Míša dort

Míša dort jsem dělala už několikrát a vždycky měl velký úspěch. Pokud není moc času a nápadů na jiný dort, sáhnu po něm. Je totiž poměrně rychlý a jednoduchý a chuťově nadchne snad každého. 

Dort je malou úpravou receptu na odlehčené míša řezy.
Na fotkách je dort pečený ve formě s průměrem 20 cm, na konci dvě starší fotky, kde jsem použila o něco větší formu - 23 cm - proto jsou pláty těsta o něco nižší. 





Těsto (dortová forma 20 cm v průměru)

4 vejce
4 vrchovaté lžíce cukru (75g)
2 lžíce oleje
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky (90 g)
1 lžička prášku do pečiva
2 rovné lžíce kakaa
----------------------------------------------------
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C)

Oddělíme žloutky od bílků.

Z bílků a špetky soli vyšleháme polotuhý sníh. Přidáme všechen cukr a pokračujeme ve šlehání, dokud nemáme pevný sníh, který neteče a tvoří špičky. Šleháme dál a po jednom přidáváme všechny žloutky (každý necháme šleháním propojit s bílkovým základem) a následně i olej.

Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a opatrně přimícháme do vyšlehané vaječné směsi. Těsto nalejeme do dortové formy (vymazané a vysypané) a vložíme do vyhřáté trouby.

Pečeme asi 15-20 minut.

Po upeční necháme vychladnout.

Krém:

150 g másla
750 g tvarohu
150 g moučkového cukru
----------------------------------
Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukem.  Následně po lžičkách zašleháváme všechen tvaroh.

Piškotový korpus jednou prokrojíme a potřeme 2 lžičkami marmelády (marmeládu dávat nemusíte, dort bude dobrý i bez ní), navrstvíme polovinu krému. Přiklopíme druhou částí piškotu, navrch dáme zbylý krém, uhladíme a necháme asi hodinu vychladit v lednici.


Poleva:

60 g kvalitní hořké čokolády
50 g másla
1,5 lžíce mléka
1 lžíce moučkového cukru
--------------------------------------
Máslo si rozpustíme v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidáme nalámanou čokoládu a rozmícháme v hladkou hmotu. Přidáme lžíci a půl mléka a mícháme, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Trik s mlékem se dělá proto, že po něm je čokoláda hladká a při krájení se neláme.

Pokud jsme použili hořkou čokoládu (nad 50% kakaa) vmícháme do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Pokud jsme použili čokoládu na vaření, doslazovat nemusíme, tato čokoláda je sladká dost.

Polevu nalijeme na horní vrstvu tvarohového krému a stejnoměrně rozetřeme po celém moučníku, na pár místech necháme stéct. Pracujeme rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Necháme odležet v lednici do druhého dne nebo alespoň 4 hodiny.







A dvě starší fotky, kdy jsem dort dělala do větší formy - 23 cm.

Komentáře

  1. hezčího Míšu jsem ještě neviděla! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, jaká to byla nouzovka, mě to těší o to víc:o) Díky.

      Vymazat
    2. moooc pěkný,dělám tuhle dobrotu formou míša řezů,ale ted udělám tenhle krásný dortík..:-D,,milujeme tvarohový moučníky a vnoučata moje ještě více...takže víkend je jasný..:-D

      Vymazat
  2. Jdu si ho upéct! (Taky k narozeninám:))

    OdpovědětVymazat
  3. Míšu zbožňuji - krém nahoře, uvnitř nebo ve vrstvách to je mi docela jedno ale ta kombinace tvarohu a kakaového těsta - blaho. Srovnatelné s tím jsou snad už jenom sladkosti ala krtkův dort http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/vyrobky/dorty/slehackove-dorty/dort-marenka/

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá úžasně dobře!

    OdpovědětVymazat
  5. Ten vypadá skvěle! Asi si ho taky za pár týdnů upeču k narozeninám :-) Zajímalo by mne, jestli by šel zmrazit? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zamrazit jsem ho nezkoušela, u nás se to dřív sní:o) Ale dle jedné známé se míša řezy v podobném poměru tvarohu a másla mrazit dají:o) Takže nezbývá než vyzkoušet:o)

      Vymazat
  6. Dcerka chce ke čtvrtým narozeninám dort jaký má krtek v díle Krtek a weekend a tenhle je přesně takový. :))) Díky za tip!! O víkendu jdu na něj:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V nějakém krtkovi je dort, který vypadá jako tenhle?! Tak to děkuji za tip já:o) Syn krtečka zbožňuje a když mu udělám dort, který má i krtek, mohl by zbožňovat i mě:oD

      Vymazat
  7. Dopekla jsem před chvílí, ale bohužel mi těsto po upečení spadlo a vznikla mi pouze cca 1cm vysoká placka. Nedělala jsem tedy 2 patrový, ale jen jednopatrový dortík :( Netuším, čím to je, že mi spodní buchta spadla?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No spadnutí piškotového těsta je vždycky alchymie:o( Někdo s piškotem hned po upeční při manipulaci ťukne a spadne to, někdo kouká často do trouby a pak se stane to samé. Někomu může péct špatně trouba a někdy je to prostě jen smůla. Já piškot peču dokud přes dvířka nevidím, že i ve středu se zvedá - pak terpve zkouším propečenost. nechávám většinou plně vychladnout v troubě a nebo s ním s horkým manipuluju hodně opatrně. Piškot jako takový se mi srazil snad jednou v životě a netuším, čím to mohlo být...

      Vymazat
  8. Dobrý den,

    jaký průměr má vaše dortová forma? Jinak dortík vypadá úžasně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 25 cm.. Ale tenhle dort jsem pekla jen pomocí ráfku s měnitelným obvodem.... I tak tipuju, že jsem tam nastavila těch 25 cm, aby se vešel na podnos a taky nebyl moc malý.o)

      Vymazat
  9. Včera jsem dortík tvořila, dnes dala mamince k narozeninám. Byl hrozivě dobrý, všichni si moc chválili. Akorát jsem pekla něco přes 20 minut na 180 (mám šílenou troubu, kdybych cokoli pekla na 200, tak je z toho do tří minut uhlí) a do krému nakonec dala dva vanilkové cukry, protože se mi zdál málo sladký, a rum (ale chápu, Vy máte prcka :). Jen se mi to pak zkompletované skoro nevešlo do formy - naštěstí jsem si předem formu vyložila pruhem pečícího papíru, který byl o pár cm vyšší než forma, takže se všechno vešlo, ale nervičky trochu byly. :D Výsledek za ně ale rozhodně stál. Mockrát Vám děkuji Marcelko, na Vaše stránky pro recepty chodím velmi často a tenhle jsem rozhodně nepekla naposledy. :) Káča

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím, přidám nějaké zkušenosti z pečení. Do 25 cm formy mi vyšel dort poměrně nízký, ale tloušťka těsta byla nakonec akorát, jen se korpus špatně rozkrajoval, ale není problém, když se vrchní patro trochu potrhá, tím jak se to skládá do ráfku, není to ani poznat. Na vyšší dort bych zvětšila dávku a udělala 3 patra těsta. Náplň jsem dělala z tvarohu v alobalu a bylo potřeba trochu rozředit mlékem. Ozdobila jsem dort jako od Hájka (http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/vyrobky/dorty/slehackove-dorty/misa-dort/), což mělo fakt úspěch, návod je kdyžtak u tohoto receptu http://ekucharka.net/misa-dort jen je potřeba dělat spirálu hustěji a čárky třeba špejlí cikcak od středu ven a zase do středu. Nepodařilo se mi oddělit ráfek úplně bez porušení, tak jsem ještě dort pomazala zbytkem tvarohu, do kterého jsem zamíchala zbylou bílou čokoládu. Poleva jde opravdu krájet bez nutnosti nahřátí nože. Výsledek: http://goo.gl/ovzrsy
    Děkuji za super blog s recepty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně nazdobený!:o) To zdobení budu muset na příště vyzkoušet:o)

      Vymazat
  11. Přesně ten potřebuju pro manžela a taky s 35. Zítra jdu na něj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezká shoda s tím věkem:o) Doufám, že se povedl a chutnal!

      Vymazat
  12. Ten rozpis je na 25 cm formu, ci na 20 cm formu? Dakujem....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V rozpise u testa je napsano 20 cm v prumeru, tak to plati:-) nebo mam nekde dal v textu, ze se jedna o formu 25 cm?

      Vymazat
    2. Zmiatol ma jeden Vas komentar, vid vyzsie ....
      Dakujem na mam 24 cm formu urobi dvojitu davku cesta i plnky teda.

      Vymazat
    3. aha, už to vidím.. NO ty 4 vejce vyjdou dobře na formu 20 cm v průměru:o)) Takže na 25 cm bych piškot udělala tak z 6 vajec, ale náplň bych nechala... dvojitá dávka krému bude strašně moc:o)

      Vymazat
    4. Dala som nakoniec 1.5 davky aj cesta aj kremu, u nas tvaroh ide, aj keby bol cely tvarohovy:-) Dakujem, ....

      Vymazat
  13. tak ten upeču mamce k narozeninám - nechtěla jsem tradiční piškotový - tento vyhrál!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, jaký jste prosím Vás použila tvaroh? Ve vaničce nebo v alobalu? Děkuji. Lenka

    OdpovědětVymazat
  15. Taky by me zajimalo jaky tvaroh? Diky, Jana

    OdpovědětVymazat
  16. Marcelko, dort vypadá úžasně..PS: Neštovice jsme nedostaly:o(.škoda:)..mějte se moc krásně..Inka

    OdpovědětVymazat
  17. Marcelo,
    tak ten je teda luxusní !
    Až se sliny sbíhají,brzy vyzkouším !

    OdpovědětVymazat
  18. Macelo, dort mě láká už delší čas, ale mám obavu, když je to nahý dort, aby při odležení do druhého dne neoschl. Jak to, prosím, děláte Vy? Necháte v ráfku a poléváte polevou až druhý den? Nebo něčím přikrýváte?
    P.S. Vaše stránky jsou super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V lednici mi dort neosychá. Polévám den předem večer nebo hned ráno, konzumujeme odpoledne, něco zbyde i na další den a nikdy jsem ho oschlý neměla..

      Vymazat
  19. Krásný den,
    dnes jsem dělala pro manžela na zítra k narozeninám a musím říct užasný recept.Děkuji za něj.Vyfotím až zítra,neb teď je schovaný☺️Krásný den Nikča

    OdpovědětVymazat
  20. Super! Upekla jsem kolegyním do práce a byly moc spokojené. Jen jsem měla formu 23 cm, takže jsem těsto upekla 2x a měla jsem krásně vysoký dort:-) Jednoduchý a moc dobrý, piškot perfektní! Děkuji za tip!
    Eva

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den, zadání na kamarádův dort znělo piškotové těsto a tvarohový krém s ovocem, takže volba je jasná. ;-) Ale chystám se péct ve dvou formách rozdílných velikostí a dort mít patrový. Vyjde to? Není na to třeba korpus příliš křehký? Máte nějaké doporučení? K jahodové marmeládě zakomponuju čerstvé jahody a asi i ten rum, tím se snad nic nezkazí. Předem děkuji za radu a pečení zdar! Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Korpus křehkýá není, je to v podstatě klasický piškot. Jestli bude jen dvoupatrový, tak by problém být neměl:o) ať se povede a když pošlete fotku výsledku, budu jedině ráda:o)

      Vymazat
  22. Už jsem ho dělala několikrát a je prostě bezvadnej!

    OdpovědětVymazat
  23. Dobry den, prave dortík dělám a povedlo se mi srazit krém. Mate nějakou radu? Dekuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. srazit krém? Tak to nevím, jestli pomůžu... máslo musí být povolené, aby se v něm hned nevyřvořily hrudky a taky tvaroh musí být krémový, ideálě vaničkový. Někdo radí na sražené krémy ohřát ve vodní lázni, aby se máslo rozpustilo, ale netuším, co udělá v tomhle případě ten tvaroh:o/

      Vymazat
    2. Paní se sraženým krémem-----rozmixujte, nic tím nezkazíte. když, tak dáte zamrazit a budou Míša nanuky...

      Vymazat
  24. Dekuji za recept 👍🌺👍🌺Vynikajici dort, vsem moc chutnal. Ozdobila jsem ho boruvkami a byl prekradny. Dekuji moc, Vase recepty jsou perfektni a vzdy je vse vyborne. Vase vdecna fanynka 🌺👍🌺

    OdpovědětVymazat
  25. Včera som túto tortičku piekla manželovi k narodeninám a je vynikajúca :) Na to aké ľahké je ju urobiť tak efekt je neskutočný . Ďakujem za recept ! :)

    OdpovědětVymazat
  26. Tak jsem se díky tomuto dortu posunula do vyššího levelu pečení. V tom prvním byl krtkův dort, vrchol mé schopnosti zdobení. Ale toto byla výzva, ozdoben jahodami sklidil velký úspěch. Díky moc, jsem doma za hvězdu!
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  27. Dort se krásně povedl a měl u oslavence úspěch.

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj,

    skvělý recept, úplně jsem dostala na něj chuť když to vidím :) V neděli máme oslavu, tak ho zkusím udělat podle Vašeho receptu, vypadá fantasticky. Minulý týden jsem dělala tento skvělý nepečený dort https://erecepty.eu/dort-malakov/ Je výborný nepečený dort, který je chuťové skvělý a jednoduchý na přípravu. Recept je podrobně rozepsaný a je tam i foto návod. Určitě doporučuji zkusit.

    OdpovědětVymazat
  29. Výborný, snadný :-)

    OdpovědětVymazat
  30. Dobrý den, jaký prosím přesně používáte tvaroh (značku)? Použila jsem tučný tvaroh ve vaničce, ale krém je strašně řídký..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aktualne pouzivam bezlaktozovy z Alberta (ten je tuhy a redim ho mlikem) a nebo bezlaktozu od Madety. Ale driv jsem ho delala z bezneho tucneho tvarohu ve vanicce od ruznych vyrobcu a nikdy problem nebyl....

      Vymazat
  31. Genialni recept. A ta chut! Pekla jsem poprve pro brasku a tento tyden pecu znovu k narozeninam sestre. Vsem chutnal. Je to dokonalost. Diky. 🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V jednoduchosti je krása:o) Jsem moc ráda, že vám doma dort chutnal!:o)

      Vymazat
  32. Pecu pravidelně, všichni ho milují. Zítra na synovi narozeniny nebude chybět.

    OdpovědětVymazat
  33. už 5tým rokem ho peču dětem k narozeninám, dneska ho peču sobě :) díky za recept

    OdpovědětVymazat
  34. Zítra se chystám na tento dort k přítelovým 30 narozeninám. Mám trochu obavy, aby krém navrchu dortu byl hezky rovný, máte nějaký fígl jal na to ? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pouzit cukrarskou spachtli nebo nuz. Navody, jak uhladit vrsek dortu, najdete na youtube

      Vymazat
  35. Dobrý den mate i variantu bezlepkovou tedy korpus ? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nemám, bezlepek nemusím řešit (jen bezlaktozu), ale pokud mate osvedceny recept na bezlepkový piškot, pouzijte ten.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů