Chléb konzumní


Rozpis na 2 bochníky:
600 g pšeničné hladké mouky
400 g žitné chlebové mouky
25 ml kvasného octa
25 g soli
30 g čerstvého droždí
5 g celého kmínu (cca polévková lžíce)
700 ml vlažné vody

Do mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme odstatní suroviny, promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. Pokud se těsto hodně lepí, přisypeme na střídačku žitnou a pšeničnou mouku (já přisypávala cca 2 lžíce mouky, ale záleží na použité mouce, některá víc saje, některá míň).
Těsto vyklopíme na vál pomoučený žitnou moukou (nepřeháníme to s množstvím, aby se nám pak mouka nedostala do chleba, kde by vytvořila nerozmíchané hrudky), poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut zrát.
Po vyzrání těsto rozdělíme na dva díly, z obou vypracujeme bochánky (tak abychom z těsta vyhnali vzduch a střídka pak byla rovnoměrně porézní) a přemístíme je do moukou vysypaných ošatek (spojem nahoru) a necháme 50 minut kynout. Pokud nemáte ošatky, nevadí, já dávám bochánky kynout do kulatých velkých mís vyložených lehce pomoučenou utěrkou.
Poté chleby vyklopíme na plech (opatrně, ať nespadnou, spoj bochánků se tím pádem dostane dolů) a vložím do zapářené trouby vyhřáté na 250°C (zapaříme jí tak, že na stěny trouby  rozprašovačem stříkáme vodu dokud se nevytvoří pára). Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180°C a pečeme 35-40 minut.


Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.

Komentáře

  1. Dobry den, chtela bych si nechat poradit... pekla jsem tento chleba a ikdyz byl chleb chutove velice dobry, tak bych celkem dost hutny a tezky. Cim to je? Nechat dyl kynout, dat min mouky? Druhy problem - kurka nebyla moc krupava i presto, ze podruhe jsem chleba potrela slanou vodou pred pecenim. Je na tu krupavou kurku nejaky trik? Dekuji za radu. Marketa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kůrku u drožďových chlebů jsem měla vždycky poměrně měkkou, zkuste ho péct na tu nejvyšší teplotu delší dobu (kváskový peču na 250°C asi deset minut, pak odvětrám a u něj to pomáhá).

      Na hutnost a těžkost nevím, jestli poradím. Tenhle konzumní jsem měla celkem měkký, hutný byl z podmáslí a z černého piva (takže hutnost byla dána použitím tekutiny). O moc dýl bych kynout nenechávala, aby chléb nebyl překynutý... možná zkusit jinou mouku (nebo jí dát méněú), ona každá taky jinak saje...

      Vymazat
    2. Na hutnost chleba má vliv i žitná tmavá mouka.(je dost těžká a hutná).Dej jí míň přidej a o to množství víc pšeničné.
      Na kůrku-chleba před vložením do trouby postříkej rozprašovačem vodou,nemusí být ani slaná.

      Vymazat
  2. Dekuju p. Marcelo za radu! Urcite vyzkousim znova... Marketa

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, kdo má nerez výsuvné pojezdy nebo cokoliv nerezového v troubě, kropením vody si ten nerez odděláte. Bezpečnější je dát na dno trouby druhý plech v momentu nahřívání trouby a při vkládání chleba na rozpálený plech na dně chrstnout vařící vodu.. a zavřít rychle dvířka. Budete mít páry...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už taky zapařuju jen pomocí rozpáleného plechu a vody:o)) Udělá to víc páry než tím rozprašovačem:o)

      Vymazat
  4. Jó, já to dala, můj první chleba hotov! A povedl se i přesto, že jsem na něj zapomněla a nechala ho kynout o půl hodiny déle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třikrát hurá!:o) Jsem ráda, že se povedl. Až budeš chtít kvásek a začít zkoušet kváskové chleby, ozvi se:o)

      Vymazat
    2. Na Silvestra přijedou kamarádi, kteří ho mají, tak přemýšlím si o něj říct. Musím o něm ještě něco načíst, obávám se, že s mojí péčí mi umře při první příležitosti :-)

      Vymazat
    3. Neumre, neboj:-) a s kvaskem budu na drate pro radu, kdyby neco:-)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů