Jáhelník se švestkami a jablky

Když jsem na níže zmíněném blogu (viz zdroj) viděla recept na ultra zdravý moučník (bezlepkový, bez cukru a kromě rozinek mají všechny ingredience příziné GI, takže vhodný i pro diabetiky, zvlášť pokud použijete agáve sirup nebo jiný z velké části z fruktózy), bylo mi jasné, že ho musím vyzkoušet, protože když můžu mlsat zdravě, nemusím mít pak výčitky:o)) A věřte, že co je zdravé, nemusí být hnusné. Tenhle jáhelník je totiž sakra dobrej!



150 g jáhel, nevařených
750 ml mléka (já použila obyčejné kravské plnotučné, pokud chcete echt zdravý koláč, zkuste sójové, mandlové nebo rýžové mléko)
 4-10 lžic agáve, rýžového, javorového sirupu nebo medu (pokud vám nevadí cukr, můžete sladit i cukrem)
200-300 g povidel (třeba od Alnatury, nebo domácí), lze použít i 200g sušených vypeckovaných švestek, které na několik hodin namočíme
450 g jablek (cca 5 středních)
80 g hrozinek
3 lžíce kukuřičného škrobu (gustin) (Případně adekvátní množství vanilkového pudinku v prášku)
2 lžíce skořice
špetka soli


Jáhly dvakrát spaříme horkou vodou, přidáme mléko, špetku soli a za občasného míchání na středním plameni uvaříme velmi hustou kaši. Hotovou kaši dosladíme podle chuti sirupem (cukrem). Já dala asi 6 lžic agéve sirupu. Kaši necháme vychladnout.
Předehřejeme troubu na 180°C.
Jablka oloupeme, nastrouháme a smícháme se skořicí, škrobem a hrozinkami.
Do vymazané dortové formy - průměr 24 cm; (já použila koláčovou formu o průměru asi 27 cm) o  nebo alternativně podobně velké zapékací nádoby lžící rozprostřeme po celém dně menší polovinu kaše. Na vrstvu kaše rozetřeme poloviční množství povidel, přidáme vrstvu jablečné směsi a zase povidla. (Pokud jsme místo povidel použili švestky, dáváme je okapané jen POD jablka - tzn. do jedné vstvy). Nakonec navrstvíme opět jahelnou kaši. Vrstvení jednotlivých pater není lehké, nedejte se odradit, že se vám směs lepí na lžici. Když dojde k lehčímu promíchání vstev, ničemu to nevadí (maximálně trochu esteticky:o))
Dáme péct na cca 40 minut. Ke konci pečení na chvíli zapneme gril, povrch jáhelníku krásně zezlátne.




Zdroj: http://kitchenette.cz/clanek/147-jahelnik-se-svestkami-a-jablky

Komentáře

  1. Použila jsem sušené švestky a protože jsem "těsto" asi málo osladila, tak jsem to nakonec ještě trochu pocukrovala moučkovým cukrem. Jinak je toto moje první setkání s jáhlama a když jsem si na tu chuť zvykla, tak to opravdu nebylo špatné :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravá dobrota!☺☺☺ Další luxusní recept od Vás!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Luxusní záležitost 😋😋 chutná všem doma i okolo. Já jako multi alergik dělám často 😊

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů