Vepřové v mrkvi

Tohle jídlo jsem milovala už jako malá (u nás v jídelně vařili opravdu dobře a maminka ho občas taky dělala), takže mě těší, že patří mezi poklady české kuchyně a je navíc velmi jednoduché:o)



800 g vepřové plece (zkoušela jsem i z válečku - nemyslím tím panenku - a dalších libových částí)
800 g mrkve (stejně jako masa)
1 cibule
4 lžíce másla (asi 90-100g)
800 ml vývaru
1 lžíce hladké mouky (nebo hrašky)
muškatový oříšek na špičku nože
sůl
pepř
1 lžíce cukru
1 lžíce citronové šťávy
petržel

Na 3 lžicích másla (cca 70g) orestujeme dozlatova cibulku pokrájenou nadrobno. Pak přidáme maso na kostky (3x3 cm) a restujeme ho, dokud se neodvaří všechna šťáva, kterou pustilo.
Orestované maso zaprášíme moukou (hraškou) , krátce zarestujeme, zalijeme větší částí vývaru. Osolíme, opepříme, přidáme muškatový oříšek a pod pokličkou dusíme 35 minut.
Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka a po zmíněných 35 minutách přidáme k masu a přilijeme zbytek vývaru, dusíme dalších 15-20 minut, dokud nejsou mrkev i maso měkké. Poté dochutíme cukrem a citronem (lze přidat i trochu citronové kůry) a nakonec vmícháme lžící chlazeného másla (cca 20g) pokrájeného na malé kousky. Podáváme s bramborem a posypané petrželkou.

Lze použít i hovězí krk, ale maso je pak nutné vařit minimálně o 45 minut déle.



Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně. (Plus moje komentáře psané kurzívou).

Komentáře

  1. Tak jste mě zlákali, po mnoha letech jsem zase zkusila uvařit tuhle dobrotu. Povedla se moc.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky moje oblíbené jídlo z jídelny :) Jsem ráda, že jsem na něj narazila, zrovna obědváme a zařazuji to do receptů: "jak dostat do syna zeleninu" :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nezapomenutelné jídlo ze školní jídelny! Dostali jsme na něj s mužem chuť, ale trochu jsem se bála receptů, je jich strašná spousta. Váš opravdu nezklamal. Jednoduchá a naprostá lahůdka, která sklidila obrovský úspěch.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů