úterý 28. října 2014

Vepřové v mrkvi

Tohle jídlo jsem milovala už jako malá (u nás v jídelně vařili opravdu dobře a maminka ho občas taky dělala), takže mě těší, že patří mezi poklady české kuchyně a je navíc velmi jednoduché:o)



800 g vepřové plece (zkoušela jsem i z válečku - nemyslím tím panenku - a dalších libových částí)
800 g mrkve (stejně jako masa)
1 cibule
4 lžíce másla (asi 90-100g)
800 ml vývaru
1 lžíce hladké mouky (nebo hrašky)
muškatový oříšek na špičku nože
sůl
pepř
1 lžíce cukru
1 lžíce citronové šťávy
petržel

Na 3 lžicích másla (cca 70g) orestujeme dozlatova cibulku pokrájenou nadrobno. Pak přidáme maso na kostky (3x3 cm) a restujeme ho, dokud se neodvaří všechna šťáva, kterou pustilo.
Orestované maso zaprášíme moukou (hraškou) , krátce zarestujeme, zalijeme větší částí vývaru. Osolíme, opepříme, přidáme muškatový oříšek a pod pokličkou dusíme 35 minut.
Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka a po zmíněných 35 minutách přidáme k masu a přilijeme zbytek vývaru, dusíme dalších 15-20 minut, dokud nejsou mrkev i maso měkké. Poté dochutíme cukrem a citronem (lze přidat i trochu citronové kůry) a nakonec vmícháme lžící chlazeného másla (cca 20g) pokrájeného na malé kousky. Podáváme s bramborem a posypané petrželkou.

Lze použít i hovězí krk, ale maso je pak nutné vařit minimálně o 45 minut déle.



Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně. (Plus moje komentáře psané kurzívou).

4 komentáře:

  1. Tak jste mě zlákali, po mnoha letech jsem zase zkusila uvařit tuhle dobrotu. Povedla se moc.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky moje oblíbené jídlo z jídelny :) Jsem ráda, že jsem na něj narazila, zrovna obědváme a zařazuji to do receptů: "jak dostat do syna zeleninu" :)

    OdpovědětVymazat