklu
15 g droždí-
325 ml vlažné vody175 ml vlažné vody
10 g soli10 g soli

Na dokončení (pro obě varianty):
žitná mouka chlebová na obalení,
hrubá sůl kmín a semínka fenyklu na posypání

Asi 12 hodin před pečením si ze lžíce aktivního kvásku, 150 g žitné chlebové mouky a 150 ml vody vytvoříme základ pro nový kvásek a necháme odpočívat při pokojové teplotě. Po 8-12 hodinách odebereme lžíci kvásku na další použití a dáme do lednice. Zbyde nám 300 g aktivního kvásku na dalamánky.
DO mísy nalijeme 325ml vody (asi 30°C)  a přidáme ostatní suroviny (obě mouky, ocet, kmín, fenykl, rozdrobené droždí a sůl). Promícháme a svěříme robotu na prohnětení (kdo nemá robota bude muset těsto zpracovat ručně). Bude mu to trvat asi 10 minut. DO mísy s kváskem nalijeme 175 ml vody (asi 30°C)  přidáme pšeničnou mouku, kmín, fenykl a sůl). Promícháme a svěříme robotu na prohnětení (kdo nemá robota bude muset těsto zpracovat ručně). Bude mu to trvat asi 10 minut

Mělo by vzniknout lehce lepivé, ale kompaktní těsto. Pokud těsto lepí hodně, přisypáváme po lžicích pšeničnou a žitnou mouku.

Poté těsto rozdělíme na 16 stejných dílků (cca 55g na jeden kousek), z každého na pomoučeném vále vytvarujeme bochánek, přikryjeme a necháme zrát 30 minut (kváskové těsto bude zrát asi 60 minut)

Připravíme si pekáč nebo mísu s rovným dnem a rozložíme do ní mokrou utěrku.

Z vyzrálých bocházků pak tvarujeme dalamánky: můžeme jen prohníst v ruce a nechat ve tvaru kuličky, případně můžeme dalamánek přeložit jako oválný chleba, nebo jen vytvarovat do válečku. Pak dalamánky vezmeme a opatrně je poválíme na vlhké utěrce a obalíme v žitné mouce. Lehce oklepeme a položíme na plech. Dalamánky na plechu zakryjeme folií nebo utěrkou a necháme 40 minut kynout (kváskové necháme asi 1,5 hodiny).

Včas začneme roztápět troubu. Na spodní rošt vložíme starý pekáč (do něj se bude lít voda) a troubu s pekáčem rozpálíme na 250°C.

Když dalamánky 2x zvětší svůj objem, každý podélně nařízeme ostrým nožem s pilkou (kulaté bochánky můžeme naříznout/nastříhnout do kříže), řez navlhčíme (rozprašovačem a nebo namočnou mašlovačkou) a nasypeme do něj směs kmínu, hrubé soli a fenyklu. Pozor, aby voda nestekla na plech, dalamánky by se tam přichytily (ale když máte pečící papír, nic řešit nemusíte:o)).

Když je trouba rozehřátá, vložíme plech s dalamánky (ze základní dávky jsou plechy dva, každý s 8 dalamánky), na spodní pekáč vylijeme asi 2 deci vody, rychle troubu zavřeme a pečeme 5 minut. Poté troubu otevřemě a odvětráme páru, snížíme na 180°C a pečeme dalších 12 minut dokud se na dalamánkách nevytvoří zlatá kůrka a na pohmat nejsou tvrdé (změknou stejně jako chléb, nebojte).

Jelikož jsou plechy dva, pečte na horkovzduch (máte-li ho) oba plechy najednou. Pokud musíte použít spodní a dolní ohřev, na druhý plech opět roztopte troubu na 250°C a opakujte postup (včetně zapaření trouby).


 

Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.  
Přepis s použitím žitného kvásku je moje úprava původního drožďového.

Komentáře

  1. Dneska jsem pekla,už ted lituji že né z dvojté dávky....luxusní těsto,krásně se s ním pracovalo a výsledná chuť...mňam :)

    OdpovědětVymazat
  2. potvrzuju - jsou úžasné

    OdpovědětVymazat
  3. výborné, už chladnou a ten nejmenší jsem musela sníst :) ukládám do oblíbených :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes jsem je zkusila (z kvásku) a také potvrzuji, že jsou výborné :)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Prosim pekne, drozdi je klasicke z kostky a nebo susene?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dělám dalamánky jen z kvásku, ale bude to uričtě klasické z kostky:o) Sušeného by bylo hrozně moc:o)

      Vymazat
  6. Včera jsem pekl kváskovou variantu - naprosto luxusní, díky za recept!! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobry den, opravdu ty kvaskove dalamanky kynou jen dohromady 2,5h? Kdyz delam chleba, tak prvni kynuti je 2-3 h a dalsi kynuti v osatce je take aspon 2h...tak proc dalamanky tak kratce? Vykynou dostatecne? Chci je delat zitra, tak premyslim, jestli nenechat kynout jako chleba...diky za odpoved, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvásková varianta s uvedenými časy je vidět na fotkách, pekla jsem je několikrát a vždy takto "krátce". Ono jinak kyne těsto vcelku (chleba) a jinak, když je na kousky. Klidně to zkuste nechat kynout delší dobu, ale podle mě budou překynuté..

      Vymazat
    2. mně to tedy podle uvedených časů prvně nevyšlo (tvořila jsem dalamánky z žitného kvásku) .... dneska jsem zkoušela znovu, nejprve jsem těsto nechala kynout vcelku 2 hodiny, pak z nich rozkouskovala 16 dalamánků, nechala je znovu kynout dvě hodiny a pecka!!!! :-)

      Vymazat
  8. Tak jsem je pekla a jsou super!!! Casy sedi, dekuji:-) Katka Spicakova

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem se do nich dneska taky pustila....kváskové...časy podle receptu, vše sedí....dalamánky vypadají úžasně....ale...nějak neměknou...hlavně ze zdola jsou nějak tužší...v čem je chyba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pečení s kváskem je trochu chemie. Tvrdé můžou být proto, že jsou přepečené (vaše trouba peče silněji a možná by pomohlo, kdyby se pekly na o trochu nižší teplotu), překynuté a lehce zdrcnuté (jak vypadá střídka - je dole slepená, nebo nadýchaná v celém dalamánku?) a nebo nedostatečně nakynuté. Takhle na dálku vám těžko poradím:o(

      A nebo máme možná každý jinou představu o dalamáncích, jsou to v postatě malé chleby, já očekávám, že budou mít tužší kůrku jako chleba a nebudou tak měkké jako třeba housky..

      Vymazat
    2. Hmmm, kváskový chleba peču už přes 3 roky a daří se bez problémů, je pravda, že ho peču kratší dobu, než je všude psané....dalamánky vypadaly úžasně, na řezu vypadaly nadýchaně, střídka vůbec nebyla sražená, slepená....vnitřek je úžasnej, ale kůrka je kolem dokola tuhá, kožená....překynuté ani nedokynuté nebyly....takže asi ta trouba....chleba na horkovzduch nepeču...ale díky za odpověď...a nebojte, vyzkouším znovu :-)

      Vymazat
    3. Tak včera jsem zkusila kváskové dalamánky taky...jak píše "pekařka" výše, také podle receptu, časy, suroviny...dalamánky krásně naběhly, vypadaly úžasně, večer po upečení (ještě teplé) byly skvělé...po vychladnudí uloženy do lněného sáčku a dány do dřevěného chlebníku....a ráno byly totálně gumové a nepoživatelné....zkusila jsem je rozpéct, aby se to dalo jíst, ale moc to nepomohlo...škoda, moc jsem se ráno těšila na snídani...

      Vymazat
    4. Tak to je mi opravdu lito, ja s dalamankama druhy den nikdy problem nemela, chutnaly stejne dobre:-(

      Vymazat
  10. Dnes jsem zkoušela dalamánky poprvé, s kynutým těstem nemám moc zkušeností, tak jsem zvolila jednodužší variantu - z droždí. Dopadly skvěle!!! Testo krásně vykynulo, upečené vypadaly nádherně a hned se po nich zaprášilo, i přes to že jsem se trošičku usypala s fenyklem. Měly veliký úspěch a už mám i odbjednávky od známých. Teď mi na válu kyne těsto na loupáčky, tak jsem zvědavá.

    https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13266050_1090613714295083_2386670592654539701_n.jpg?oh=c84e0d52dc81743b98d3b1d8af1ced82&oe=57A3B9E9

    OdpovědětVymazat
  11. Zkoušela jsem dalamánky z kvásku, byly krásně dýchané a chuťově opravdu výborné. Akorát se neupekly dozlatova jako ta vaše, povrch byl hodne světlý. Tak by mě zajímalo, jestli je to mojí troubou, nebo něčím jiným.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bych je tam nechala ještě o něco déle, aby měly zlatavější barvu, ale jestli byly vevnitř upečené, tak bych barvu nebrala jako nedokonalost:o) Ona každá trouba peče jinak, chce to vychytat...

      Vymazat
    2. Nechtěla jsem je tam nechávat déle, aby nebyly uvnitř vysušené. Příště je tam zkusím nechat dýl. Děkuji za odpověď.

      Vymazat
  12. Vypadají krásně a chtěla bych je zkusit. Jen jsem se chtěla zeptat, jaký by byl rozdíl, kdybych místo hladké pšeničné použila pšeničnou chlebovou? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den.
    Prosím Vás po těch pěti minutách mám z trouby ten plech s vodou vydělat?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam ten plech nechávám, stačí jen vypustit páru z trouby, plech samotný ničemu nevadí.

      Vymazat
  14. Dnes jsem pekla kváskové, luxusní těsto, krásně se s ním pracovalo. A jsou vynikající i upečené! Měly úspěch,budu je dělat určitě často!

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli by šla do dalamánků použít i smažená cibulka? Nezkoušela jste to někdy? Děkuji za odpověď 🙂

    OdpovědětVymazat
  16. parádní recept, díky moc za něj Pospěška u plotny

    OdpovědětVymazat
  17. Dneska první pokus z kvasku. Recept je perfektní, časy i gramaz sedí do puntíku, dalamaky jsou snad ještě lepší, než vypadají! Z 16 mi zbyly jen dva, zbytek rozebrala rodina, než stihly vychladnout. Určitě doporucuji, ráda se k nim budu vracet. Dekuji za recept! Lucie

    OdpovědětVymazat
  18. Já nevím, ale mně z kvásku vůbec nenakynuly. :-(

    OdpovědětVymazat
  19. Já mám taky dotaz k vodě. Vložila jsem dalamanky do trouby, nalila vodu, pekla 5 minut. Pak odvětrala páru a co s tím plechem? Mě v něm ještě spousta vody zbylo, tak jsem ho raději vyndala. Nalila jsem team přesně dvě deci. To by se jako měli celé vypařit? Peču na horkovzduch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mozne, ze ten plech na vodu neb,l poradne rozpaleny? Mne se bezne ty dve deci vody temer okamzite odpari... plech pak nechavam v troube, nevyndavam ho.

      Vymazat
  20. Dalamánky jsem pekla podle receptu (kváskové) a výborné. Měly doma velký úspěch, děkuji.

    OdpovědětVymazat
  21. Výborný recept jako vždy, skvělé! Jste pro mě jistota, peču už jen podle Vás a všem Vás doporučuji. Vše se podaří a máte vše krásně nafocené. Děkuji za skvělé nápady! Eva

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů