pondělí 22. srpna 2016

Švestkový krambl (crumble)

Jsme zaplaveni nadbytkem švestek ze zahrádky tchánů a já vymýšlím, jak je nejlepé zpracovat aniž bych je musela zavařovat nebo vařit povidla:o) Krambl (originálně se tento moučník nazývá crumble) je dobrý způsob, jak zpracovat větší než malé množstí ovoce do chutného, křupavého a poměrně rychlého a jednoduchého moučníku. 


 

Švestková směs

500g vypeckovaných švestek
100 g tmavého cukru
2 lžíce cherry (případně rumu, portského apod.)
------------------------------------------------------------------------
Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na půlky. Zasypeme cukrem, přidáme cherry (rum) a dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 15 minut. Nelekejte se, že směs bude na konci dušení dost řídká a švestky pustí velmi mnoho štávy. Drobenka to pěkně nasákne..


Drobenka

50 g tmavého cukru
100 g špaldové mouky (nebo třeba celozrnné pšeničné)
100 g ovesných vloček
70 g másla
1 lžička skořice
------------------------------------------------------------------------

Povolené máslo a všechny ostatní ingredience smícháme a rukou vypracujeme drobenku.

Švestky přemístíme do zapékací mísy (nebo menších mističek), kterou můžeme předem vymazat máslem, a navrstvíme na ně drobenku. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 30 minut, dokud nenezlátne povrch.  

Moučník se dá jíst lžičkou a pokud byly švestky méně šťavnaté, povede se i ukrojit kousek:o) 

Výborný je ještě teplý v kombinaci se zakysanou smetanou.











Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu - recept na švestkový krambl

5 komentářů:

  1. Dobrý den, je mozné upravit poměr vlocek a mouky? Ze zdravotnich duvodu nemohu moc jist vlakninu, tak bych jich chtela dat jen 5dkg a 15 dkg mouky ci vlocky vypustit uplne. Dekuji za odpoved. Kata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ubrat vloček určitě půjde, jen bych to nehradila něčeím jiným křupavým. Mandle taky vadí? Protože když ne vločky, tak nahrubo nasekaný mandle by v té posypce byly skvelé...

      Vymazat
    2. Nápad s mandlemi byl výborný. Už je upečeno a všem doma moc chutná. Díky za radu a přeji hezký den. Katka

      Vymazat
  2. Crumble miluju ve vsech podobach. Obcas si ho dame i k obedu (na dezert je trochu tezky precejenom). Naposled kombinace jablka + ostruziny, klasika, ale vynikajici...

    OdpovědětVymazat
  3. Crumble dělám dost často, je to výborné, rychle hotové i rychle snězené :-)
    Když mám, přidám i trochu těch sekaných mandlí - čím víc křupe, tím líp! :-))

    OdpovědětVymazat