Chilli con carne


Chilli con carne vás díky obsaženému chilli zaštípe na jazyku a prohřeje zevnitř, ideální do sychravého podzimu.



1 lžíci oleje
1 velkou cibuli
1 čerstvou červenou papriku
2 stroužky česneku
1 vrchovatou lžíci pálivého chilli (stačí 1 lžičku, pokud chcete jemnější pokrm, já osobně ani víc nesnesu:o))
1 lžíci mleté sladké papriky
1 lžíci římského kmínu
500 g mletého hovězího masa
300 ml hovězího vývaru
400 g konzervovaných rajčat
½ lžíce sušené majoránky
2 lžičky rajčatového protlaku
400 g sterilovaných červených fazolí
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce cukru nebo kostička tmavé čokolády

Nakrájejte cibuli na kostičky zhruba o půlcentimetrové hraně. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.

Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit. Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.


Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření. 

Na řadě je omáčka. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte. 

Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.


Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Přidejte i čokoládu nebo cukr (viz tajný tip na konci receptu) Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

Podávejte s bagetou, rýží, kuskusem nebo podobnou přílohou. 

Tajný tip
Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. Ale pozor, nepřežeňte to – přece nechcete, aby typické masité jídlo získalo čokoládovou příchuť!


Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/793-chilli-con-carne.html 

Komentáře

  1. Apetiťácké je nejlepší <3 my ho nejradši s domácím čerstvým chlebem...

    OdpovědětVymazat
  2. Mléčnou čokoládu opravdu ne !! Jen kvalitní hořkou (75% kakaové sušiny a víc). Recept je ok, ale ty fotky ...to není chilly con carne, pardon......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je chilli con carne podle přiloženého receptu:o)) Ale uznávám, že fotka je staršího data a není extra dobrá. Já to při nejbližší příležitosti přefotím:o) Tu mléčnou čokoládu dám taky pryč, tu jsem tam ani nikdy nedávala, jen přepsala z původního receptu..

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů