Narozeninový dort 30+1

Piškot na hranatou formu 23x23 cm (zdroj: http://www.zorka.estranky.cz/)
7 vajec
280 g cukru moučka
260 g polohrubé mouky
7 polévkových lžic teplév vody.
sůl
10g kakaa

Oddělíme bílky od žloutků. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu a poté do něj zašleháme polovinu cukru. Žloutky šleháme s druhou půlkou cukru do světlé pěny (cca 4 minuty na nejvyšší otáčky), následně do nich krátce zašleháme vodu. Do žloutkové směsi opatrně na střídačku vmícháváme  sníh a mouku. Třetinu těsto oddělíme, nasypeme do něj kakao a opatrně smícháme v jednolitou hmotu. Formu vymažeme a vysypeme (ideální je na dno dát pečící papír) a plníme takto: Doprostřed formy dáme 2 lžíce světlé hmoty, na to 1 lžíci tmavé, na to opět 2 lžíce světlé a 1 lžíci tmavé... Postup opakujeme odkud těsto obou barev nedojde. Těsto se samo roztéká do stran, případně stačí formou maličko zakroutit (ale nebouchat!).
Pečeme v rozpálené troubě na 170°C asi 10 minut a pak na 150°C asi 40 minut.

Piškot necháme chvíli zchladnout, pak objedeme kraje nožem a piškot vyklopíme (pozor abychom s ním moc nebouchli. Necháme zcela vychladnout a následně dvakrát prokrojíme.

Nutelový krém (zdroj: http://www.zorka.estranky.cz/)
150g másla
150g nutely
2 polévkové lžíce Baileys (nebo vaječnáku, či podobného krémového alkoholu).

Vyšleháme změklé máslo tak, aby v něm nebyly žádné hrudky. Zašleháme do něj po lžičkách nutelu a následně alkohol.

Vanilkový krém (můj recept)

500 ml mléka
2 vanilkové pudinky
cukr dle chuti (asi 5 lžic)
1/2 vanilkového lusku (není nutné)
250g másla

Vanilkový lusk podélně rozřízeneme, tupou hranou nože vyškrábneme z obou částí lusku vanilková zrníčka a vložíme i s luskem do poloviny mléka a přivedeme k varu. V druhé půlce mléka rozmícháme pudinky. Když se mléko skoro vaří, vyndáme z něj lusky (zrníčka necháme, vizuálně ozvláštní krém, provoní ho, dodá mu skvělou vanilkovou chuť a ničemu nevadí), vlijeme druhou část mléka s pudinky a uvaříme hustou kaši.
Pokud nedáváte vanilkový lusk, svaříte z mléka a pudinků klasicky hustou pudinkovou kaši.
Necháme zchladnout.
Povolené máslo vyšleháme s asi 2 lžícemi cukru do hladké hmoty. Po lžičkách zašleháváme pudinkovou kaši a následně přidáváme cukr (podle chuti každého jedince, krém nemusí být až moc sladký).


Spodní část prokrojeného piškotu pomažeme nutelovým krémem, přiklopíme prostředním plátem, ten pokapeme asi 5 lžícemi tuzemského rumu a pomažeme vanilkovým krémem (část ho necháme).Přiklopíme vrškem a dáme dort vychladit.
Následně celý dort pomažeme vanilkovým krémem a dáme dort znovu vychladit.


Rozválíme si potahovou hmotu (použila jsem chocoflex), přeneseme na dort, uhladíme. Spodní zdobení jsou malé části potahové hmoty rozválené na oválky, přidané k dortu a následně jsem do nich nožem udělala čárky.
Nápis je z bílé čokolády (ve vodní lázni rozpustit kvalitnější bílou čokoládu s trochu másla a kapkou rostlinného oleje - raději bez výrazné chuti) vytvořený pomocí zdobícího sáčku se špičkou s úzkým ukončením.
Kytičky jsou vyloupané a rozpůlené mandle přichycené malým množstvím bílé čokoády, prostředky jsou vanilkový krém ozdobený cukrářskou perlí od Dr.Oetkera.


Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů