Pétin cuketový nákyp

Tenhle recept jsem kdysi dávno (přesněji před šesti lety:o)) získala od své švagrové Petry (podle ní jsem ho i pojmenovala) a chytl se u nás okamžitě. Využijete ho hlavně v plné sezoně cuket, kdy už skoro nevíte, co s nimi, je rychlý, jednoduchý a dobrý. Konzumovat se dá jako hlavní jídlo a nebo v menším množství ke svačině. A podávat se může s bramborem, salátem a nebo jen tak zcela samotný:o)



400 g cukety (cca jedna střední)
200 g uzeného
150 g polohrubé mouky (lze kombinovat s celorznnou nebo špaldovou)
200 g sýra (eidam, gouda nebo podobný polotvrdý sýr)
5 lžic oleje
4-5 vajec (podle velikosti)
1/2 prášku do pečiva
1-2 stroužky česneku
sul, pepř
zelené bylinky

Cuketu oloupeme (velmi mladé cukety se loupat nemusí) a společně se sýrem nahrubo nastrouháme. Uzené pokrájíme na kostičky (já vše včetně uzeného strouhám v robotu, ale pokud máte jen struhadlo, tak je jednodušší uzené nakrájet). Vejce rozklepneme a vidličkou lehce rozšleháme. V míse smícháme cuketu, uzené, sýr, olej, vejce, sůl, pepř, prolisovaný česnek a bylinky (dávám podle chuti a zásoby - petržel, pažitku, medvědí česnek, lze i trochu majoránky) a zamícháme. Přidáme mouku a prášek do pečiva a vytvoříme hmotu polotekuté konzistence. 
Troubu si zahřejem asi na 180°C (pokud použijete horkovzduch, nastavte maximálně 160°C), vymažeme pekáček máslem, vlijmeme cuketovou hmotu a pečeme asi hodinu, dokud není povrch zlato-hnědý a při zkoušce špejlí zůstává hrot suchý.

Komentáře

  1. Tyhle cuketové řezy jsou super, já mám recept, kde tam přijde balkánský sýr, je to krásně vyvážená chuť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s balkánem by to nemuselo být špatné, jen bych asi nesolila zbytek, aby nákyp nebyl příliš slaný, je to tak?

      Vymazat
  2. Nezlobte se, ale mne nejak nesedi, ze 400 g cukety = 1 stredni. Ted jsem nastrouhala jednu pomerne velkou cuketu a je toho 200 g. Jinak recept vypada skvele. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bude spíš problém v tom, jak vnímáme "velkou" a "malou" cuketu. Já tu měla teď jednu trochu menší (v mých očích menší) a měla 300 g. Velká cuketa je pro mě taková, co se skoro nevejde na šířku do lednice:o)) Řiďte se gramáží a bude to v pořádku:o)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů