"ohrazený" dort ke svátku


Piškot: (zdroj: http://www.zorka.estranky.cz/)
z klasického receptu – na 1 vejce 40 g polohrubé mouky, 40 g cukru a lžíce teplé vody.
Dělala jsem ze 4 vajec.

Žloutky vyšleháme s půlkou cukru asi 4 minuty do světlé pěny, pak přidáme vodu a jen rychle zamícháme. Bílky vyšleháme s trochou soli do tuhého sněhu a do něj pak  zašleháme druhou půlku cukru. Do žloutkové pěny zamícháme postupně mouku a sníh.
Pokud chcete korpus mramorovaný (jako na obrázku), uberte z celkového množství mouky asi 15 g, třetinu těsta odeberte a zamíchejte do ní asi 6 g kakaa a do dortové formy těsto vrstvěte takto: Doprostřed formy dáme 2 lžíce světlé hmoty, na to 1 lžíci tmavé, na to opět 2 lžíce světlé a 1 lžíci tmavé... Postup opakujeme odkud těsto obou barev nedojde. Těsto se samo roztéká do stran, případně stačí formou maličko zakroutit (ale nebouchat!). 10 minut péct v rozpálené troubě na 170°C, pak snížit na 150°C a dopéct (cca 30 minut).

tvarohovo-pudinkovo-máslový krém:
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
250 g tučného tvarohu
150 g másla
120 g cukru (včetně vanilkového, případně svařit vanilku v mléku - viz postup)

Z mléka a pudinku si svaříme hustou kaši a necháme vychladnout (já do mléka přidávám ještě asi 1/3 vanilkového lusku - vydlabaná semínka). Vyšleháme povolené máslo s cukrem a po lžících zašleháváme pudink a tvaroh.

Krém pařížský: (zdroj: http://www.zorka.estranky.cz/)
2 vejce
80 g krupicového cukru
20 g kakaa
100 g másla

Vejce, kakao, cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (asi 20 minut). Po vychladnutí vyšlehat povolené máslo a zašlehat do něj kakaovou kaši. 

Upečený piškot necháme vychladnout a jednou prokrojíme, pokapeme rumem, rozřízeneme 2 banány na půl a položíme na korpus, pomažeme pařížským krémem. Přikryjeme druhou půlkou piškotu, pokapeme rumem, namažeme světlým krém, pomažeme i boky a na boky přitiskneme lotus sušenky (nebo cukrářské piškoty, případně čokoládové trubičky). Nahoru nastrouháme hořkou čokoládu (raději kvalitní) a necháme v lednici ztuhnout a proležet.

Pokud vám zbyde světlý krém, udělejte z něj pohár a zapíchejte do něj pár lotus sušenek. Kombinace tvarohového krému a změklých karamelových sušenek je totiž dokonalá:o))


Komentáře

  1. Marcelko, vypadá nádherně ....Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:o))
      Druhý den po rozležení chutná ještě líp než včera:o)

      Vymazat
  2. Je vážně výborný, všem moc chutnal...:-) Jarča

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, dort vypadá nádherně, takže jsem se ho rozhodla upéct mamce k narozeninám. Chtěla bych se jen zeptat, jak velkou formu jste použila. Jde mi o počet sušenek a porcování.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je to přeci jen recept starý tři roky, takže si nejsem moc jistá, ale myslím, že to byla forma 25 cm v průměru.

      Vymazat
  4. Dobrý večer . Chystám sa na vašu tortu . Pozerám študujem a ten parížsky krém tam nejde šľahačka?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů