Plněné papriky

Tohle jídlo mám moc ráda. Pro někoho hrozba ze školní jídelny, ale u nás ho uměli (jako téměř všechno), a tak se povedlo mi ho lehce zošklivit až v menze a pracovních vývařovnách, kde se často stávalo, že maso v paprikách bylo z půlky syrové.. Ale ani to mě nezlomilo a plněné  papriky jsem začala připravovat doma a hned první pokus se vyvedl. A tak ho s chutí vařím celkem pravidelně. Recept tu na blogu visí už docela dlouho, ale za ty roky už i tohle jídlo vařím trochu jinak, a tak bylo potřeba oprášit nejen fotku, ale i recept:o)




2 střední cibule
500 g mletého masa (hovězí a vepřové půl na půl)
1 vejce
8 paprik - tenkostenných
50 g másla
50 g hladké mouky (nebo hrašky)
2 lžičky sladké papriky
800 ml hovězího vývaru (v krajním případě lze i voda)
400 g rajčat (1 plechovka)
1 bobkový list5 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
sůl, pepř
2 lžičky rajského protlaku
cukr a ocet na dochucení
strouhanka na případné zahuštění masa
------------------------------------------------------------------

Pokud máme maso v celku, na jemno ho pomele v mlýnku a spolu s ním pomeleme i jednu cibuli. Pokud máme maso namleté, cibuli nastouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme na velmi jemno. Maso vložíme do mísy spolu s cibulí, vejcem, solí a pepřem. Pečlivě promícháme rukou nebo v robotu pomocí háku. Pokud by byla směs příliš tekutá, zahustíme ji trochou strouhanky.


Z paprik opatrně vyřízneme stopku, vyjmeme semeník a bílá žebra aniž bychom porušili zbytek papriky. Papriky naplníme masovou směsí a upěchujeme. Zbylé maso (na které nevyšly papriky) vytvarujeme do koulí nebo šišek.

Druhou cibuli nasekáme na jemno a použijeme do omáčky; v kastrolu rozpálíme máslo, přisypeme cibuli a restujeme do zlatova. Snížíme plamen a cibuli zasypeme moukou (hraškou) a asi minutu opékáme. Pak přisypeme sladkou papriku a zrovna minutu opékáme. Následně vhodíme rajčata (pokud máme čerstvá, je nutná před tím spařit a oloupat), zarestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, pepř a nové koření, osolíme, přivedeme k varu.

Pak do omáčky přidáme papriky (a masové koule, pokud zbylo maso), tak aby byly minimálně do půlky potopené. Pod pokličkou dusíme na mírném plameni 45-60 minut.

Papriky vyjmeme z omáčky a dáme stranou. Omáčku přecedíme a již nevaříme. Přidáme do ní rajský protlak a dochutíme octem a cukrem (lžíce octa a dvě plné lžičky cukru většinou stačí). Papriky vrátíme zpět na prohřátí.

Servírujeme s dušenou rýží, houskovým knedlíkem, těstovinami a nebo třeba jáhlami.
 



Komentáře

  1. tohle jídlo taky miluju ... už od dětství, to patřilo k prázdninám, jezdili jsme k příbuzným na jižní slovensko

    OdpovědětVymazat
  2. Miluju plněné papriky, jen do mletého masa přidávám trochu vařené rýže.

    OdpovědětVymazat
  3. Jee ja bych si to dala. :-) a to plnene papriky moc nemusím. Ale udelam je udelam :-) diky za tip

    OdpovědětVymazat
  4. Marcelko, moc ti fandím a ač bych mohla být, co se týká věku Tvoje mamka, ráda podle Tebe peču Tvé úžasné dorty a koláče a dnes vařím tyto plněné papriky. Ne tenkostěnné, ty tady v Irsku neseženu, ale věřím ,že i tak mi podle Tvého receptu budou chutnat. A dala jsem Ti hlas na "Blogerka roku 2015" ! Jsi jednička ! Mám Tě v záložkách a sleduji a peču! Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tenhle komentář mě těší moc. Jsem ráda, že někdo o generaci starší se nebojí zkoušet vařit a péct nové věci a že je s mým blogem spokojený! Za hlas moc děkuji a vážím si, že jsem pro někoho jednička:o)
      A budu ráda, když dáte (enbo dáš) vědět, jak se papriky povedly:o)

      Vymazat
    2. Absolutně nej... myslím, že nejsem špatná kuchařka, ale papriky podle Tvého receptu jsou božské. Přišla návštěva a ačkoliv rýže ještě nebyla hotová, snědli každý plnou misku omáčky s paprikou se žitným chlebem. Litevským. A pochvala veliká, díky za recept! Dnes jsem upekla také poněkolikáté strouhaný koláč s tvarohem. I když tady tvaroh je řídší a těžko k sehnání, tenhle koláč miluji. Vydrží dlouho vláčný, pokud nedojde víc návštěv a nesnědí ho na posezení!A u mne na blogu je i můj pokus o Tvůj Cheesecake borůvkový.A klidně mi tykej... mávám do dálky Marcela

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů